Het resultaat van de vorige jaar verrichte plantactie. Foto: PR
Het resultaat van de vorige jaar verrichte plantactie. Foto: PR

Monument 1925 bloeit

BORCULO - Vorig jaar op 4 november hadden de leerlingen van de richting Tuinontwerp en – aanleg van het Zone.college in Borculo een bijzondere gastles over de geschiedenis van Borculo en het realiseren van een kleurrijk project, waarvan het resultaat nu te zien i in Borculo.

Peter Nieuwenhuis, voorzitter van stichting Borculo, beleef de Berkelstad, gaf een gastles over de stormramp in 1925 en liet onder meer filmmateriaal zien van vlak na de ramp. Op 10 augustus 1925 voltrok zich de stormramp in Borculo. De schade aan de huizen en gebouwen was enorm. Er vielen vier doden en ruim tweeduizend mensen raakten dakloos. Burgemeester De Muralt richtte een rampenfonds op dat ruim 3 miljoen gulden opbracht. Dit fonds kennen we tegenwoordig als Giro 555.

Daarna volgde de praktijkles onder leiding van Dominick Eghuizen (Hoveniersbedrijf IDgroen) en leerkracht Mathijs Geltinck waarbij er samen met wethouder Maikel van der Neut 1925 bostulpen werden gepoot op het eiland tussen de Burgemeester Bloemersstraat en de Korte Wal. Op deze plek werd vlak na de stormramp in 1925 een eerste monument opgericht. Hier werden alle stobben van de bomen verzameld die in Borculo en in de omgeving waren omgewaaid. Nu bloeit de tulpencycloon en herinnert hij aan de wederopbouw van Borculo na de stormramp en symboliseren de toenmalige woorden van burgemeester De Muralt: 'In het voorjaar zal er een nieuw Borculo oprijzen uit de puinhopen'.

Peter Nieuwenhuis: "Wat een prachtig project om op deze wijze met de jeugd stil te staan bij de stormramp en dit kleurrijk project te maken waar we met zijn allen nog jaren van kunnen genieten in het voorjaar."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden