Henk Eenink en Ans Berendsen mijden zoveel mogelijk de gebaande paden om hun routes voor 'Mooi Achterhoek' uit te stippelen. Foto: Jan Hendriksen

Henk Eenink en Ans Berendsen mijden zoveel mogelijk de gebaande paden om hun routes voor 'Mooi Achterhoek' uit te stippelen. Foto: Jan Hendriksen

‘Mooi Achterhoek’-wandelingen in trek bij wandelaars Henk Eenink en Ans Berendsen genomineerd voor Willem Sluiter Prijs 2021

Algemeen

Henk Eenink en Ans Berendsen genomineerd voor Willem Sluiter Prijs 2021

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Ans Berendsen en Henk Eenink uit Ruurlo zijn zeer vereerd en verrast dat ze met hun wandelwebsite ‘Mooi Achterhoek’ genomineerd zijn voor de Willem Sluiter Prijs 2021. “Dat kwam als een totale verrassing. Daar hadden we absoluut niet op gerekend. We staan in het rijtje van genomineerden met onder andere Hans Keuper, Stichting Pak An en de organisatie van de Slag om Grolle. Ongelofelijk.”

Ans Berendsen (55) en Henk Eenink (57) hadden zichzelf aangemeld voor de Willem Sluiter Prijs 2021 die naast een penning uit een geldbedrag van vijfduizend euro bestaat. Dat ze de Achterhoek op een positieve manier voor het voetlicht brengen, met hun inmiddels meer dan 250 uitgestippelde wandelingen, maakt het aantal downloads wel duidelijk. De website, die het koppel sinds zes jaar beheert, telde afgelopen jaar meer dan 65.000 downloads. Wandelen. “Het is een uit de hand gelopen hobby”, zo verklaart Henk. Beide fervente wandelaars begonnen in 2015 met het plaatsen van wandelroutes op hun website onder de naam ‘Mooi Achterhoek’ nadat ze eerst hun routes op een landelijke wandelsite hadden geplaatst. Al in 2016 werd een van die routes, de ‘Baakse Beekroute’, verkozen tot de mooiste wandeling van ons land.

Henk en Ans proberen met hun wandelroutes de al bekende wandelroutes in de Achterhoek zo veel mogelijk te mijden en schromen niet letterlijk buiten de gebaande paden te treden. Tijdens het uitstippelen van de routes gaan beiden telkens nieuwe uitdagingen aan. “We struinen dan de omgeving zoveel mogelijk af. Bij sommige wandelingen zijn de paden dan ook enigszins overwoekerd of wat moeilijker te vinden. Een lange broek en waterdicht schoeisel is wel een tip die we onze wandelaars graag meegeven alvorens zij de tochten gaan lopen. Een stukje asfalt is soms niet te vermijden, dit schuwen wij dan ook niet.” De routes gaan altijd van start in een Achterhoekse plaats, of op een herkenbaar punt net even daar buiten. Ans: “Ook geven we aan hoe je met het openbaar vervoer het startpunt kunt bereiken.” Aan het downloaden van de routes die variëren in lengte van vijf tot twintig kilometer zijn geen kosten verbonden. De twee initiatiefnemers nemen die voor hun rekening. Het gaat hen erom hun plezier in de mooie Achterhoek met anderen te delen. En dat lukt, zo blijkt uit de talloze positieve reacties die op hun website zijn te lezen.

Nieuwe uitdaging
Inmiddels zijn Henk en Ans een nieuwe uitdaging aangegaan. Ze zijn namelijk bezig met het uitstippelen van een lange rondwandeling kris kras door de Achterhoek en Liemers onder de noemer ‘Ontmoet de Achterhoek’. Henk: “De rondwandeling is ongeveer zevenhonderd kilometer lang, met circa zeventig etappes. Deze etappes worden beschreven als lijnwandelingen, met een lengte tussen de tien tot twintig kilometer. We proberen iedere maand twee nieuwe etappes te publiceren op onze website. Zodra er weer een nieuwe etappe klaar is, dan kondigen wij dat aan via onze Facebookpagina.” Maar wat zijn lijnwandelingen? Ans: “Dit zijn wandelingen die van A naar B lopen. Het is dus geen rondje, waarbij je weer op dezelfde plek terugkomt als waar je ook gestart bent. Deze lijnwandelingen starten en eindigen daar waar mogelijk bij een halte van het openbaar vervoer. Maar dat lukt niet in elk dorp. Als dat zo is, staat dat duidelijk vermeld op de routebeschrijving. De lijnwandelingen van ‘Mooi Achterhoek’ zijn zowel beschreven van A naar B als ook van B naar A, uiteraard is dan de wandelroute wel hetzelfde.”

Drie jaar
Alle wandelingen worden door beide Ruurloërs zeer zorgvuldig uitgestippeld en lopen over mooie wandelpaden, zandwegen en rustige landweggetjes. Henk: “Soms zijn iets drukkere wegen niet te vermijden, maar regelmatig loop je door bossen, over weilanden, door natuurgebieden en langs leuke bezienswaardigheden. Ons doel is om alle dorpen en steden in de Achterhoek en Liemers te bezoeken, waarbij ook de meeste buurtschappen worden aangedaan.” Ans en Henk willen binnen drie jaar de gehele rondwandeling klaar hebben. “Wij hopen dat alle wandelaars net als wij genieten van de schitterende natuur, de gastvrijheid en de gemoedelijkheid in de Achterhoek. De Achterhoek is bij uitstek een fantastisch wandelgebied.”

Wens
Als Henk Eenink en Ans Berendsen de Willem Sluiter Prijs 2021 winnen dan wil het tweetal het geldbedrag van vijfduizend euro investeren door specifiek routes samen te stellen voor kinderen en mensen die aan een rolstoel gebonden zijn. “En een andere wens is om nog eens een fysieke wandelgids uit de brengen zoals dat ook gaat gebeuren met de lijnwandelingen ‘Ontmoet de Achterhoek’ waarvoor iemand ons benaderd heeft.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant