Roland Prins en zijn medewerker Erwin Hiddink voorzagen de muziekkoepel van een nieuw rieten dak. Foto: Jan Hendriksen

Roland Prins en zijn medewerker Erwin Hiddink voorzagen de muziekkoepel van een nieuw rieten dak. Foto: Jan Hendriksen

Muziekkoepel krijgt nieuw rieten dak

Algemeen

RUURLO – Met tromgeroffel kreeg de Muziekkoepel in Ruurlo eind september 2019 nieuw leven ingeblazen. De Ruurloërs Gertie Klein Kranenbarg en Yvon Taken namen twee jaar geleden namelijk het initiatief om meer gebruik te maken van de mooie koepel aan de Domineesteeg die in de zomer van 2019 door de gemeente Berkelland werd opgeknapt door onder meer de muren opnieuw te stuken en te verven. Deze week werd de koepel, die in 1937 door de Ruurlose burgerij aangeboden werd aan muziekvereniging Sophia's Lust in het kader van haar 75-jarig jubileum, door het gespecialiseerde Borculose bedrijf Rieten-dak van Roland Prins van een nieuw rieten dak voorzien.

Door Jan Hendriksen

Roland Prins laat tijdens de werkzaamheden weten dat riet het oudste nog in gebruik zijnde dakbedekkingssysteem in Nederland is. Het meest bekende riet is het Wieden-riet uit de de kop van Overijssel, maar Prins gebruikt als rietdekker veel riet dat in China is geteeld. “Het riet dat we voor deze muziekkoepel gebruiken komt uit China. Het klimaat in China is namelijk zeer gunstig voor het laten groeien van riet, de winters zijn erg koud en de natuur daar zorgt zelfs voor een klein waslaagje op het riet, waardoor het minder vocht vasthoudt”, zo verklaart de Borculoër, vanaf de steiger voor de muziekkoepel, de keuze.

Kleinschalig
Vorig jaar werden er ondanks alle beperkingen een aantal kleinschalige evenementen in de muziekkoepel georganiseerd zoals de muzikale optredens van The Olds Kachel Brassband, een djembé groep van Yvon Taken, en van Clemens Krabben en Eric Heutink tijdens de verlichtingsroute in het kader van de Ruurlose Septemberfeesten.

Direct
Gertie Klein Kranenbarg laat weten dat zolang de coronamaatregelen nog van kracht zijn, geen culturele activiteiten plaatsvinden en de terrassen van de horeca gesloten zijn, er geen activiteiten in de muziekkoepel plaatsvinden. “Maar mocht dat wel weer mogelijk zijn dan gaan we direct enkele activiteiten plannen. Ik zal dan ongetwijfeld met mijn medemuzikanten weer met de The Olds Kachel Brassband een optreden verzorgen. Maar ik verwacht dat dat niet eerder dan in de zomer is.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant