In 2019 vond de laatste reguliere herdenking plaats bij het herdenkingsmonument op 't Rikkelder. Foto: archief Jan Hendriksen

In 2019 vond de laatste reguliere herdenking plaats bij het herdenkingsmonument op 't Rikkelder. Foto: archief Jan Hendriksen

Herdenking bevrijding Ruurlo opnieuw klein en privé

Algemeen

RUURLO - De Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo vraagt de inwoners opnieuw om op eigen wijze invulling te geven aan een moment van herdenking. Dat moet gebeuren op 1 april, de dag dat Ruurlo bevrijd werd door de Engelsen en de Canadezen. Een grotere herdenking van dit heuglijke feit zit er voor het tweede achtereenvolgende jaar niet in.

Ruim een jaar geleden was Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo in samenwerking met de Oranjevereniging en diverse koren en partners druk bezig om een prachtig programma te organiseren om met de Ruurlose gemeenschap stil te staan bij 75 jaar bevrijding en tevens te vieren dat wij al die tijd in vrede en vrijheid mogen leven. Helaas konden veel van deze activiteiten, waaronder een zeer groots opgezet Bevrijdingsconcert in sporthal ‘t Rikkenhage, niet doorgaan. Gelukkig heeft Ruurlo nog wel kunnen genieten van de tentoonstelling ‘Ruurlo in Oorlogstijd’, georganiseerd door de Ruurloër Rudy Huetink.
“Sinds vorig jaar wachten wij op een moment om alles weer op te starten, maar zoals iedereen zal begrijpen, ziet het er voorlopig niet naar uit dat er iets georganiseerd kan worden”, zegt bestuurslid Marijn Dijkman van Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo. Begin maart heeft de provincie Gelderland de subsidieregeling voor de activiteiten voor 75 jaar bevrijding verlengd tot de zomer van 2022. Marijn Dijkman: “Wij hopen dat het organiseren van grote evenementen dan weer mogelijk is, zodat wij alsnog een mooi programma kunnen opzetten.”

Nationale Herdenking
De Nationale Herdenking op 4 mei zal dit jaar wederom in zeer klein gezelschap plaatsvinden. Helaas is het door corona niet mogelijk om de Ruurlose bijeenkomst in de Dorpskerk met aansluitend de Stille tocht te organiseren. Namens de gemeente Berkelland en de Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo zal er gedurende de dag een krans en een bloemstuk gelegd worden om hen te herdenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord en allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. Iedereen is uiteraard in de mogelijkheid om op eigen gelegenheid bloemen te leggen bij het Ruurlose monument aan ’t Rikkelder.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant