Borculose openbare basisscholen maken zich op voor de toekomst

Algemeen

BORCULO - Er gaat de komende jaren aardig wat veranderen voor de openbare scholen in Borculo. Dat komt door het dalende leerlingenaantal en de staat van onderhoud van de gebouwen. Stichting Oponoa heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan een plan om het openbaar onderwijs in Borculo klaar te maken voor de toekomst. Besloten is dat School Noord gaat verhuizen naar het gebouw waar voorheen De Wereldboom gehuisvest was. De H.W. Heuvelschool en de Kiezel en Kei gaan fuseren, naar verwachting in het schooljaar 2025/26.

De daling van het leerlingenaantal in Borculo kan leiden tot de noodzaak combinatieklassen te vormen, en daardoor komen er lokalen leeg te staan. Maar het budget van een school voor het onderhoud van de gebouwen is gebaseerd op het leerlingenaantal en niet op de grootte van het gebouw. Dus als een gebouw te groot is voor het aantal leerlingen, gaat dat ten koste van het beschikbare budget voor onderwijsmiddelen. Stichting Oponoa wil dat voorkomen.
Verder zijn alle drie de gebouwen verouderd. Er is een flinke renovatie nodig om een goed binnenklimaat te creëren. Bovendien is het belangrijk om als onderwijsinstelling te blijven innoveren, ook daarvoor zijn veranderingen nodig. De gebouwen zijn van de gemeente, die ook nog een vierde schoolgebouw in eigendom heeft. Daar was voorheen De Wereldboom gehuisvest.

OBS Noord
Om samen met de gemeente tot een goed plan te komen, zijn alle vier gebouwen uitvoerig bekeken. Het gebouw van OBS Noord heeft een forse renovatie nodig. In dezelfde wijk staat echter ook het gebouw van De Wereldboom, dat bouwkundig in een betere staat verkeert. Daarom is besloten dat OBS Noord gaat verhuizen naar het gebouw van De Wereldboom. Wel is ook hier een grondige renovatie nodig om de klimatologische omstandigheden te verbeteren en de school klaar te maken voor de toekomst. Zowel de school als het schoolplein wordt hiervoor aangepast. Het opnieuw inrichten biedt kansen om sneller te innoveren. De verwachting is dat OBS Noord binnen één tot anderhalf het andere gebouw in gebruik kan nemen.

Fusie
Voor de Kiezel en Kei en de H.W. Heuvelschool is besloten dat deze scholen gaan fuseren. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang, maar de daadwerkelijke fusie zal pas plaatsvinden in schooljaar 2025/26. Tot die tijd bestaan de scholen zelfstandig en kunnen nieuwe leerlingen op beide scholen terecht. Voor deze school is het streven een nieuw gebouw met alle noodzakelijke voorzieningen neer te zetten op de plek van de H.W. Heuvelschool. Er volgt nog wel nader onderzoek voor hierover een definitieve beslissing wordt genomen. Onder een nieuwe naam zullen de visies van beide scholen samenkomen. Beide onderwijsconcepten worden hierin meegenomen om zo tot een innovatieve onderwijsvorm te komen. Onderdeel hiervan is de wens van dit nieuwe gebouw een volledig IKC (Integraal Kind Centrum) te maken. Dus met zowel kinderopvang als school in hetzelfde pand.

Nieuwe aanmeldingen
Voor alle drie scholen kunnen gewoon nieuwe kinderen aangemeld worden. Er worden geen scholen gesloten. De verhuizing en samenvoeging zorgen er alleen maar voor dat de scholen kunnen blijven innoveren en daarmee klaar zijn voor de toekomst. Alle drie basisscholen hebben bovendien een samenwerking met Partou voor de voor- en naschoolse kinderopvang. Een samenwerking die in de toekomst alleen maar geïntensiveerd gaat worden.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant