Foto: Anne Haselberg en Leander Grooten voor de Kadobieb. Foto: Redactie Achterhoek Nieuws
Foto: Anne Haselberg en Leander Grooten voor de Kadobieb. Foto: Redactie Achterhoek Nieuws

Kadobieb voor leesvoer en ontmoeting geopend

Algemeen

BORCULO - De wens te ontmoeten is door de coronacrisis sterker dan ooit. Pioniersplek De nieuwe Rank heeft ontmoeten hoog in het vaandel en vindt de tijd rijp hun online aanbod aan te vullen met menselijk contact in de regio Borculo. Initiatieven daartoe volgen elkaar in het voorjaar op vanuit hun pioniershonk aan het Muraltplein in Borculo, zoals de Kadobieb en de jongerenclub.

Door onze redactie

Het initiatief is onderdeel van een landelijke beweging van zo’n 150 pioniersplekken die in de afgelopen 10 jaar zijn ontstaan als antwoord op de worsteling om nieuwe vormen van kerk-zijn te ontwikkelen. Er ontstonden met name bij jongeren nieuwe vragen omtrent zingeving en invulling van het eigen leven. Maar anders dan bij de generaties voor hen, zoeken zij die antwoorden niet per se in het instituut kerk.

De nieuwe Rank wordt geleid door pioniers, vrijwilligers in combinatie met een betaalde parttime kracht. Twee van hen zijn Anne Haselberg en Leander Grooten. Samen ontwikkelden zij de Kadobieb aan het Muraltplein in Borculo.

Teveel aardappels, vlees en groente
Leander Grooten is als pionier in de Achterhoek betrokken bij zowel het maatschappelijk leven als de christelijke traditie. “Met De nieuwe Rank spreken we met name jongere generaties aan. Met hen leggen we verbinding en vormen we een gemeenschap waarin er verdiept kan worden op zingevingsvragen. Dat is breder dan de Kerk. Die is als het ware alleen aardappels, vlees en groente, terwijl we ook rijst en pasta hebben."

De nieuwe Rank heeft de functie van verbinder, bruggenbouwer. Dat veronderstelt een centrale plek in de gemeenschap, maar meer op gelijke voet met wat er zich afspeelt in de maatschappij. “Ik geloof, maar het is een misvatting dat ik of onze pioniersplek de kerk vol wil krijgen. Ik geloof in God, niet in de kerk. Het gaat ten eerste om de ontmoeting, dat heeft niet zoveel, en toch ook weer alles, met het evangelie te maken.”

Ook Anne miste jongeren en het contact met leeftijdsgenoten en zocht naar andere vormen van samenkomst. “Deze plek is gericht op ontmoeten en samen het goede doen. Geloof is geen voorwaarde om binnen te komen.”

Kadobieb
De prachtige boekenkast, gemaakt door vrijwilliger en medepionier Thom van Zijp, is tot de nok toe gevuld met literatuur die door gulle gevers is geschonken. De Kadobieb is geopend voor iedereen die gratis een boek wil hebben, wil omruilen of wil schenken. Ook cd’s en dvd’s ontbreken niet. Anne: “Het is een bieb waar je niet stil hoeft te zijn maar anderen kunt ontmoeten, met een kopje koffie of thee erbij. Zin in even een momentje voor jezelf? Je kunt ook in alle rust tussen de boeken neuzen.”
De Kadobieb is elke woensdag en vrijdag vanaf 14:00 uur geopend en daarnaast op afspraak. In de toekomst op meer dagdelen, maar daarvoor zoeken Anne en Leander nog vrijwilligers.

“Naast de Kadobieb bieden we meer aan, zoals de jongerenclub Hang Out, de Meet-Inn en de kampvuuravonden voor mannen,” voegt Leander toe, “soms nog online, maar altijd in verbinding met elkaar.”

De Kadobieb is gevestigd aan het Muraltplein 33 in Borculo. Voor meer informatie kan men zich wenden tot kadobiebnieuwerank@gmail.com of 06-14847818.


www.nieuwerank.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant