Asbestsanering is aan strenge veiligheidsregels gebonden. Foto: stockfoto Achterhoek Nieuws

Asbestsanering is aan strenge veiligheidsregels gebonden. Foto: stockfoto Achterhoek Nieuws

Berkelland zoekt landelijke samenwerking bij asbest sanering

Algemeen

BERKELLAND - Asbest, het was lange tijd een veel gebruikt bouwmateriaal. In heel veel toepassingen. Onder ander als dakbedekking. Asbest kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld als een dak verweert. Daarom gelden strenge regels voor het omgaan met asbest. Als een asbestdak erg beschadigd is kan de gemeente of omgevingsdienst zelfs min of meer afdwingen deze te verwijderen.

Door Rob Stevens

Even leek het erop dat in 2024 alle asbestdaken officieel verboden zouden zijn in Nederland. Dit plan sneuvelde echter omdat het niet haalbaar zou zijn. Dat betekent echter niet dat de overheid het belang niet meer ziet. Zo zijn er subsidieregelingen voor de verwijdering van verschillende soorten asbest.

Berkelland heeft een miljoen euro beschikbaar voor de sanering van asbestdaken. Zo is er voor de sanering van kleinere daken (tot 35 vierkante meter) een zelfhulppakket beschikbaar met een overall, handschoenen en een gezichtsmasker om veilig te kunnen werken. Wethouder Maikel van der Neut merkt dat het pakket in een behoefte voorziet, het is inmiddels 25 keer aangevraagd. Voor grotere daken is ook een subsidieregeling. De kosten van het saneren van asbestdaken liggen behoorlijk hoog, deels ook afhankelijk van de specifieke situatie. De subsidie bedraagt per locatie € 4,50 per vierkante meter verwijderd asbest-dak voor de eerste 150 vierkante meter oppervlakte aan gebouwen. Voor elke vierkante meter meer bedraagt de subsidie € 2,25. Vorig jaar november was de situatie dat 207.000 vierkante meter is gesaneerd in Berkelland. Er moet dan nog 1.276.192 vierkante meter gesaneerd worden. Meer dan 1,1 miljoen vierkante meters daarvan liggen in het buitengebied, de overige in de kernen.

Berkelland gaat de ervaringen met asbestsanering delen met andere gemeenten. Ambtelijk en bestuurlijk is Berkelland vanaf het begin landelijk bij dit onderwerp betrokken, omdat de sanering van asbestdaken juist in een plattelandsgemeente met veel agrarische bebouwing een belangrijk thema is. Maikel van der Neut gaat bij de minister op bezoek om een samenwerkingsakkoord met de landelijke overheid en andere gemeenten te tekenen. Ervaringen worden volgens Van der Neut zo gedeeld, bijvoorbeeld die Berkelland heeft met het zelfhulppakket voor kleinere daken met asbest. Maar ook hoopt hij dat de overheid zo samen met marktpartijen tot een gerichte aanpak van leegstaande en vrijkomende bebouwing komt. Verder hoopt hij zich hard te kunnen maken voor een versoepeling van regelgeving zonder dat de veiligheid in het nauw komt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant