Volop schaatsplezier in Ruurlo
<p>Zaterdag en zondag was de Ruurlose ijsbaan volgeboekt met reserveringen. Foto: Jan Hendriksen.&nbsp;</p>

Zaterdag en zondag was de Ruurlose ijsbaan volgeboekt met reserveringen. Foto: Jan Hendriksen. 

Volop schaatsplezier in Ruurlo

RUURLO – Een mooi wit sneeuwkleed, een strakblauwe hemel met een zonnetje en daar bovenop het schrapende geluid en geklap van schaatsen. Vanaf donderdag was het voor het eerst sinds jaren op verschillende plekken in Ruurlo weer mogelijk om te schaatsen. Natuurlijk werd er geschaatst op de ijsbaan aan de Wiersseweg, waar bestuursleden en vrijwilligers van IJsclub Ruurlo alles in het werk hadden gesteld om de meer dan duizend leden van de vereniging een optimale ijsvloer aan te bieden. Maar ook op andere plekken in Ruurlo was er volop schaatsplezier. Zoals aan de Stapeldijk op de (buiten)gracht van Huize Ruurlo en op een kikkerpoel in buurtschap De Bruil. En dat leverde sfeervolle plaatjes en volop ijsplezier op.

Door Jan Hendriksen

IJsclub Ruurlo kijkt met trots terug op vier geweldige schaatsdagen. “Super mooi om een beetje plezier te mogen organiseren voor schaatsend Ruurlo in deze tijd. Prachtig om te zien hoe er door vrijwilligers, ook nieuwe mensen, enthousiast is meegewerkt om de baan schaatsklaar te maken en te houden”, zo verklaart voorzitter Geert Cornelissen van IJsclub Ruurlo zondagavond als de laatste ‘shift’ van schaatsers hun rondjes draaien op de verlichte baan. Cornelissen doelt hiermee op onder meer Dennis Nijenhuis van D. Nijenhuis Grondwerken en Sierbestrating en Nick Leppink van Nick Leppink Klussenbedrijf die woensdagavond geheel belangeloos hun tijd, en een extra veegmachine en een zitmaaier beschikbaar stelden aan de ijsclub. Ralf Toevank van Smederij Toevank stelde ook een sneeuwschuif beschikbaar. Vervolgens de eerste opening van dit winterseizoen op donderdag waarbij de bestuursleden en vrijwilligers van de ijsclub rustig van start konden gaan om zo te wennen aan de huidige realiteit van reserveren en controleren. Maximaal mochten er namelijk elke keer 75 schaatsers de baan op. Dat was met de gemeente Berkelland zo afgesproken. Zaterdag en zondag waren alle zes reserveringsblokken van anderhalf uur vol geboekt met ieder een eigen begin- en eindtijd. Het eerste blok begon om tien uur en eindigde om half twaalf. Vervolgens was er een kwartier geen schaatsen waarna de volgende groep schaatsers weer anderhalf uur de baan op kon.

Duizendste lid
Gelukkig kon IJsclub Ruurlo vrijdagmiddag al besluiten om nieuwe leden toe te staan en dat heeft geresulteerd in een toename van bijna tweehonderd nieuwe leden. Ignat Fisser uit Ruurlo schreef zich afgelopen weekeinde als duizendste lid in. Geert Cornelissen zette hem in het zonnetje en overhandigde hem een ‘snertpakket’ dat door supermarkt Coop Ruurlo beschikbaar was gesteld. Ook kreeg hij een gratis lidmaatschap voor het volgende seizoen 2021/2022 van IJsclub Ruurlo.

83 jaar
“IJsclub Ruurlo telt evenals ruim tien jaar geleden nu weer meer dan duizend leden”, zo weet het enige vrouwelijke bestuurslid van IJsclub Ruurlo, secretaris en ledenadministrateur Joke Boode te vertellen. En daar was Boode, die na Dini Ras, Marietje Besseling en mevrouw Te Siepe pas de vierde vrouwelijke secretaris binnen het bestuur van de inmiddels 83-jarige ijsclub is, maar wat trots op. Vanaf de oprichting van de vereniging in 1938 werd er in Ruurlo door IJsclub Ruurlo op de gracht van Huize Ruurlo geschaatst waar de club tot aan 1947-1948 haar domicilie had, om vervolgens te verkassen naar de Slootsdijk nabij boerderij Wissink.

Kasteelgracht
Op die zelfde (binnen)gracht van Huize Ruurlo mocht dit jaar echter niet geschaatst worden zo bleek uit de bordjes die op de toegangspoorten van de kasteeltuin waren bevestigd. Toch werd afgelopen weekeinde er op de buiten(gracht) geschaatst. En dat leverde bij menigeen de nodige nostalgische gevoelens op. Kinderen uit buurtschap De Bruil vermaakten zich opperbest op de schaatsvloer van een kikkerpoel in hun buurtschap.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden