Met de nodige creativiteit overeind en bezig blijven
<p>De etalage van de boekhandel in Eibergen. Foto: Rob Stevens</p>

De etalage van de boekhandel in Eibergen. Foto: Rob Stevens

Met de nodige creativiteit overeind en bezig blijven

BERKELLAND - De impact van de coronacrisis op de samenleving is enorm. Een (groot) deel van de middenstand ligt verplicht stil. Maar ook de invloed op andere sectoren zoals cultuur, sport en recreatie is groot. Met steunpakketten proberen overheden de schade te beperken en bedrijven overeind te houden. Intussen proberen ondernemers via allerlei wegen toch inkomsten te genereren.

Door Rob Stevens

Ook niet-commerciële stichtingen en verenigingen lopen deze maanden inkomsten mis. Vorig jaar had de gemeente voor deze sectoren een provinciale subsidie van 123.841 euro te verdelen. Deze werd toegekend na de eerste coronagolf. Het bedrag werd eind vorig jaar ‘gewogen’ verdeeld over negen stichtingen, grotendeels uit de lokale cultuursector, vier dorpshuizen en wijkgebouwen, vier muziekverenigingen, drie sportverenigingen en nog vier organisaties die onder de categorie ‘overige’ vallen.

Boekhandel
Ondernemers en instellingen proberen hun weg te vinden in de crisis. Landelijk is er veel aandacht voor de campagne ‘Steun je boekhandel’ waaraan ook veel bekende schrijvers meewerken. Ronald Blankvoort van boekhandel Gellekink in Eibergen vertelt zaterdag dat zijn klanten nu veel meer via hun website boeken bestellen. Blankvoort: “De meeste boeken heb ik wel op voorraad. Op onze website kan ook worden besteld via Libris.nl. Bij de bestelling moet dan Gellekink als boekhandel worden gekozen. Wij verzorgen de bezorging. Daar heb ik mijn ouders voor aan het werk gezet. Afhalen is ook een mogelijkheid omdat we tevens een postagentschap zijn. Ik mail dan het tijdstip waarop dat kan. Met bestellingen via onze website én via de Libris-site ondersteunt men de lokale boekhandel.”
En anderen? Museum de Scheper in Eibergen is gesloten. Maar de expositie van Wim Izaks is wel virtueel te bekijken, op de website. FC Eibergen verkoopt speciale FC Eibergen mondkapjes om de gemiste kantine-inkomsten wat te compenseren. De Sport Federatie Berkelland (SFB) geeft online een beweeghalfuurtje. Elke dinsdag om 10.00 uur worden ouderen zo gestimuleerd om toch ook thuis te blijven bewegen.

Beweegbingo
Met ingang van deze week kunnen inwoners van Berkelland ook deelnemen aan de SFB Beweegbingo. De benodigde bingokaart is van de website van SFB te downloaden. De bedoeling is dat deelnemers fietsen of wandelen naar de aangegeven plek op de bingokaart. Ter plekke wordt een foto met de smartphone gemaakt die vervolgens op de bingokaart komt. Met een volle kaart dingt de deelnemer mee naar een prijs.
De plaatselijke bibliotheken zijn vooralsnog tot en met negen februari gesloten. Via de reserveerbieb kunnen vanuit de catalogus op de website boeken worden gereserveerd en op een afgesproken tijdstip afgehaald. Via de afhaalbieb kunnen verrassingstasjes worden besteld. Medewerkers van de bibliotheek stellen dan op basis van een aan te geven thema een spannend tasje met boeken samen voor hun leden. En zo probeert iedereen zijn klanten te blijven bedienen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden