Het draaiorgel bracht op diverse plekken een serenade. Foto: PR
Het draaiorgel bracht op diverse plekken een serenade. Foto: PR

Zonnebloem Borculo-Haarlo brengt draaiorgelserenade

BORCULO/HAARLO - De zon deed zaterdagochtend 24 april al flink haar best om warmte af te geven, maar het voelde toch nog fris aan toen om 11 uur uit draaiorgel ‘Veronica’ uit Duiven de eerste klanken klonken. Het nostalgische muziekinstrument stond opgesteld bij de hoofdingang van het J.W. Andriessenhuis in Borculo. Ruim voor dit tijdstip hadden de bewoners zich al genesteld in het Grand Café met een vers bakje koffie en een heerlijke gevulde koek geschonken door bakker Jos. De deuren gingen open zodat de melodieën van de overbekende Nederlandse liedjes ongehinderd hun weg naar binnen vonden.

Het muzikale hart onder de riem in deze tijd van corona bij het Andriessenhuis was de start voor een rondgang door Borculo en Haarlo. De Zonnebloemafdeling Borculo-Haarlo wilde hiermee een ‘zonnetje onder de mensen’ brengen.

En daarin zijn ze geslaagd, al die vrijwilligers van de Zonnebloem die deze dag de escorte vormden rondom het draaiorgel dat zijn weg vond via de straten naar de wooncentra van voornamelijk ouderen. Vorstelanden, ’t Sylland, plan Tydink, de Berkelhof en Berkelzicht, alle locaties werden aangedaan. Sommige bewoners waagden zich op het balkon of terras, de meesten verkozen de warmte achter het glas, maar iedereen genoot van de klanken van een bijna vergeten oer Hollands verschijnsel, het draaiorgel, en de nooit vergeten Nederlandse liedjes die het voortbracht. De mensen zongen en bewogen zichtbaar mee.

Haarlo, de partner van Borculo als Zonnebloemafdeling werd vanzelfsprekend niet vergeten. Via de woonwijk ’t Hambroek ging het in een rustig gangetje 5 km verderop. In het dorp werd een rondgang gemaakt door de voornaamste straten. Ook hier waren de mensen blij verrast met dit onverwachte muzikale gebeuren.

De reacties waren zonder uitzondering enthousiast, maar daarin klonk ook telkens het verlangen naar de tijd van voor corona: activiteiten om elkaar te ontmoeten, letterlijk nabij te zijn, een vrolijke toneelvoorstelling, een ijsje op het terras, een stemmige kerstviering. Kortom, het verlangen naar het einde van een moeilijke, lange periode en uitzicht op het moment dat we weer ‘gewoon’ kunnen doen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden