Foto: archief Achterhoek Nieuws
Foto: archief Achterhoek Nieuws

Koninklijke Onderscheiding voor elf Berkellanders

Algemeen

BERKELLAND - Burgemeester drs. J.H.A. van Oostrum had op maandagmorgen 26 april met elf personen een bijzonder leuk telefonisch contact. Hij vertelde dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te benoemen in een ridderorde. De uitreiking van de versierselen is op donderdag 29 april en vrijdag 30 april. Door de coronamaatregelen zal de uitreiking in aangepaste vorm plaatsvinden. De burgemeester ontvangt iedere decorandus met haar/zijn partner apart op het gemeentehuis, helaas zonder gasten.

Mevrouw Carla klein Breteler-Bleumink ontvangt op een later moment haar versierselen. Zij is als IC-verpleegkundige ingezet op Aruba.

Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn benoemd Boy van den Berg uit Neede (75 jaar), Rinus Dijkman uit Ruurlo (67 jaar), Anton Groot Kormelink uit Beltrum (78 jaar), Peter van de Heij uit Ruurlo (75 jaar), Carla klein Breteler-Bleumink uit Beltrum (57 jaar), Gerrit Laarman uit Ruurlo (65 jaar), Hennie Papenborg uit Rekken (67 jaar), Alie Sieben-Kroon uit Rekken (66 jaar) en Henk Sieben uit Rekken (68 jaar).
Tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is benoemd Wilfried Zieverink uit Ruurlo (56 jaar).
Tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau is benoemd Nicolas Mansfield uit Eibergen (54 jaar).

Boy van den Berg is sinds 2005 actief voor de samenleving en ontvangt een onderscheiding voor zijn werk als vrijwilliger bij de protestantse kerk, zijn inzet als vrijwillig scheepsarts en zijn werkzaamheden voor de BuurtbusPlusvereniging in Neede.

Rinus Dijkman was actief als bestuurslid voor het CDA, bij Tafeltje Dekje en als raadslid, wethouder en loco-burgemeester van de voormalige gemeente Ruurlo. Verder was hij actief voor de kerk: eerst bij de Gereformeerde Kerk en later de Protestantse Gemeente, en bij de commissie Herinrichting Dorpskerk.

Anton Groot Kormelink was actief voor het jongerenwerk in Beltrum, bij de wagenbouwgroep Dynamite en bij Tennisclub Beltrum.

Peter van der Heij was in al zijn woonplaatsen (Dronten, Enschede, Bodegraven en Ruurlo) actief als vrijwilliger, onder meer bij de lokale omroep, voor de kerk, als ouderenadviseur, bij de werkgroep Ruurlo Schoon, bij de KunstKring Ruurlo en bij kunstprojecten in Ruurlo.

Carla klein Breteler-Bleumink wordt onderscheiden voor haar werk voor VIOS Beltrum, voor basisschool Ludger, bij de Raad van Overleg Beltrum, voor stichting SKB4Gambia en voor Festunique.

Gerrit Laarman ontvangt de onderscheiding voor zijn vrijwilligerswerk in Lemelerveld, Marle en Hellendoorn, onder andere voor de kerk, voor de Langshan Fokker Speciaal Club, en zijn werkzaamheden bij Buurtvereniging Borculoseweg, bij de Hervormde Kerk Ruurlo, als raadslid in de voormalige gemeente Ruurlo en bij de Ruurlose Pluimvee- en Konijnenfokkers Vereniging ‘Nieuw Leven’ en de Oost-Nederlandse bond. Ook was hij actief voor de Stichting Reurlse Pompdagen en de Ruurlose Sport Federatie.

Hennie Papenborg ontving de onderscheiding voor zijn inzet voor Muziekvereniging Crescendo Rekken, voor Sportclub Rekken, voor wagenbouwgroep Tied Zat en bij Vereniging Rekkens Volksfeest.

Alie Sieben-Kroon is onderscheiden voor haar werk voor de Antoniuskerk Rekken/Protestantse Gemeente Eibergen-Rekken, voor PPR/GroenLinks Eibergen als secretaris, voor stichting Zwembad Rekken voor Eetcafé Rekken.

Henk Sieben is onderscheiden voor zijn werkzaamheden voor de Antoniuskerk Rekken/Protestantse Gemeente Eibergen-Rekken, voor PPR/GroenLinks Eibergen/Berkelland, voor Klankbordgroep voor het boek ‘Daar ligt een verhaal’ over de TBR-kliniek Oldenkotte, voor stichting Begraafplaats Rustoord, voor muziekvereniging Crescendo Rekken; voor FC Eibergen, voor Vereniging Historische Kring Eibergen, voor de stichting in oprichting erfgoed De Kolonie Rekken.

Wilfried Zieverink ontving de onderscheiding voor zijn inzet voor Klootschieters Vereniging ’t Broek, de Achterhoekse Klootschieters Federatie, de Federatie van Klootschieters en Kogelwerpers/Nederlandse Klootschiet Bond (NKB). Namens de NKB is hij tevens lid van de internationaal overkoepelende organisatie International Bowling Association. Verder zette hij zich in voor Stichting Kerkepaden Mariënvelde als secretaris (2003-2009) en voorzitter (2009-heden).

Nicolas Mansfield was werkzaam als koordirigent, hoofd artistieke zaken en algemeen en artistiek directeur bij de Stichting Nederlandse Reisopera (NRO). De NRO maakt deel uit van de Nationale Basisinfrastructuur voor de cultuur in Nederland. Hij heeft zich buitengewoon ingezet voor de culturele sector in Nederland en de NRO opnieuw uitgevonden. Onder zijn leiding groeide het aantal bezoekers met ruim tweehonderd procent tot 65.000 in 2019. En wist hij het Koninklijk Theater Carré te contracteren als vast theater voor het gezelschap. Verder bedacht en initieerde hij als dirigent de 'Meezing Messiah' in Carré met meer dan 600 zangers en 1100 bezoekers. Het is uitgegroeid tot een uniek evenement in Nederland en daarbuiten. Mede onder zijn leiding zette het gezelschap in op een breed publiek en vernieuwende vormen van opera. Hij initieerde verder diverse educatieve projecten voor jongeren. En startte als eerste in Nederland met een operajeugdkoor én een operakinderkoor. Hij adviseerde over de fusie tussen Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten tot Phion. Verder was hij actief bij het Nationaal Muziekkwartier in Enschede, de Rijnbrink Groep, het Dorset Opera Festival (Verenigd Koninkrijk), 2Scoremusictheatre en Stichting Het Verschil Sterkt De Stad.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant