Laurens Stapelbroek (l) en Albert Vasse bevestigen de oude klok. Foto: Jan Hendriksen

Laurens Stapelbroek (l) en Albert Vasse bevestigen de oude klok. Foto: Jan Hendriksen

Klok terug op de gevel van ‘De Olde Banke’

Algemeen

RUURLO – Een klein en bijzonder historisch moment waar menige winkelende Ruurloër zaterdagmorgen absoluut geen oog voor had. De terugplaatsing van het uurwerk van de voormalige Coöperatieve Boerenleenbank op de hoek van de Dorpsstraat en Domineesteeg op de karakteristieke voorgevel van De Olde Banke. De klok hing aan de zijgevel van het uit 1952 daterende pand tot 1972 toen de Boerenleenbank Ruurlo fuseerde met de Raiffesisenbank en de naam van Rabobank ging dragen.

Door Jan Hendriksen

Het uurwerk verdween na de fusie begin jaren zeventig van de vorige eeuw in de kelder van de Ruurlose bank om na de sluiting van de bank in 2014 in een opslagruimte van het regionale kantoor in Groenlo te belanden. Daar zag de Ruurlose medewerker Laurens Stapelbroek de bijzondere klok liggen. Navraag bij een aantal oud-medewerkers van de Ruurlose vestiging, zoals onder meer Jan Gotink, Willem Klein Egelink en Henk Temmink, leverde niet direct herinnering aan de klok op. Daarom werd contact gezocht met de Historische Vereniging Old Reurle. En die hadden wel belangstelling om de klok toe te voegen aan hun uitgebreide collectie in expositieruimte bij Belevingspark Cactus Oase. Inmiddels had Laurens Stapelbroek met goedkeuring van Rabobank Noord – Oost Achterhoek de klok veilig gesteld om te voorkomen dat het bijzondere uurwerk met alle andere ‘prullaria’, die in de loop der jaren van allerlei gesloten regionale kantoren in de opslagruimte van de Groenlose vestiging waren beland, aan een eventuele opkoper verloren zou gaan. “Dat zou doodzonde zijn”, aldus de Ruurloër die inmiddels binnen de landelijke Rabobank werkzaam is als accountmanager Midden en Klein Bedrijf (MKB). Maar toen Stapelbroek vorig jaar een artikel in de plaatselijke en regionale media tegenkwam van de nieuwe eigenaar van het pand, Ruurloër Albert Vasse (62) die in samenwerking met de plaatselijke schaakvereniging ‘t Stokpaard een schaaktafel bij inmiddels het bedrijvenverzamelgebouw plaatste, kwam Laurens Stapelbroek op het idee om Albert Vasse te benaderen of hij geen belangstelling voor de klok had. “Ik heb iets leuks voor jou”, zo sprak hij richting Vasse. Albert Vasse reageerde direct enthousiast en zo kon het gebeuren dat na een grondige renovatie van het uurwerk de historische klok zaterdagmorgen werd teruggeplaatst op de authentieke voorgevel van het pand. Dat gebeurde met medewerking van Robin Brundel van Brundel Schilder-, Behang- en Spuitwerk uit Ruurlo. Vasse liet zien dat de contouren van de plek van de klok op zijgevel nog zichtbaar zijn, daar waar nu de uitgever van het plattelandsmagazine De Naober is gevestigd. “Maar op die plek wil ik hem niet terughangen. Op de voorgevel komt de klok, daar hangt-ie vandalisme-bestendig.”

Oorsprong
De voormalige Boerenleenbank Ruurlo werd opgericht in 1913, op initiatief van de afdeling Ruurlo van de Geldersch - Overijsselse Maatschappij van Landbouw (GMvL) en de Bond van Oud-leerlingen van de Landbouw- en Huishoudschool (BOLH). De eerste jaren kreeg de bank een ‘gratis onderkomen’ ter beschikking gesteld door het gemeentebestuur van Ruurlo. De kassier hield elke zaterdagavond van 19.00 tot 20.00 uur zitting in de raadzaal. In 1918 werd het pand aan de Dorpsstraat 16 aangekocht. Het pand dat uit twee woningen bestond werd deels verbouwd om als permanent kantoor voor de Boerenleenbank dienst te doen. In eerste instantie werd de andere helft als woning verhuurd. Maar in 1923 werd ook dit bij de bank getrokken en was de ‘Leenbank’ elke dag geopend.

Klokgevel
In 1939 kocht de Coöperatieve Boerenleenbank Ruurlo het terrein op de hoek van de Domineesteeg en de Dorpsstraat. Het bankgebouw aan de Dorpsstraat 16 was te klein geworden. Op het terrein stond de villa Coppé, waar oorspronkelijk opzichter Coppé van de Nederlandse Spoorwegen woonde. Daarna waren het de Ruurlose huisartsen Kruisinga, Snidram, Naeff en tenslotte Bakker die jarenlang de villa bewoonden. Toch zou het nog meer dan dertien jaar duren voordat de nieuwe bank in gebruik genomen kon worden. Terwijl de Tweede Wereldoorlog woedde werd, in 1943, een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van de nieuwe bank. Gekozen werd voor het ontwerp van architect G.J. Postel uit Lochem. Pas zes jaar na de oorlog werd de bouw aanbesteed. De bouw verliep vlot en op 1 februari 1952 werd naast de ingang op de Domineesteeg een gedenksteen van Bentheimer zandsteen ingemetseld. De Bentheimer zandsteen, in de gevel en rond de vensters, is nog steeds, met de klokgevel, één van de meest in het oog springende kenmerken van het pand. Ook de gevelsteen aan de kant van het centrum van Ruurlo, met de in elkaar grijpende handen als symbool voor de coöperatieve grondslag van de bank, is in deze steen gehouwen.

Opmars
In 1976 en 1986 vonden grote verbouwingen plaats die van het gebouw het grootste kantoorpand in het centrum van Ruurlo maakten. De bovenwoning werd bij het kantoor gevoegd en de tuin en garage aan de achterkant verdwenen. De verbouwing in 1986, aan de kant van de Domineesteeg, leverde met onderkeldering bijna achthonderd vierkante meter extra op. Eind 2011 vond een laatste verbouwing plaats waarmee de moderne ingang aan de Dorpsstraat kwam te liggen. De openingstijden werden uitgebreid tot half negen ’s avonds en in een speciale spreekkamer kon de klant via ‘moderne’ videotechniek contact maken met het virtuele servicepunt van de Rabobank. De poging tot moderniseren verlengde het gebruik als bankgebouw maar kort. Met de opmars van geldautomaten en bankieren via het internet kwam een grote fusiegolf in de bankwereld op gang en de Rabobank Ruurlo verdween, onder achterlating van de geldautomaat, in 2014. De pinautomaat is de enig overgebleven publieke plek waar in Ruurlo 24/7 geld uit de muur te halen is.

‘De Olde Banke’
Na sluiting van de Rabobank werd het gebouw onder het beheer van Rabo Vastgoed bedrijf ‘Eigen Steen’ als kantoorgebouw verhuurd. De goede locatie in het centrum van Ruurlo, de goede kwaliteit van het gebouw, de aanwezigheid van eigen parkeerplaatsen en misschien ook wel de gezellige terrasjes direct tegenover het pand, zorgden ervoor dat het pand snel enthousiaste gebruikers vond. In 2018 werd het gebouw door ‘Eigen Steen’ in de verkoop gezet en aangekocht door nieuwbakken Ruurloër Albert Vasse, die na de verkoop van het Enschedese speltechnologie bedrijf Digital Game Technology (DGT) een solide belegging in zijn nieuwe woonplaats zocht. Het gebouw werd omgedoopt tot ‘De Olde Banke’ en blijft ook in de toekomst, als het centrale kantoorgebouw in het centrum van Ruurlo, een bijzondere plek om te werken.


Bronnen: Historische vereniging Old Reurle, ‘Ruurlo door de jaren’ en ‘Ruurlo van 1900 tot Berkelland'

De  klok hangt nu op de voorgevel van De Olde Banke. Foto: Jan Hendriksen
Op deze oude foto is te zien dat de klok vroeger op de zijgevel hing. Foto: Albert Vasse
De Coöperatieve Boerenleenbank Ruurlo die in februari 1952 werd geopend. Foto: Albert Vasse.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant