Leander Grooten tijdens de opname van de toespraak voor de Meet-Inn. Foto: PR
Leander Grooten tijdens de opname van de toespraak voor de Meet-Inn. Foto: PR

Meet-Inn voor ‘schapen en herders’

BERKELLAND – Schapen zijn volgers en daardoor dommig. Het is een scheldwoord geworden op social media om inwoners die klakkeloos de coronamaatregelen volgen te kenmerken. Wie een beetje nadenkt, begrijpt dat al die regeltjes onzin zijn, zo stellen de corona-critici. Dit is aanleiding voor Pioniersplek de Nieuwe Rank om in maart aandacht te besteden aan de positieve aspecten van ‘volggedrag’.

Door onze verslaggever

Elke maand, op de tweede zondag, is er een online ontmoeting waarin zang, muziek, een korte toespraak en een gesprek samenkomt. De Meet-Inn, een spreekwoordelijke herberg waar je elkaar ontmoet en bijpraat over wat er toe doet, is een vorm van kerk-zijn die sinds een jaar door een groeiende groep Berkellanders wordt georganiseerd.

Nieuwe manieren
De lockdowns boden voor De nieuwe Rank kansen om hun missie om betekenisvol leven en persoonlijke groei uit te dragen, multimediaal aan te bieden. Wekelijkse livestreams op Facebook met bekende en onbekende gasten, afgewisseld met Google Meet-sessies en online ontmoetingen met muziek en gesproken woord op YouTube. Tijdens deze uitzendingen wordt het leven van alledag verbonden aan de wijsheden die geïnspireerd zijn op het christelijk geloof door middel van moderne muziek en de uitleg van een spreker. Daarnaast biedt de pioniersplek onder andere Vuurmeesters (mannen rondom het kampvuur), Hang-Out (tieners) en Love2Meet (jonge vrouwen in gesprek) op online manieren aan.

Online haters en followers
Een jaar corona levert helaas ook de ‘meningenmachine op’. Complotdenkers worden wappies genoemd, volgers zijn schapen. “Deze tweedeling leidt niet tot verbinding, en die hebben we juist nodig,” stelt Leander Grooten. Als pionier is hij werkzaam bij De nieuwe Rank in en spreekt zich op 14 maart in de Meet-Inn uit over het belang van volggedrag. “Ik wil vanuit verhalen uit de Bijbel vertellen dat iemand volgen, kan leiden tot herders die nieuwe manieren ontdekken.”

Samen leven of samenleven?
In de Meet-Inn van 14 maart vertelt de pionier over de dienaar Elisa die zijn leermeester volgt en meer wil, dan alleen kennis en kunde. Iemand volgen vraagt volgens Grooten om een tijdje met elkaar mee te wandelen en je te laten inspireren. “Dat gebeurt wat mij betreft te weinig waardoor we ons ingraven in ons eigen gelijk.” De kerkelijk pionier denkt hierbij ook aan het Paasverhaal. “De persoon Jezus reisde wat af samen met zijn leerlingen. Toen hij er niet meer was, had hij zijn wijsheden gedeeld en konden zij het gedachtengoed verder verspreiden, met alle onzekerheid die de opvolging met zich meebrengt. Uiteindelijk hebben die leerlingen er veel voor terug gekregen, al ging dat niet zonder slag of stoot. Door het volgen als een schaap, werden zij een herder voor anderen.”

Hou me vast
De gedachten van Grooten zijn te horen in de Meet-Inn die omlijst is door muziek van lokale vrijwilligers. “Soms komt een lied meer binnen dan het gesproken woord, soms vult het elkaar aan.” In maart wordt er gezongen over de angst als het niet gaat zoals je dacht en hoe anderen er voor je kunnen zijn. Het lied ‘Hou me vast’ raakt volgens Grooten de kern van het samenleven: “Als jij of ik het niet meer weten, hou elkaar dan vast, je bent niet alleen. En of je dat houvast vindt bij je vader, je vriendin, of bij God, dat is voor iedereen verschillend, zolang je je leven maar deelt met een ander,” besluit de Achterhoeker.

De Meet-Inn is op 14 maart vanaf 11.30 uur aan te klikken op www.nieuwerank.nl en op het YouTube-account van de pioniersplek. Via een Google Meet-link die op de site staat is daarna het koffiemoment om elkaar te ontmoeten. Na de lockdown zal de Meet-Inn maaltijden bereiden om met elkaar om tafel te zitten.


www.nieuwerank.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden