Wethouder Anjo Bosman bezocht onlangs tijdens de Landelijke Opschoondag een aantal scholen in de gemeente. Foto: Gemeente Berkelland

Wethouder Anjo Bosman bezocht onlangs tijdens de Landelijke Opschoondag een aantal scholen in de gemeente. Foto: Gemeente Berkelland

Wat doet de gemeente Berkelland aan de ergernis van zwerfafval?

Algemeen

Wethouder Anjo Bosman: ‘Zwerfafval is vervuilend en bedreigend voor de natuur en daardoor voor de mens’

Door Jan Hendriksen

BERKELLAND – Steeds meer inwoners van de gemeente Berkelland houden de openbare omgeving schoon van zwerfvuil. En daar is wethouder Anjo Bosman van onder meer openbare ruimte van de gemeente Berkelland heel erg blij mee. Maar er zijn nog steeds talloze Berkellanders die zich mateloos ergeren aan al het zwerfvuil.

Zwerfafval scoort hoog in ergernissen over de eigen buurt, samen met hondenpoep. Ook bij de inwoners van de gemeente Berkelland. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna 95 procent zich ergert aan zwerfafval. Toch gooit bijna één op de vijf mensen zelf ook weleens wat op straat. De omgeving is van invloed op hoe mensen zich gedragen: vuil trekt vuil aan. Op plekken met veel zwerfvuil gooien mensen dus makkelijker rommel op straat of in de natuur. Andersom geldt dat mensen zich in een schone omgeving ook schoner gedragen. Verder blijkt uit onderzoek dat mensen zich in een vervuilde omgeving minder veilig voelen. Hoe gaat de gemeente Berkelland om met het zwerfvuil en wat doet de gemeente daaraan? We vroegen het aan wethouder Anjo Bosman.

Wat doet de gemeente Berkelland om de ergernis van zwerfvuil in de eigen buurt te verminderen? 
”Om zwerfafval tegen te gaan hebben wij 416 afvalbakken in de openbare ruimte staan. Daar kan iedereen zijn afval van de wandeling in doen. Wekelijks worden deze afvalbakken leeggemaakt door onze buitendienst. Op dit moment staan er voldoende afvalbakken in de openbare ruimte. Als een inwoner toch een extra afvalbak geplaatst wil hebben dan vragen wij een tegenprestatie. Namelijk dat de inwoner of de buurt de afvalbak adopteert en zorgt dat deze wordt leeggemaakt. Daarnaast geven wij inwoners die de buurt schoon willen houden, gratis een zwerfafvalpakket. Het pakket bestaat uit een afvalgrijper, hesje en handschoenen. Alleen dit jaar al hebben 103 zwerfafvalvrijwilligers een pakket thuis afgeleverd gekregen. De Landelijke Opschoondag (20 en 24 maart) heeft ook zeker bijgedragen aan een schonere buurt. Zeven scholen hebben met elkaar zo’n 35 zakken zwerfafval geraapt. Helaas komen ook afvaldumpingen voor. Als inwoners dat zien, kunnen ze ons bellen of dat melden via een ‘Melding Openbare Ruimte’ op de website van de gemeente of via een whatsapp bericht (06 14975600) met een foto van het afval en de locatie waar het ligt. De medewerkers van de buitendienst zorgen dat het afval wordt opgeruimd. Het fantastische project HelemaalGroen van Jaap de Boer uit Geesteren ondersteunen wij ook. HelemaalGroen roept inwoners op zwerfafval in de openbare ruimte op te ruimen. In Berkelland zijn er al 351 deelnemers. Wij merken dat steeds meer inwoners de handige app weten te gebruiken, want alleen dit jaar is in Berkelland al 7.375 kilometer opgeschoond tijdens wandelingen van onze inwoners. Ook Schoon Belonen is een mooi voorbeeld is waarbij de gemeente sportverenigingen en scholen uit Berkelland oproepen om plastic, blikjes en drankenkartons apart in te zamelen. Tevens vragen wij hen de omgeving schoon te houden. Als tegenprestatie krijgen de deelnemers een financiële bijdrage. We hebben inmiddels 42 actieve deelnemers die er voor zorgen dat rondom de scholen en de sportcomplexen geen zwerfafval aanwezig is.”

Bijna driehonderd inwoners in de gemeente Berkelland zetten zich voor het schoonhouden en/of onderhouden van de openbare ruimte. Op welke manier helpt de gemeente Berkelland deze mensen? “Alle hulp is welkom en wij willen onze inwoners ook zo veel mogelijk hierbij helpen. Zoals gezegd doen we dat door gratis een zwerfafvalpakket beschikbaar te stellen of een extra container waar ze het zwerfafval in kunnen doen. Voor de coronacrisis organiseerden we een keer per jaar een bijeenkomst in het gemeentehuis. We wisselen dan tips en tricks uit en benadrukken nog eens extra onze waardering voor al deze zwerfafvalvrijwilligers.”

Heeft de gemeente Berkelland zich ook uitgesproken vóór statiegeld op blikjes en plastic flesjes? 
“Jazeker wij hebben ons aangesloten bij de Statiegeldalliantie om te zorgen dat er statiegeld komt op alle plastic flessen en blikjes. Het statiegeld op kleine plastic flessen gaat in op 1 juli van dit jaar en voor de blikjes op 31 december 2022.”

In sommige gemeenten worden flyers uitgedeeld bij alle sigarettenverkooppunten en zijn mini asbakjes te koop die zichtbaar neer gelegd kunnen worden. Is het een idee om die in gemeente Berkelland ook te introduceren en door bijvoorbeeld de gemeente uit te laten delen? “Wij zijn er niet voor om bij verkooppunten van rookwaren overal flyers neer te leggen. Dat doen we ook niet bij andere producten die zwerfafval kunnen opleveren. Wat we wel doen is elke veertien dagen in BerkelBericht een tip van de week opnemen over de afvalinzameling. Daar nemen we met enige regelmaat in op hoe lang iets in de natuur blijft liggen voordat het afgebroken is. Dit om mensen bewust te maken hoe vervuilend en bedreigend zwerfafval is voor de natuur en daardoor voor de mens.”


www.helemaalgroen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant