Honden moeten in de bebouwde kom behalve op wegen ook op openbare plaatsen, zoals parken en plantsoenen, aangelijnd zijn volgens de nieuwe APV. Foto: PR

Honden moeten in de bebouwde kom behalve op wegen ook op openbare plaatsen, zoals parken en plantsoenen, aangelijnd zijn volgens de nieuwe APV. Foto: PR

Wijzigingen in de APV

Algemeen

Oudejaarsdag: geen carbid schieten na zes uur ‘s avonds

Door Rob Stevens

BERKELLAND - U heeft nog even tijd om eraan te wennen: het carbidschieten op oudejaarsavond moet voortaan om zes uur ´s avond afgelopen zijn. Dat staat in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Nieuwe regels worden opgesteld in het belang van ons allemaal. Een groot deel van de APV komt voort uit suggesties die de Vereniging Nederlandse Gemeenten jaarlijks doet om deze aan te passen. De gemeenteraad stelt deze verordening vast en belast de burgemeester met de uitvoering.

Wat is er zoal nieuw in de APV? Het carbid schieten op oudejaarsdag mag dus nog maar tot ’s avond zes uur. Dat was tot ’s nachts twee uur. De nieuwe eindtijd sluit aan bij het beleid van andere Achterhoekse gemeenten. Wie wil carbidschieten moet dat uiterlijk drie dagen van tevoren melden. Volgens burgemeester Van Oostrum valt de impact van deze maatregel wel mee. Veel werd er volgens hem ’s avonds in het donker toch al niet geschoten en bovendien vindt hij dat lawaai ’s nachts ook minder gewenst. Wat betreft het afsteken van regulier vuurwerk gaan er ook al steeds meer stemmen op dit in te perken.

Het verbod voor niet-aangelijnde honden is uitgebreid tot openbare plaatsen binnen de bebouwde kom. De verordening gold alleen voor de weg binnen de bebouwde kom. Nu mogen honden dus niet meer los in parken en plantsoenen lopen.

Er is de gemeente veel aan gelegen zogenaamde ondermijnende activiteiten tegen te gaan. Dat zijn bezigheden waarbij de onderwereld infiltreert in de normale wereld. Bijvoorbeeld om crimineel geld wit te wassen. Een aantal extra artikelen moet bestrijding makkelijker maken. De regel over verboden gedragingen wordt uitgebreid met een lid over gokken. Gokken kan een manier zijn om geld wit te wassen. Bovendien kan het tot gokverslaving leiden. De burgemeester krijgt de mogelijkheid om publiekelijk toegankelijke gebouwen tijdelijk te sluiten als daar aanleiding toe is. Of om middels vergunningen de uitvoering van dubieuze bedrijven tegen te gaan.

De voorstellen die de VNG doet worden niet automatisch door gemeenten overgenomen. Zo zijn voorstellen over een lachgasverbod, een vuurwerkverbod en het verbod tot dragen van 'colors' door 'outlaw motorcycle gangs', niet overgenomen in de Berkellandse APV.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant