Leendert en Dina Rooiman. Foto: Arend J. Heideman
Leendert en Dina Rooiman. Foto: Arend J. Heideman

Leendert Rooiman, vergeten oorlogsheld

Algemeen

NEEDE - De herdenking van WOII staat weer voor de deur en ondanks de coronatijd is de Stichting 4 en 5 mei comité Neede druk doende om een passend programma aan te bieden. Tussen 1 april en 10 mei worden in dertien Needse etalages panelen opgehangen over gebeurtenissen rond de Tweede Wereldoorlog. Een ervan is een paneel met 25 namen van oorlogshelden die sneuvelden. Het bijzondere is dat dit één naam meer is dan op de plaquette bij het monument op de Needse Berg. De ontbrekende naam daar is die van Leendert Rooiman.

Door Rob Weeber

Leendert Rooiman werd op 7 april 1916 in Poortugaal geboren als zoon van Jan Rooiman en Maartje Hoek. Eind jaren twintig vertrekt het gezin samen met Joost, de broer van Jan, naar Diepenheim en Markelo, waar ze een boerderij pachtten. Leendert trouwt in april 1944 met Alberdina (Dina) Bannink, afkomstig van boerderij De Veenhoeve, gelegen in het Gelselaarse deel van het Noordijkerveld. Ze trokken in op de boerderij De Kaap, eigendom van Dina’s familie en eveneens in het Noordijkerveld gelegen.

Tijdens de oorlog sloot Leenders zich aan bij de afdeling Geesteren van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers. Vanuit die hoedanigheid bracht hij Joodse onderduikers onder op de boerderij van zijn schoonfamilie Bannink en op de boerderij van zijn ouders op het landgoed Westerflier in Diepenheim. Op 17 november 1944 viel de Sicherheitsdienst (S.D.) de boerderij in het Westerflier binnen. De hulp van de familie Rooiman aan Joodse onderduikers was verraden aan de Duitsers en zij werden opgepakt. Vader Jan en zijn beide zonen Leendert en Jaap werden zwaar mishandeld en naar Lochem afgevoerd. Daarna werd Leendert in Vreden opgeroepen voor tewerkstelling. Zijn mishandelingen echter waren dusdanig dat hij hieraan overleed op 9 december 1944. Zo’n twee maanden later zou zijn dochter Lenie Groesgen-Rooiman geboren worden. Zij woont in Geesteren. Leendert zelf werd begraven in Gelselaar.

De vraag is natuurlijk waarom Leendert Rooiman nooit op de officiële plaquette is verschenen. Zijn naam dook pas in 1995 op in een Diepenheims boek over de oorlogsjaren. Vermoedelijk heeft dit te maken met de combinatie van de woonsituatie in het Noordijkerveld, dat tot de voormalige gemeente Neede behoorde, het verraad en de arrestatie die in Diepenheim plaatsvond en het lidmaatschap van de gereformeerde kerk waarvoor de familie op Geesteren en Gelselaar in de voormalige gemeente Borculo aangewezen was.

Tot ieders verbazing was er 75 jaar na de bevrijding een bordje van de Oorlogsgravenstichting op de begraafplaats Gelselaar geplaatst dat naar de grafsteen van Leendert Rooiman verwijst. Niemand weet wie er opdracht voor heeft gegeven, zelfs de nazaten niet.


Bronnen: Uitgave 'Blij kun je eigenlijk niet zijn', Historische Kring Diepenheim en Facebookbericht Arend Heideman 4 mei 2020.

Het graf van het echtpaar Rooiman. Foto: Arend J. Heideman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant