Wieke klein Gebbink. Foto: eigen foto

Wieke klein Gebbink. Foto: eigen foto

VIDEO

Jonge huisarts in spe Wieke klein Gebbink lanceert voorlichtingsvideo over vaccinaties

Algemeen

‘Ook bij jongeren zie je wel dat zo’n ziekte toch ernstig kan verlopen’

Door Henri Walterbos

EIBERGEN/GROENLO - Huisarts in opleiding aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, Wieke klein Gebbink (28) uit de buurtschap Eefsele heeft een voorlichtingsfilmpje opgenomen over de werking van het coronavirus en van vaccinaties. Wieke werkt als huisarts in opleiding in de praktijk van dokter Berendsen in Eibergen.

“Het is ontstaan uit een behoefte vanuit de praktijk. We krijgen van heel veel patiënten de vraag ‘hoe werkt dat vaccin precies?’, ‘Moet ik het wel doen en wat is jullie advies?’. En al die bekende vragen van ‘Zijn er veel bijwerkingen?’, ‘Wat moeten we daar nu van verwachten?’. Omdat er zoveel vragen waren leek het mij een goed idee daar een filmpje over te maken voor op de website van de praktijk, dan kunnen mensen dat kijken en hoeven wij het niet steeds weer opnieuw uit te leggen. Dan hoop ik dat het wat inzichtelijker is. Dan kunnen we dat ook op sociale media zetten. Ook om een beetje een tegengeluid te geven tegen al die complottheorieën die de ronde doen. Er komt op sociale media zoveel voorbij. Mensen krijgen zo een heel vertekend beeld. Ik dacht, als dan iemand het uitlegt die uit de buurt komt, die je kent, waar je vertrouwen in hebt, dat het net wat dichterbij komt.”

Dialect machtig
Op dit moment werkt Wieke in de praktijk van dokter Berendsen in Eibergen. “In 2017 ben ik afgestudeerd als arts. Daarna een paar jaar gewerkt op de afdeling Spoed Eisende Hulp (SEH) in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. In maart 2020 ben ik gestart met de specialisatie tot huisarts. Dat doe ik nu het eerste jaar bij dokter Berendsen. Over een paar maanden ga ik naar de Pronsweide in Winterswijk toe. Als huisarts ben ik eind 2022 klaar.” Zijn wens is om als huisarts in de regio aan de slag te kunnen. “Dat is wel de wens. We hebben in Eefsele een huis gebouwd, ik heb heel veel met deze regio en er is hier een tekort aan huisartsen. Het is wel mijn visie hier in de buurt een keer een praktijk over te nemen.” Prettige bijkomstigheid voor patiënten die hij behandelt is dat Wieke het dialect machtig is, patiënten in zowel Nederlands als dialect te woord kan staan. “Vooral oudere mensen vinden dat prettig, dan sta je direct al 1-0 voor. Dat merkte ik op de SEH ook altijd al. Dat is een enorm voordeel.”

Corona
Zelf deed Wieke ook al de nodige ervaring op met corona. “In het begin waren er vooral veel dingen die we organisatorisch moesten regelen om de zorg op een goede manier door te kunnen zetten. We merkten dat mensen toen nog heel afwachtend waren in het vragen van hulp. We willen de laagdrempeligheid die we altijd hebben behouden, en de hulp die we als huisarts bieden willen we wel kunnen borgen. Dat trekt gelukkig wel weer bij. Wat ik met corona nu zelf wel veel merk is dat mensen die nu thuiszitten na een week, het cruciale punt, zieker worden. Dan gaan we op visite om te kijken hoe de toestand is en moeten we beoordelen of hij/zij thuis verder kan herstellen of dat ze naar een ziekenhuis of een van zorghotels in de regio moeten sturen. Dat is nu vooral onze taak in de bestrijding van het coronavirus. Dat gaat straks wellicht meer in de richting van vaccinatie. Dat is nu allemaal nog een beetje onduidelijk. Onderling stemmen we veel af met elkaar af als huisartsen en de overkoepelende Huisartsenzorg Oost Achterhoek. Die regelt daar al heel veel voor. Zij luisteren veel naar de output uit de praktijken. Dat gaat heel goed.”

Ook jongeren ziek
Wieke merkt dat corona niet naar leeftijd kijkt. “Zowel jongeren als ouderen worden er door getroffen. Je weet vooraf niet hoe ziek iemand kan worden. Dat is ook een beetje het gevaar. Het is inderdaad zo dat 98% milde symptomen heeft maar we zien ook jongere en middeljonge mensen die maanden geleden corona gehad hebben en daar nog ontzettend veel last van hebben. Ze zijn heel erg vermoeid, hebben benauwdheidsklachten en concentratieproblemen. Dat moet je niet onderschatten. Veel jongeren denken ‘ik heb een goed afweersysteem. Ik kan dat wel aan’, maar ook bij jongeren kan de ziekte ernstig verlopen. Dat is ook de reden waarom men adviseert dat een zo groot mogelijk deel van de bevolking zich laat vaccineren. Zoals ik in het filmpje ook uitleg: vaccinatie heeft effect op de aanmaak van antistoffen, én zorgt voor minder ernstig ziekteverloop, én dat het virus zich dus ook minder goed kan verspreiden. Er zijn wel wat lichte bijwerkingen: iets spierpijn of een beetje pijn op de plek van de prik. En je kunt ets koortsig worden en wat hoofdpijn krijgen. Maar dat zijn allemaal milde klachten. Ik zie dit meer als teken dat het vaccin werkt, dat jouw afweersysteem in actie komt om antistoffen tegen dat virus aan te maken. Het is in mijn ogen alleen maar een goed teken.” Zelf is Wieke ook al gevaccineerd. “Ik heb het Modernavaccin toegediend gekregen, dat alle huisartsen ter beschikking is gesteld. Daar ben ik hartstikke blij mee. Ik heb er wel wat spierpijn van in de armen gehad maar dat trekt snel weer bij. Als dat het enige is ...”

Kritisch zijn prima
Dat mensen niet alles klakkeloos willen aannemen, daar heeft Wieke geen probleem mee. “Ik vind het goed dat mensen kritisch blijven, dat er ook vanuit andere kanten gekeken wordt, naar het beleid wat er gemaakt wordt, dat er gekeken wordt ‘wat zit daar achter?’, en ‘klopt het allemaal precies wat er allemaal gezegd wordt?’. Maar ik vind dat je ook moet kijken naar het totale plaatje, naar hoe de wetenschap er mee omgaat: alle ‘voors en tegens’ afwegen en daar uiteindelijk beslissingen over nemen. Tuurlijk komt het voor dat vaccinatie lijdt tot een allergische reactie, en ja, dat kan heftig verlopen. Dat is ook de reden dat je na toediening van de meeste vaccins eerst een kwartiertje moet wachten. Zo’n allergische reactie treedt altijd heel snel op en dan zijn we er snel bij om de reactie te behandelen. Maar dat zijn dingen die je moet afwegen tegenover de ziekte en de sterfte die de ziekte met zich meebrengt.”

“Die complottheorieën, vreselijk. Als je dan hoort dat mensen denken dat er een chip in het vaccin zou zitten, of dat de ziekte het met het 5- netwerk te maken zou hebben, of dat wereldleiders kinderbloed drinken. Al die gekke dingen raken écht kant noch wal. Dat mensen zoiets verkondigen, daar maak ik me wel echt zorgen over. Dat vind ik echt een kwalijke zaak. Dat vind ik iets waar we naar moeten kijken: hoe gaan we in de toekomst om met mensen die op sociale media dat soort onzin verspreiden. Dat daar beleid op gemaakt wordt.”

  Video: Wieke klein Gebbink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant