In 2016 werd in de voormalige ontmoetingsruimte van De Bundeling het zestigjarig bestaan van Welfare Ruurlo nog op grootste wijze gevierd. Foto: PR

In 2016 werd in de voormalige ontmoetingsruimte van De Bundeling het zestigjarig bestaan van Welfare Ruurlo nog op grootste wijze gevierd. Foto: PR

Gebrek aan vrijwilligers nekslag Welfare Ruurlo

Algemeen

Laatst overgebleven afdeling in Berkelland stopt na bijna 65 jaar

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Ze keken er wekelijks met groot genoegen naar uit: de bijna veertig Ruurlose ouderen, die elkaar elke maandagmiddag troffen in de gemeenschapsruimte van De Schoven nabij woonzorgcentrum De Bundeling. Ze konden er handwerken, kaarten of gewoon met elkaar een babbeltje maken. Corona zorgde er sinds maart vorig jaar al voor dat de samenkomsten van Welfare Ruurlo niet meer doorgingen. Maar ook na de pandemie zal het stil blijven: er zijn onvoldoende vrijwilligers om de kar te trekken en daarom heeft het bestuur van Welfare Ruurlo met pijn in het hart besloten om de afdeling op te heffen.

“Na herhaalde oproepen hebben zich geen nieuwe vrijwilligers gemeld. En de leeftijd van de nog actieve vrijwilligers begint inmiddels behoorlijk te tellen. Hierdoor zagen we eigenlijk geen andere oplossing dan te stoppen met dit mooie dankbare werk van meer dan zestig jaar”, vertelt coördinatrice Dika Roekevisch (81) met een brok in haar keel. De Ruurlose stond meer dan veertig jaar klaar voor Welfare Ruurlo.
Ruurlo was de enige nog overgebleven en florerende Welfare-afdeling van het Rode Kruis in de gemeente Berkelland. “De andere afdelingen werden een aantal jaren geleden al opgeheven. Maar helaas komt na bijna 65 jaar nu ook in Ruurlo een einde aan de Welfare”, aldus Roekevisch.
Sinds november 1956 was Welfare Ruurlo actief, eerst met het bezoeken van langdurig zieken, waarbij menig inwoner werd verrast met fraaie handwerken. Tijdens de laatste decennia waren bij de samenkomsten niet alleen voor de bewoners van De Schoven en De Bundeling welkom, maar ook voor andere Ruurloërs, die zo nodig thuis werden gehaald en teruggebracht.

Drijvende krachten
Dika Roekevisch was een van de drijvende krachten achter de Ruurlose Welfare. samen met Anne Aalderink, Cobi ter Heege, Gerrie Hilferink en Bertha Scheper. Zij verzorgden met hun medewerksters alle activiteiten die nodig waren om de Welfare draaiende te houden zoals inkoop van materialen, organiseren van verkoopmiddagen, verkoop aan huis van Welfare producten en huisbezoeken aan eenzame, zieke en slecht ter been zijnde Welfare deelnemers om werk te brengen en weer op te halen. Dika ontving voor al haar activiteiten enkele jaren geleden daarvoor de bronzen Medaille van Verdienste van het Nederlandse Rode Kruis.

Hoogtepunten
De verkoopdag, waarbij allerlei nuttige artikelen konden worden aangeschaft was in al die jaren altijd een van de hoogtepunten van Welfare Ruurlo. "De belangstelling voor deze verkoopdagen was groot en de verkoop liep gesmeerd. Denk hierbij aan warme sokken, sjaals, handschoenen, sloffen, tassen, handdoeken, gastendoekjes, tafelkleden, slabbetjes, poppen, beesten en kinderkussens zoals Jip en Janneke. Van de opbrengst kocht Welfare groep Ruurlo nieuw materiaal. Ook werd er een financiële bijdrage geleverd aan Rode Kruis Berkelland voor bijzondere vakanties of andere plaatselijke activiteiten. Maar ook de verlotingen tijdens de jaarlijkse Meimarkt en Braderie in Ruurlo waren altijd in trek. Veel Ruurloërs kochten dan loten aan onze kraam. Dat waren prachtige momenten”, zo blikt Dika terug op de ‘gouden jaren’ van Welfare Ruurlo.

Verkoopdag
De vijf Welfare-dames hebben besloten om na de coronapandemie nog eenmaal een grote verkoopdag van alle gemaakte spulletjes te organiseren. Die liggen nu nog opgeslagen bij De Schoven. Dika Roekevisch: “We denken dan aan een kleine markt die we buiten op de het vernieuwde terrein van De Bundeling willen organiseren. Maar dan moet corona wel eerst het land uit zijn. En dat kan nog wel even duren.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant