Zwembad De Meene in Ruurlo. Foto: Rob Stevens

Zwembad De Meene in Ruurlo. Foto: Rob Stevens

Wethouder fluit zichzelf terug over nieuwe sporthal Ruurlo

Algemeen

Motie oppositie voor onafhankelijk onderzoek haalt het niet

Door Rob Stevens

RUURLO - Wethouder Anjo Bosman van de gemeente Berkelland moet opnieuw beginnen. Ze trok nog voor de raadsvergadering van 18 januari haar voorstel voor de bouw van een nieuwe sporthal in Ruurlo in, nadat in een eerdere commissievergadering veel kritiek was geuit. Een motie van de oppositie voor een onafhankelijk vervolgonderzoek haalde het niet. De coalitiepartijen gaven het initiatief uiteindelijk terug aan de wethouder.

In december vorig jaar vroeg het college van B en W de raad om in de vergadering van vorige week maandag acht miljoen euro beschikbaar te stellen voor de bouw van de nieuwe sporthal. Een stempel van de gemeenteraad zou dan genoeg zijn geweest om het proces in werking te stellen voor de bouw van de nieuwe hal bij de huidige locatie van het zwembad De Meene. Maar die stempel kwam er vorige week niet.

Onvoldoende onderbouwing
In de commissievergadering begin januari liep de bespreking van het onderwerp al niet soepel. De overheersende gedachte was dat de beslissing voor de gekozen locatie onvoldoende onderbouwd is. En dat bovendien de inspraak van de gemeenschap in Ruurlo ook niet genoeg is meegenomen. Dat had tot gevolg dat de raad, voorafgaand aan de vergadering, een raadsbrief ontving waarin stond ‘Gezien de omstandigheden stellen wij u voor om vanavond geen besluit te nemen’. In plaats daarvan werd ruimte gemaakt voor een door de oppositiepartijen ingediende motie: ‘Toekomst binnensport Ruurlo’.
In de door de Betsy Wormgoor (PvdA) ingediende motie wordt gevraagd naar een gedegen en onafhankelijk vervolgonderzoek naar de voor- en nadelen van vier geopperde locaties voor de sporthal in Ruurlo. Bij dat onderzoek zouden dan vooral ook belanghebbenden moeten worden betrokken. Vanuit de raad zou een begeleidingsgroep moeten worden geformeerd.

Onder vuur
Tijdens de bespreking van de motie ligt de wethouder onder vuur. D66 hoopt op een ‘echt gedragen voorstel voor een nieuwe hal én locatie, waarbij alle stakeholders zijn betrokken’. Jolanda Kuipers heeft de indruk dat de wethouder haar eigen voorkeur voor locatie De Meene doordrukt. Andra Weg van GroenLinks wijst op de kans die de raad nu heeft om via een begeleidingsgroep sterker bij de regie in dit project te worden betrokken: “De raad is niet goed in de regie pakken, deze motie is een uitgelezen kans daartoe”. De inschatting van de oppositie is dat een onderzoek ook niet zo lang hoeft te duren, omdat veel onderzoek immers al door diverse partijen in Ruurlo is gedaan.
Wethouder Anjo Bosman heeft de indruk dat de betrokkenheid van inwoners voldoende is geweest en dat het nooit iedereen naar de zin kan worden gemaakt. Bovendien wordt in september 2022 de huidige sportlocatie waarschijnlijk afgekeurd. Er moeten dus knopen worden doorgehakt. Marcellino Kropman van coalitiepartij VVD is blij met de motie, waarmee hij het inhoudelijk eens is, maar noemt die te vroeg. Hij vindt dat B en W eerst zelf in staat moeten worden gesteld met een gedegen aanpak te komen waarin ook staat hoe het college de raad daarbij denkt te betrekken.

Participatie
In het debat over de nieuwe sporthal in Ruurlo draaide het om participatie van inwoners, een gedegen onderzoek als basis voor de financiële onderbouwing en locatiekeuze voor de hal, een versterkte rol van de raad, en transparantie en openheid van het besluitvormingsproces. De wethouder heeft het allemaal gehoord zei ze: “Participatie staat bovenaan ons lijstje, we zijn allemaal blij met die sporthal, een gedegen onderzoek heb ik ook iedereen horen zeggen en ik ga zeker transparant en open met deze voorstellen om”.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant