<p>Stichting 4- 5 mei Commissie Ruurlo om vorige week donderdag de nationale vlagen van Canada, Groot-Brittanni&euml; en Nederland in top gehesen bij het oorlogsmonument aan &lsquo;t Rikkelder. Foto: PR.&nbsp;</p>

Stichting 4- 5 mei Commissie Ruurlo om vorige week donderdag de nationale vlagen van Canada, Groot-Brittannië en Nederland in top gehesen bij het oorlogsmonument aan ‘t Rikkelder. Foto: PR. 

Vlagvertoon op 1 april bij oorlogsmonument Ruurlo

RUURLO – Donderdag 1 april was het 76 jaar geleden dat er Canadese en Britse legervoertuigen door Ruurlo rolden. Na vijf jaar bezetting was Ruurlo op 1 april 1945 eindelijk bevrijd. Reden voor de Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo om vorige week donderdag de nationale vlagen van Canada, Groot-Brittannië en Nederland in top te hijsen bij het oorlogsmonument aan ‘t Rikkelder.

Door Jan Hendriksen

Het oorlogsmonument in Ruurlo is opgericht ter nagedachtenis aan veertien dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en werd op 3 mei 1955 door burgemeester mr. J.W. de Beaufort van de voormalige gemeente onthuld. In 2000 is een plaquette met de namen van de oorlogsslachtoffers uit Ruurlo aan het monument toegevoegd. De namen van de veertien slachtoffers luiden: J. Bloemendaal, A.J. ten Dam, J. Dimmendaal, H. Eijting, W.L. Kock, B.J. Sieverink, D.J. Spanjar, mevrouw Spanjar-Koppel, G.J. Sprokkereef, G.J. Stokkink, J. Telkamp, P.W. Telkamp, A.A. de Vries en S. Wijler. Het oorlogsmonument in Ruurlo is een natuurstenen beeld van een voorovergebogen, knielende vrouwenfiguur met boven haar een wegvliegende vogel. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk, waarop een gedenkplaat is aangebracht. De tekst op het voetstuk luidt: ’Voor hen die vielen’.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden