Crossen op een maisakker met stoppels

BERKELLAND - De APV (Algemene Plaatselijke Verordening) wordt jaarlijks bijgesteld. Veel van die aanpassingen volgen ontwikkelingen in de samenleving. Het model APV van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt gewoonlijk gemeentelijk grotendeels overgenomen. Plaatselijke omstandigheden kunnen aanleiding zijn in de gemeentelijke APV. een wijziging aan te brengen op het VNG-model. Tijdens de raadsvergadering over de APV hielden drie aspecten de gemoederen van de raadsleden bezig: lachgas, vuurwerk en crossen.

Door Rob Stevens

Met name een beperkende verordening in de APV rond ‘crossen’ bleek gevoelig te liggen bij het CDA. Op de eigen website spreekt men over gemeentelijke betutteling. Deze, ook in Berkelland, populaire hobby zou crossers zo min of meer verboden worden. Dat geluid vindt natuurlijk al snel een gevoelig oor bij crossers. Volgens de portefeuillehouder, Joost van Oostrum, wordt de soep echter niet zo heet gegeten. Van Oostrum: “Ik pak niemands hobby af. De gemeente volgt al tien jaar het standaard artikel rond crossen in de APV waarin altijd een onderscheid werd gemaakt tussen recreatief crossen en crossen in (voorbereidend) wedstrijdverband. Met de nieuwe toevoeging in de APV wordt het BOA’s makkelijker gemaakt ook bij geluidsoverlast van groepen recreatieve crossers op eigen terrein handhavend op te treden. Maar we gaan altijd eerst in overleg met betrokkenen. En eigenlijk altijd met succes. Maar mocht dat onverhoopt een keer niet lukken dan heeft de BOA of politie, in het geval van excessen, de APV in de achterzak. Het afgelopen jaar zijn er negen meldingen geweest van overlast door crossers.”

Tijdens de discussie in de raad werd Stefan Bos van het CDA populisme verweten. Lang niet altijd werd daarbij de discussie omtrent de APV en het crossbeleid tussen met name GroenLinks en het CDA op inhoudelijke argumenten gevoerd. Het door het CDA ingediende amendement werd verworpen.

Bij gebrek aan een landelijke regeling voor een verbod op lachgas heeft Berkelland hierover zelf een bepaling opgenomen. Daarbij wordt het ‘Winterswijks’ model gevolgd dat gebruik van lachgas in de openbare ruimte verbiedt. Om regionaal op één lijn te zitten en omdat het een praktisch goed uitvoerbare verordening is gekoppeld aan het veroorzaken van overlast. Een aanpassing in de APV om vuurwerkvrije zones te creëren als inwoners daarom vragen haalde het niet. Vuurwerk tijdens de jaarwisseling is lastig tegen te gaan. Eerst probeert de gemeente vuurwerkoverlast rond locaties met kwetsbare groepen met een campagne te lijf te gaan. In de toekomst kan dan altijd nog worden gekozen voor de optie waarbij het op bepaalde plekken verboden is vuurwerk af te steken.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden