Ter voorbereiding op hun VR experience-project volgden de groep Saxion-studenten een rondleiding door Borculo. Foto: Daan van Leeuwen

Ter voorbereiding op hun VR experience-project volgden de groep Saxion-studenten een rondleiding door Borculo. Foto: Daan van Leeuwen

Beleef de intimiderende kracht van de ‘cycloon van Borculo’ tijdens VR-experience

Algemeen

BORCULO - Aan het einde van een hete en benauwde zomerdag in 1925 zien Borculoërs een onheilspellende onweerslucht naderen. Niemand weet dan nog welke catastrofe hen wacht. De ‘cycloon’ die het stadje die avond treft, verwoest vrijwel alle panden inclusief de Joriskerk. Er vallen drie doden en talrijke gewonden. Met een VR-experience is deze natuurramp 96 jaar na dato straks her te beleven in het Brandweer- en Stormrampmuseum.

Door Rudi Hofman

Vanaf een hevig schuddend balkon aan het Muraltplein levensecht ervaren hoe op 10 augustus 1925 een vernietigende storm over Borculo trekt en het stadje grotendeels verwoest. Dit lijkt onmogelijk, maar volgens Daan van Leeuwen gaat dit toch echt gebeuren.

Daan is lid en teammanager van een groep Saxion-studenten die sinds februari aan een bijzonder project werkt: de Borculo Storm VR Experience. Later dit jaar belanden bezoekers van het Brandweer- en Stormrampmuseum met een virtual reality (VR)-bril op in een in 3D nagebouwd Borculo. Hier kunnen zij vanaf het nagebouwde balkon de kracht van de ‘cycloon’ aan den lijve ondervinden.

‘Cycloon’ staat bewust tussen aanhalingstekens, omdat uit opgetekende ooggetuigenverklaringen eerder het beeld van een tornado naar voren komt. Het KNMI gaat er vanuit dat hevige valwinden in Borculo de meeste schade hebben aangericht. De toren van de Joriskerk stortte die avond in en viel op het schip. De grote, niet te tillen bronzen klok werd weggeblazen en belandde 88,5 meter verderop bij het pand van Schuurman Schoenen. Daan: “Je kunt je bijna niet voorstellen hoe intimiderend zo’n storm kan zijn. Het moet heel heel erg zijn geweest.”

Geraas
Door het schommelende balkon, de inzet van enorme ventilatoren en het geraas van de storm dat dankzij moderne audiotechnieken van alle kanten over de bezoeker wordt uitgestort, belooft het een heftige ervaring te worden. Op de vraag of ook kinderen zich hieraan kunnen wagen, zegt Daan lachend, dat de windsnelheden naar beneden kunnen worden bijgesteld.

Alleen het op de computer nabouwen van de panden en de Joriskerk in Borculo anno 1925 is onvoldoende voor een optimaal resultaat. Daan: “De bomen moeten niet stilstaan als het heel hard waait, de donkere wolken moeten kloppen en als het regent moeten de gebouwen nat worden en op de grond moeten plassen ontstaan.”

Saxion-docent Matthijs van Veen en een kennis, de voorzitter van de VVV in Borculo, kwamen op het idee voor de VR-experience. Daan was niet meteen enthousiast. “Ik had niets met Borculo en met deze storm.” Dat is inmiddels heel anders. Ter voorbereiding kregen hij en zijn teamgenoten een rondleiding door Borculo. Zes van de zeven teamleden - onder wie Daan - studeren in Enschede Creative Media and Game Technologies, het zevende lid studeert Hotelmanagement.

In juni hoopt het team het resultaat in het Brandweer- en Stormrampmuseum te kunnen presenteren. Daan: “Eind dit schooljaar moet de VR-experience klaar zijn. We proberen het zo mooi en intimiderend mogelijk te maken. Hoe gepolijst en realistisch het uitpakt, zal de tijd leren. Wellicht dat een ander team het project nog zal moeten afmaken, maar daar gaan we niet van uit. Ik denk dat we vrij ver kunnen komen.”

De storm richtte heel veel vernielingen aan in Borculo. Foto: Historische Vereniging Borculo
De kerk, zonder de omgewaaide toren. Foto: Historische Vereniging Borculo

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant