Het dak van het distributiecentrum van FrieslandCampina in Borculo blijft verstoken van zonnepanelen. Het zuivelconcern wil niet meewerken aan het plan van de pandeigenaar om het dak ermee vol te leggen. Foto: Beerten Groep

Het dak van het distributiecentrum van FrieslandCampina in Borculo blijft verstoken van zonnepanelen. Het zuivelconcern wil niet meewerken aan het plan van de pandeigenaar om het dak ermee vol te leggen. Foto: Beerten Groep

Beerten Groep: ‘FrieslandCampina blokkeert groot zonnepark in Borculo’

Algemeen

BORCULO - Het platte dak van het distributiecentrum van FrieslandCampina aan de Harperinkskamp in Borculo volleggen met 6250 zonnepanelen. Pandeigenaar Hans Beerten van de Beerten Groep werkt al jaren aan dit plan. Tot zijn grote frustratie weigert huurder FrieslandCampina hieraan mee te werken. De hoofdreden is volgens het zuivelconcern van verzekeringstechnische aard.

Door Rudi Hofman

“Onze verzekeraar dekt bij brand als gevolg van zonnepanelen op het dak de schade niet. Voor ons is dat een onaanvaardbaar risico aangezien het schadebedrag bij brand al gauw in de vele miljoenen loopt”, zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest in een reactie namens FrieslandCampina.

Beerten kan deze reactie niet goed plaatsen: “FrieslandCampina (FC) is/was wel degelijk geïnteresseerd in het plan. Sterker nog, het was FC dat aanvankelijk van plan was zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum te leggen. Ze hebben me daarvoor destijds benaderd. Ik heb toen aangegeven dat het beter was dat ik dat zelf zou doen, omdat ons bedrijf pandeigenaar is. We hebben toen gesproken over het feit dat FC de stroom eventueel af zou kunnen nemen.”

De teleurgestelde ondernemer is van mening dat hij alles heeft gedaan om het project gerealiseerd te krijgen. Samen met de fabrikant, de leverancier en specialisten op het gebied van zonnepaneelsystemen is, zo schetst Beerten, een systeem ontwikkeld dat als ‘zeer veilig’ kan worden beschouwd.

Beerten: “Het eventuele brandrisico wordt verwaarloosbaar klein geacht en dit maakt het mogelijk een zeer veilig zonnepark op het dak van het distributiecentrum aan te leggen. FC wijst ook dit plan resoluut af (…). Als de wil er écht was geweest, was het wel gelukt. Het project is gedoemd te mislukken door de halsstarrige houding van FC en zijn verzekeraar. Een prachtig en duurzaam plan wordt nu door FC in de prullenbak geschoven.”

Alternatieven
Naast het verzekeringsargument voert Friesland Campina een tweede argument aan om de zonnepanelenboot in Borculo af te houden. Ter Avest: “Wij hebben verduurzaming van onze productieketen zeer hoog op de agenda staan en nemen veel stappen om ons productieproces te verduurzamen; zie ook ons recent gepubliceerde jaarverslag 2020.”

“Wij werken momenteel zelf aan alternatieven op het gebied van duurzame energie en kijken daarbij naar ons gehele productienetwerk dat bestaat uit meerdere locaties. Om die reden willen wij ons niet vastleggen op één locatie. Dit geldt ook voor het weiland in Borculo, dat in gebruik is bij een boer. Dat hebben wij de Beerten Groep medegedeeld”, aldus de FC-zegsman.

Met het weiland doelt Ter Avest op een lap landbouwgrond tegenover het distributiecentrum dat eigendom is van FrieslandCampina. Beerten had deze locatie als alternatief aangedragen voor het distributiecentrum. Dit terrein is volgens hem ook geschikt voor een zonnepark, omdat het ongeveer dezelfde oppervlakte heeft.

Op deze grond wordt al jarenlang maïs verbouwd. Hier is volgens Beerten op zich niks mis mee, maar het is in zijn ogen beter daar nú te beginnen met de aanleg van het zonnepark. FC ziet dit plan evenmin zitten.

Dubbelfunctie
Vooruitlopend op het plan om een grote concerthal te gaan bouwen op ongeveer 200 meter ervan, wil Beerten zonnepanelen als dak op een grote, overdekte parkeerplaats plaatsen. Op deze manier zou het terrein een dubbelfunctie krijgen: 6250 zonnepanelen en een parkeerplek voor zo’n 1000 auto’s.

Ook dit plan is voorgelegd aan Friesland Campina maar direct afgewezen. Beerten vindt dit ronduit teleurstellend en ziet het gehele plan nu langzaam in duigen vallen. De toegezegde SDE-subsidie is noodzakelijk voor het opzetten voor het zonnepark. De mogelijkheid om hiervoor in aanmerking te komen verloopt per februari 2022. Dan moet het zonnepark gereed zijn en stroom kunnen leveren. Is dit niet het geval dan is het over en uit, aldus Beerten.

Een ander groot zonnepanelenproject in Borculo heeft de Beerten Groep wel weten te realiseren: op de grote caravanstalling aan het Jonkerspad liggen 6750 zonnepanelen. Medio april 2020 is dit project voltooid. Het levert 2.100.000 KWh aan stroom per jaar aan het energienet van Borculo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant