Ds. Hans Bouma heeft een reputatie als verhalenverteller. In de Dorpskerk laat hij Judas aan het woord. Foto: Stefanfotografie

Ds. Hans Bouma heeft een reputatie als verhalenverteller. In de Dorpskerk laat hij Judas aan het woord. Foto: Stefanfotografie

www.stefanfotografie.nl

Judas vertelt zijn verhaal in de Ruurlose Dorpskerk

Algemeen

RUURLO - Op zondag 14 maart komt bij monde van ds. Hans Bouma de apostel Judas aan het woord. Iedereen kent hem als de verrader van Jezus. Hoe ziet hij dat zelf?

Ds. Bouma is een dominee, maar velen zien hem vooral ook als een dichter en schrijver. Hij heeft naam gemaakt als verhalenverteller. Bouma zegt over deze dienst: “Over Judas kan je een preek houden, maar je kunt hem ook zelf aan het woord laten. Ik kies voor de vorm van een verhaaldienst met de titel ‘De mond van een vriend’. Ik verplaats mij zo empathisch mogelijk in de persoon Judas en laat hem zijn verhaal vertellen. Hij wordt daardoor herkenbaar, een mens zoals wij. De kerkdienst heeft de gebruikelijke liturgie, maar op de plaats van de preek komt Judas met zijn verhaal.”

Wie is Judas?
Onnoemelijk veel is er over Judas getheologiseerd, gefilosofeerd, zoveel beelden heeft men van hem geconstrueerd. Hij zou de satan zijn, iemand die er alles voor over heeft om zichzelf te verrijken. Een man met depressies, ontoerekeningsvatbaar. In deze kerkdienst komt Judas dus zelf aan het woord. Wat zou hij ons te vertellen hebben? We treffen Judas aan op het land van een pottenbakker, inmiddels een dodenakker. Hij zoekt al terugblikkend, evaluerend, wanhopig naar zijn identiteit. We maken hem mee in zijn worsteling. Wie is hij? Gaan wij hem leren kennen?
Dirk Zwart, bekend als dirigent van de cantorij van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem, neemt op orgel en vleugel actief deel aan het verhaal. Bouma en Zwart brengen samen het verhaal. Ook brengen zij de poëtisch-muzikale collage ‘Zijn mensen op aarde’ (psalm 113-118 opnieuw uitgesproken) ten gehore. De dienst op zondag 14 maart begint om 10.00 uur en kan door iedereen worden bijgewoond via www.kerkdienstgemist.nl. Vul op deze site ‘Ruurlo’ in als plaatsnaam en klik vervolgens ‘Dorpskerk’ aan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo