Voorjaarsactie Sam’s Kledingactie voor Congo

Algemeen

BORCULO - Ieder voor- en najaar organiseert Sam’s Kledingactie speciale landelijke actiedagen, om zo extra veel kleding op te kunnen halen voor het goede doel. Voor de actiedag van zaterdag 10 april is gekozen voor hulp aan de democratische republiek Congo waar het geld besteed zal worden aan betere leeromstandigheden voor schoolkinderen.

De honderden vrijwilligers van Sam’s Kledingactie zamelen het hele jaar door kleding en schoenen in voor het goede doel. Zij doen dit vanuit een depot aan huis of bij een bedrijf, school of kerk. Voor de speciale Congo-actie staan ook vrijwilligers in Borculo, Haarlo, Geesteren en Gelselaar klaar om herdraagbare kleding en schoenen in ontvangst te nemen. Kapotte en vuile kleding, speelgoed en knuffels, handdoeken, kussens en dekbedden zijn niet welkom.
Dit kan op zaterdag 10 april van 10 tot 11.30 bij kerkelijk centrum De Instuif, Muraltplein 33 in Borculo, bij de familie Hulshof, Eibergseweg 48 te Haarlo (10.00-11.30 uur), bij de Gereformeerde Kerk, Dorpsstraat 9 in Geesteren (10.00-12.00 uur) en bij de familie Zieverink, Bollertweg 14, Gelselaar (10.00-11.30 uur). Bij De Instuif in Borculo kan men ook al op 9 april terecht, van 19 tot 20.30 uur. De familie Hulshof heeft ook een doorlopend depot aan huis waar het hele jaar door kleding kan worden ingeleverd.

Geen onderwijs
De Democratische Republiek Congo worstelt al jaren met de gevolgen van extreme armoede en continu oplaaiende conflicten. Hierdoor gaan 5,2 miljoen kinderen niet naar de basisschool. Het grootste deel van hen zijn meisjes: drie op de tien meisjes gaan niet naar school. Gebrek aan geld is de belangrijkste reden. Ze worden vaak thuisgehouden om op hun kleinere broertjes of zusjes te passen, voor het huishouden te zorgen of om op het land te werken. Ook als ouders ziek worden of overlijden is het oudste kind vaak vanzelfsprekend verantwoordelijk voor de rest van het gezin. Daarbij zijn de omstandigheden op de scholen (gebrek aan bankjes en sanitaire voorzieningen) ook een belangrijke reden om niet naar school te gaan of op school te blijven.

Duurzaam veilig
Omdat de slechte staat van de scholen en beperkte voorzieningen voor een groot deel debet is aan het feit dat kinderen niet naar school gaan wil Cordaid hulp bieden. Samen met de gemeenschappen in onder meer de stad Kananga, in de provincie Kasaï Centraal, zal de hulporganisatie in totaal 25 scholen en klaslokalen renoveren en worden waterpunten en sanitaire voorzieningen aangelegd. Cordaid verwacht dat door de bouw van sanitaire voorzieningen en de rehabilitatie van klaslokalen de leeromgeving van kinderen duurzaam verbetert. Ook worden er ook materialen aangekocht om scholen te helpen met de strijd tegen corona. Cordaid voorziet elke school van een kit met preventiemiddelen.

Projecten
Meer informatie over het werk van Sam’s Kledingactie, de projecten die de organisatie ondersteunt en over wat er wel en niet mag worden ingeleverd is te vinden op onderstaande website.


www.samskledingactie.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo