Jurrien ten Brinke in het omgebouwde klaslokaal dat nu dienst doet als huiskamer voor de buurt. Foto: eigen foto
Jurrien ten Brinke in het omgebouwde klaslokaal dat nu dienst doet als huiskamer voor de buurt. Foto: eigen foto

Jurrien ten Brinke: ‘Kom in actie vanuit je eigen situatie’

BERKELLAND – Hij verbouwde een oud schoolgebouw tot woning, leefgemeenschap en buurthuis en vervult een wezenlijke rol in de wereld rondom hem. Aanstaande zondag is Jurrien ten Brinke te gast bij Pioniersplek De nieuwe Rank om te vertellen hoe iedereen een rol heeft om de eigen leefomgeving een stukje beter te maken.

Door onze verslaggever

Old School in Apeldoorn is een langgerekt gebouw met aan de zijkant een fietsenstalling en schoolpleintje waarop een terras van steigerhout staat. Daarnaast grazen enkele geitjes en een vrijwilliger ploegt de grond om binnenkort verse voorjaarsgewassen aan te kunnen planten. Net daarvoor zat hij nog een kopje thee te drinken met een stagiaire, die op de dagbesteding werkt. “Het is een wonder hoe deze plek ieder jaar weer uit de kosten komt dankzij donaties van ondernemers en giften van buurtbewoners.” In de afgelopen jaren is gebleken dat de buurt het initiatief een warm hart toe draagt. Zij zetten zich in door tijd en energie, en dus ook geld, te investeren in Old School en maken gebruik van de gemeenschappelijke ruimte voor een maaltijd of komen op de buurtborrel.

Je nuttig maken
Ten Brinke had de drive om in deze volkswijk (Apeldoorn-Zuid) een gemeenschapsproject op te zetten. Zelf woont hij met zijn gezin in de achterste klaslokalen. In de voorste wonen tienermoeders en in middenin de school zijn de gemeenschappelijke ruimtes. “Ik denk dat elk mens geroepen is om vanuit zijn eigen huis in actie te komen, ieder op zijn eigen manier.” Als spreker en inspirator werkt Ten Brinke drie dagen per week voor Stichting Compassion, een kindsponsororganisatie die kinderen wereldwijd bevrijdt van extreme armoede. “Ik spreek veel met mensen om samen met hen in beweging te komen tegen onrecht en armoede en een verschil te maken. Old School is daarmee een verlengde van zijn werk, of vice versa."

Armoede
Op zondag 11 april is Jurrien ten Brinke uitgenodigd om zijn passie te delen met Berkellanders. Kern van zijn verhaal: doe iets vanuit jouw welvaart voor de ander. “Ik ben op veel plekken in de wereld geweest en zie extreme armoede. Met een beetje van wat wij hebben, is een kind daar zoveel beter af.” Ten Brinke laat zich inspireren door de woorden die hij uit de Bijbel kent: spreek voor weerlozen en geef armen wat hen rechtmatig toekomt. “Wat ik heb geleerd over de liefde, leer ik van Jezus. En daarbij hoort dat je er voor de mensen rondom je bent, op welke manier dan ook maar bij je past, en wat binnen jouw mogelijkheden ligt. Ik vertel daar graag over aan de mensen in Berkelland.”

Lokale muzikanten in beeld en geluid
Hoewel de ‘spreker van dienst’ uit Apeldoorn komt, zal de online uitzending een lokaal karakter hebben. De liederen zijn onder meer ingezongen door Hieke Meutstege uit Gelselaar en Eelco en Ineke Jager uit Borculo. Zij zijn ook in de videoclips te zien, evenals onder andere Erwin Heinen (Neede) op gitaar en Eelco Schuijl (Borculo) op toetsen. In de video’s zijn beelden verwerkt van de Berkel en het beschermde dorpsgezicht van Gelselaar. De Meet-Inn is onderdeel van Pioniersplek De nieuwe Rank en start op 11 april om 11:30 uur via www.nieuwerank.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden