Volgens Anke Kempers en Jaap van Duren van de Stichting Kenya Fonds komt iedere gedoneerde euro terecht bij de jonge moeders. Foto: Jan Hendriksen

Volgens Anke Kempers en Jaap van Duren van de Stichting Kenya Fonds komt iedere gedoneerde euro terecht bij de jonge moeders. Foto: Jan Hendriksen

Jubilerend Kenya Fonds geeft elke euro door

Algemeen

‘Wat is er mooier dan al die tienermoeders te zien opbloeien?’

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Op de middelbare school had Anke Kempers al een droom: mensen in ontwikkelingslanden te helpen. En toen de Ruurlose jaren geleden de initiatiefneemster van het Kenya Fonds gepassioneerd hoorde spreken over de meisjes van het Jamaa Home maakte dat veel indruk. “Het trof me heel erg. En zo ben ik betrokken geraakt bij het Kenya Fonds, iets waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb gehad”, zegt Anke. En iedere gedoneerde euro komt terecht bij het goede doel.

De 51-jarige Anke Kempers is inmiddels voorzitter van Stichting Kenya Fonds, 25 jaar geleden opgericht door At en Corrie de Roos uit Apeldoorn. Het Fonds richt zich op het steunen van zwanger geraakte Keniaanse tienermeisjes. “Deze kwetsbare meisjes zijn vaak in verwachting geraakt door verkrachting of incest. De stichting biedt hen mentale ondersteuning en de mogelijkheid een (vervolg)opleiding te volgen zodat ze vrij en zelfstandig hun leven kunnen voortzetten”, legt Anke Kempers de doelstelling van de stichting uit.

VN-project
Haar plaatsgenoot en vice-voorzitter Jaap van Duren en secretaris Tilly Boland uit Warnsveld zijn samen met Anke de regionale kartrekkers van de landelijk opererende stichting. Jaap van Duren: “Het idee om zwangere tienermeisjes te steunen is ontstaan toen mijn oom At en tante Corrie de Roos begin jaren negentig in Nairobi gingen wonen voor een arbeidsomstandighedenproject van de Verenigde Naties.Ze kwamen er in aanraking met het Jamaa Home, een tehuis van de Zusters van Our Lady of Charity. Daar werden zwangere tienermeisjes opgevangen die thuis waren weggestuurd. Ze hadden echter geen zicht op enig perspectief als de tijdelijke opvang weer ten einde liep. At en Corrie hebben geprobeerd hierin verandering te brengen door de meisjes te ondersteunen en hen een opleiding aan te bieden.”
Van Duren (61) raakte betrokken bij het project toen hij samen met zijn moeder een bezoek bracht aan zijn oom en tante in Kenia. ”Met mijn eigen ogen heb ik toen de enorme kloof gezien tussen arm en rijk. Maar ook de geweldige levenskracht en het optimisme van de Kenianen. Weer terug in Nederland richtten At en Corrie en mijn moeder hiervoor de stichting het Kenya Fonds op. Zij hebben zich daar jarenlang met hart en ziel en met groot succes voor ingezet en gaandeweg het stokje overgedragen aan onze generatie.”

Veranderingen
In de loop van de jaren zijn er de nodige veranderingen geweest. Inmiddels worden de meisjes niet meer in het tehuis opgevangen maar zoveel mogelijk in hun eigen omgeving. Anke Kempers: ”Alleen als het niet anders kan komen de meisjes terecht in een locatie van de zusters. Het programma is een zogenaamd outreach-project geworden. De uitvoering is in handen van een speciaal aan het Kenya Fonds toegewezen zuster, de onverzettelijke en lieve zuster Jacinta die zich fulltime inzet voor de meisjes. Als Kenya Fonds zelf houden we ons bezig met het reilen en zeilen van het project zoals dat is vastgelegd in het projectcontract. En als bestuur doen we er alles aan om onze ruim 140 trouwe donateurs zo goed mogelijk op de hoogte te houden door middel van de website, updates op Facebook en een tweejaarlijkse nieuwsbrief.

Scholenproject
Daarnaast is het bestuur van de stichting op dit moment druk bezig om een scholenactie op te zetten die tot doel heeft de situatie in Kenia te vergelijken met de situatie in Nederland, en om dat op een leuke en interessante manier in de klas uit te leggen. ”Dit proberen we te koppelen aan een vorm van fondsenwerving”, zegt Jaap van Duren. Voor het schoolproject is masterstudent geschiedenis Fleur van Duren sinds februari als stagiaire werkzaam bij Stichting Kenya Fonds. Zij onderzoekt de positie van de vrouw binnen het onderwijs en de politiek in het hedendaagse Kenia. Anke Kempers: “Op basis van dit onderzoek zal ze een lesprogramma ontwikkelen voor basis- en middelbare scholen in Nederland.”

Opbloeien
Het voordeel van de kleinschaligheid van het project van het Kenya Fondsis volgens Anke Kempers en Jaap van Duren dat iedere gedoneerde euro terecht komt bij de jonge moeders. “Zo proberen wij ons project in Kenia op een zo goed mogelijke manier uit te voeren. Want wat is er mooier dan al die honderden meisjes met hun kindjes te zien die opbloeien en uitgroeien tot zelfstandige vrouwen in hun land.”

Donateur
Wie donateur wil worden kan contact opnemen met Tilly Boland, tel 0575-570118. Donaties zijn welkom op IBAN rekeningnummer NL25 RABO 0366 1757 69 t.n.v. Kenya Fonds. Meer informatie op de website.


www.kenyafonds.nl

De onverzettelijke en lieve zuster Jacinta zet zich fulltime in voor de baby's van de jonge moeders. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant