Rob Weeber met zijn vierde boek, Operatie Corridor. Foto: Rob Stevens
Rob Weeber met zijn vierde boek, Operatie Corridor. Foto: Rob Stevens

Rob Weeber wil en blijft schrijven

Algemeen

NEEDE - Het nieuwste boek van Rob Weeber uit Neede heet Operatie Corridor. Het is zijn beste boek tot nu toe. Dat vinden niet alleen zijn ‘proeflezers’, ook de auteur zelf is die mening toegedaan. Voor schrijven moet je tijd creëren. Het is dan ook niet toevallig dat Operatie Corridor verschijnt in deze tijd van COVID 19. Operatie Corridor is Weebers vierde boek, zijn vijfde boek ligt inmiddels ook al op de plank. Daarnaast zullen velen Robs naam kennen als correspondent van Achterhoek Nieuws.

Door Rob Stevens

Rob Weeber (1957) heeft van jongs af aan al schrijven als passie. Hij is correspondent voor het Achterhoek Nieuws en werkzaam als zelfstandig tekstschrijver. Weeber: “Ik lees van kinds af aan al veel en wilde altijd al schrijver worden. Maar het kwam er gewoon nooit van. Het leven bestaat toch uit een carrousel van verplichtingen. Tot ik in 2007 een periode in Rotterdam was voor werk. Ik logeerde doordeweeks bij mijn ouders. Opeens had ik ’s avonds veel tijd en dacht: “Als ik het schrijven nu niet oppak, komt het er nooit meer van.” Het heeft uiteindelijk nog wel een tijd geduurd voor mijn eerste boek werd uitgegeven. Ik zat een paar jaar later tien dagen in een hotel in Amsterdam om na te denken over wat ik verder met mijn leven wilde. De eigenaar van het hotel gaf me de tip het boek te laten printen. Zo kwam ik uiteindelijk bij uitgeverij ‘The three musketeers’ terecht, waar mijn boek ‘De tiende kruistocht’ in 2012 is uitgegeven. Dat gaf me een enorme boost en de overtuiging dat ik de rest van mijn leven wilde en zou blijven schrijven.”

Weeber zegt het natuurlijk fijn te vinden als mensen zijn boek kopen, maar doet daarvoor geen inhoudelijke concessies. ‘Operatie Corridor’ heeft hij op eigen kosten laten redigeren. De titel heeft hij op aanraden van de redigeerster veranderd van ‘Levende containers’ in ‘Operatie Corridor’. De laatste titel verwijst naar de dossiernaam die de rechercheur in het boek gebruikt voor de zaak waar hij aan werkt. Weeber plaatst zijn boek in het zelfverzonnen genre ‘Fictief Realisme’. Zijn verhalen zijn weliswaar allemaal verzonnen, maar het zou ook zomaar echt kunnen gebeuren. Dit boek en de opvolger ervan ‘Het Morra verraad’, dat net af is, gaan over een zeer actueel thema: mensensmokkel.

Operatie Corridor vertelt het verhaal over de Duisburgse reder Ewald Höffner die een bloeiend binnenvaartbedrijf heeft dat containers tussen Duisburg en Rotterdam vervoert. Voor de buitenwereld leidt hij een keurig en luxe leven. Wat echter niemand weet, is dat zijn bedrijf door een Oost-Europese bende wordt gedwongen om jonge, ontvoerde meisjes voor de prostitutie in een container naar Groot-Brittannië te smokkelen. Als het op een dag gruwelijk misgaat en een van de meisjes verdwijnt, worden uit wraak zijn kapitein vermoord en zijn uit vrouw ontvoerd. Het spoor leidt naar Roemenië, niet toevallig het land waar de Nederlandse politieman Peter Aruu als liaison officer voor de internationale politiedienst werkzaam is. Als Aruu op een dag zelf op onderzoek uitgaat en de top van de smokkelbende te dicht nadert, loopt zijn leven ernstig gevaar en wordt hij zelfs van moord verdacht.

Weeber legt een manuscript altijd eerst voor aan een aantal proeflezers, waaronder zijn vrouw Yvonne. Yvonne kwalificeert ‘Operatie Corridor’ als Rob’s beste boek. Het einde vindt ze zelfs briljant. Zoals gezegd, vinden ook Rob zelf en zijn proeflezers het zijn beste boek. Hanneke Tinor-Centi die hij vroeg het manuscript te redigeren, schreef een recensie. Tinor-Centi: “Operatie Corridor is een spannende crimethriller waarin Rob Weeber het actuele thema mensensmokkel geraffineerd weet te verwerken. Een machtig boek voor de liefhebbers van verhalen over de georganiseerde misdaad en vastgoedfraude. Operatie corridor is helemaal een boek van nú en geschreven in een heerlijke beeldende en vlotte schrijfstijl.” Zij was het ook die Weeber in contact bracht met uitgeverij Aspekt B.V., die boeken uitgeeft in België en Nederland. De uitgever ontfermde zich over de lay-out van het boek en zorgt ervoor dat het is te vinden bij het Centraal Boekhuis. Operatie Corridor is bij de uitgever rechtstreeks te bestellen.

Operatie Corridor heeft inmiddels al een vervolg. ‘Het Morra verraad’ is inmiddels ook klaar. Het is voor het eerst dat de hoofdpersoon, Peter Aruu, in twee opeenvolgende boeken opduikt. Er staan nu in de boekenkast van huize Weeber vijf boeken met zijn eigen naam op de omslag, nonchalant tussen de boeken van prominente thrillerschrijvers. Zo werd de wens van een jongen werkelijkheid.


www.boekenroute.nl

Operatie Corridor, ISBN: 9789464240955

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant