Niet iedere  Ruurloër is gecharmeerd van de zogenaamde 'loveseats' die op de route van Het Liefdespad zijn geplaatst. Foto: Jan Hendriksen

Niet iedere  Ruurloër is gecharmeerd van de zogenaamde 'loveseats' die op de route van Het Liefdespad zijn geplaatst. Foto: Jan Hendriksen

Het wordt in Ruurlo serieus met de liefde

Algemeen

Diverse nieuwe ‘loveseats’ op vijf km lange wandelroute

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Het Liefdespad in Ruurlo begint nu echt serieuze vormen aan te nemen. Vorig jaar op Valentijnsdag opende de Gelderse gedeputeerde Jan Markink op het Kerkplein deze bijzondere kunstwandelroute. Enkele weken later zorgde corona ervoor dat de verdere ontwikkeling tot stilstand kwam. Maar de komende weken loopt het aantal ‘loveseats’ op de wandelroute op tot tien.

De initiatiefnemers hebben de laatste maanden niet stilgezeten en nu het zonnetje weer gaat schijnen is de route langs bijzondere kunst klaar om de harten van de wandelaars sneller te laten kloppen. Marijke van Haaren is de kersverse voorzitter van de Stichting Het Liefdespad. Aan haar de vraag: Wat is Het Liefdespad? “Het is een wandelroute van net iets meer dan vijf kilometer door de groene boorden van Ruurlo. De route is een rondgang langs verschillende ‘loveseats’, bijzondere kunstwerken gemaakt door gevestigde namen en aanstormend talent in de Nederlandse kunstwereld.”
Inmiddels staan zeven kunstwerken op hun plek. ”Eigenlijk acht, als je het stenen bankje - wij noemen het de oudste loveseat van Nederland - meetelt”, aldus Marijke van Haaren. “De komende weken worden er nog twee kunstwerken aan de route toegevoegd. In de wat verdere toekomst willen we graag nóg twee kunstzinnige loveseats plaatsen.”

Vers bloed
Ook voor de Stichting Het Liefdespad was afgelopen jaar een bijzonder jaar. Het Liefdespad was een idee van horeca-ondernemer Bert van Zijtveld. “Samen met tal van zogenaamde ‘founders’ heeft hij de afgelopen jaren de wandelroute vormgegeven. Door corona is de stichting een tijdje minder zichtbaar geweest. Met vers bloed in het bestuur is het nu tijd om naar buiten te treden en te tonen wat Ruurlo allemaal te bieden heeft. Dat gaat verder dan alleen de wandelroute en de kunstwerken. Ook het gezellige centrum en trekpleisters als Museum More en Het Doolhof noemen wij in één adem met Het Liefdespad”, zegt Van Haaren.

Vraagtekens
De afgelopen weken hebben er op diverse plekken langs de route van Het Liefdespad activiteiten plaatsgevonden. Zo is er aan de Binnemansdijk net over de spoorwegovergang een nieuwe ‘loveseat’ geplaatst. Die riep echter bij de Ruurloër Eldert Meijer de nodige vragen op. “Was de oude zitbank aan vervanging toe”, zo vroeg Meijer zich af? “Nee in het geheel niet. Het was een mooi hufterproof stalen exemplaar. Maar blijkbaar vond een initiatiefnemer dat het anders moest.”
Nu staat er volgens Meijer een vreemd gevormde bank met de mogelijkheid om te wiebelen. Althans dat veronderstelt hij gezien de uitvoering. “Het is uitgevoerd in het zogenaamde cortenstaal dus stijf van de roest, waar natuurlijk nog een lak overheen moet. Is dit alles zult u zeggen? Nou nee, want wat schetst mijn verbazing: er komt op gezette tijden een soort geluid uit het geval. Echte muziek kan ik het niet noemen. Het lijkt op housemuziek maar ook weer niet, oftewel er komt een ‘bak’ met herrie uit. Heeft de natuur niet meer genoeg aan zichzelf? Moeten we allemaal mee in het omvormen van onze natuurlijke omgeving in een pretpark zoals Efteling? Wat een inbreuk op deze prachtige omgeving. Het is gewoon overlast. Mijn oproep is dat de verantwoordelijken snel tot inkeer zullen komen en dit bankje weer heel snel zullen verwijderen”, aldus Eldert Meijer.

Bijzonder
Het lijkt erop dat zijn bezwaren geen gehoor vinden want Stichting Het Liefdespad laat bij monde van bestuurslid Alain Schepers weten dat de loveseat aan de Binnemansdijk een permanent onderdeel is van de kunstwandelroute. “We hebben tijdens de coronacrisis als stichting wat gas teruggenomen; ook in de communicatie. We hadden de komst van dit kunstwerk wellicht in een eerder stadium kunnen aankondigen en hier uitleg over kunnen geven. Die communicatie pakken we nu - met het eind van de lockdown in zicht - weer voortvarend op. Ons doel is om met Het Liefdespad mensen nader tot elkaar te brengen. Kunst is daarbij een belangrijk middel. En zoals dat bij kunst hoort, kun je daar verschillende meningen over hebben en raak je daar nooit over uitgesproken.”

Boekwerkje
Op dit moment zijn er gidsjes in ontwikkeling die meer uitleg geven over de kunstwerken en de kunstenaars. Alain Schepers: “We werken aan een boekje dat je straks op toeristische plekken kunt kopen. Daarin staan vragen en opdrachten waarmee je al wandelend meer over jezelf vertelt en meer te weten komt over je wandelpartner(s). Zo keren de wandelaars huiswaarts met onverwachte kennis en inzichten over mensen die ze al dachten te kennen. Tijdens het wandelen worden herinneringen gemaakt die hopelijk een leven lang meegaan. Dit gidsje wordt daarmee een waardevol tijdsdocument.”

Informatie
De komende tijd treedt Het Liefdespad steeds actiever naar buiten. Op de website zijn alle ontwikkelingen te volgen en ook wordt vaker actief publiciteit in de media gezocht. Met de wandelroute wil de Stichting Het Liefdespad de Achterhoek en Ruurlo nog meer kleur en liefde geven.
Meer informatie over Het Liefdespad is te vinden op onderstaande website. Het niet-commerciële initiatief heeft ook een facebookpagina en een Instagram-account.


www.liefdespad.nl

Er zijn gidsjes in ontwikkeling die meer uitleg moeten geven over de kunstwerken en de kunstenaars. Nu staan er nog alleen kleine informatiebordjes bij de loveseats. Foto: Jan Hendriksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo