Onder toeziend oog van examinator Henk de Roo fietste Lola Jimenez Rosco de uitgestippelde fietsroute. Foto: Jan Hendriksen.

 Onder toeziend oog van examinator Henk de Roo fietste Lola Jimenez Rosco de uitgestippelde fietsroute. Foto: Jan Hendriksen. 

Ruurlose kinderen kennen de verkeersregels

Algemeen

RUURLO – Lola Jimenez Rosco hield bij de kruising van de Barchemseweg met de Beatrixlaan en Wilhelminalaan keurig netjes stil bij het stopbord zoals het hoort. Stak vervolgens haar linkerhand duidelijk uit om haar weg te vervolgen. De elfjarige Ruurlose leerling uit groep zeven van de Dalton Willibrordusschool was dinsdagmorgen één van de maar liefst 150 leerlingen van de vier Ruurlose basisscholen die deelnamen aan het praktische verkeersexamen.

Door Jan Hendriksen

Omdat vorig jaar in verband met de corona het praktische verkeersexamen geen doorgang vond van Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Berkelland gingen dinsdagmorgen maar liefst 150 leerlingen uit de groepen zeven en acht van de Kerst Zwartschool, De Driesprong, WonderWijs en Dalton Willibrordus vanaf het Kerkplein om de minuut van start. "Prachtig dat dit weer mogelijk is”, zo verklaarde wijkagent Tom Nijland die samen met bestuurslid Peter Gort van VNN Berkelland de leerlingen, die zich keurig in een lange rij op het Kerkplein hadden opgesteld met een rugnummer, van start liet gaan.

Alle leerlingen waren maandag al geslaagd voor hun theoretische examen. Dinsdagmorgen moesten ze onder een prachtige lentezon de opgedane verkeerskennis in de praktijk brengen. Op meer dan tien locaties op het bijna vier kilometer lange fietstraject door het centrum van Ruurlo werden de leerlingen beoordeeld door de ‘examinatoren' van VVN Berkelland. Volgden ze de regels van verkeersborden op? Verleenden ze voorrang? Staken ze hun handen goed uit? Fietsten ze voldoende rechts? Keken ze goed achterom en reden de niet te roekeloos? Zomaar een aantal beoordelingen die werden genoteerd.

Van kinderen wordt nogal eens gezegd dat ze de verkeersregels niet kennen. Het tegendeel was het geval. Grotendeels bewezen de leerlingen over een gedegen praktische verkeerskennis te beschikken. Via de Kerkstraat voerde de route richting de wijk Everwennink. Er was een grote variëteit in borden. Wanneer de kinderen de speciaal geplaatste borden opvolgden werden ze op een logische wijze door Ruurlo geleid en kwamen ze weer terug op het Kerkplein.

Naast de kleine borden golden natuurlijk ook de normale verkeersborden. Peter Gort van VVN Berkelland beklemtoonde na afloop van het examen dat het van groot belang is dat kinderen een gedegen kennis van het verkeer hebben. "Zeker als ze volgend schooljaar op de fiets naar het vervolgonderwijs gaan buiten Ruurlo.”

Lola Jimenez Rosco was een van de 150 leerlingen die gisteren onder leiding van wijkagent Tom Nijland en Peter Gort van Veilig Verkeer Nederland afdeling Berkelland van start ging voor het praktische verkeersexamen. Foto: Jan Hendriksen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant