Ruim de helft Gelderlanders vindt app CoronaMelder nuttig

Ruim de helft Gelderlanders vindt app CoronaMelder nuttig

ARNHEM - Ruim de helft van de Gelderlanders vindt CoronaMelder nuttig, omdat de app ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Dit blijkt uit doorlopend onderzoek van Tilburg universiteit.

De GGD’s in Gelderland hebben op basis van meldingen in de app tot eind november 10.764 coronatesten gedaan. De meeste mensen die een melding in CoronaMelder kregen, kwamen zo sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek. Dit bewijst dat CoronaMelder werkt.
“De cijfers laten zien dat CoronaMelder erin slaagt om meer én sneller mensen te bereiken”, zegt prof. dr. Wolfgang Ebbers, leider van het onderzoek naar de werking en het gebruik van de app. “Want het hoofddoel van CoronaMelder is het ondersteunen van de GGD’s in het bron- en contactonderzoek.”
CoronaMelder is zo gemaakt, dat de app niet weet wie je bent of waar je bent. Een kwart van de Nederlanders heeft CoronaMelder al op zijn mobiele telefoon gezet. Dr. ir. Nynke van der Laan van Tilburg universiteit: “Mensen gebruiken de app ook om mensen met een kwetsbare gezondheid tegen het virus te beschermen.”

Meer mensen bereikt
CoronaMelder helpt niet alleen om sneller mensen te bereiken, maar ook om méér besmette mensen te vinden. Sinds 1 december kunnen mensen zich na een melding in de app ook laten testen als zij geen klachten hebben. In zes weken tijd heeft CoronaMelder geholpen om in Nederland 1.300 besmettingen vast te stellen. Zonder de app waren die besmettingen later opgemerkt en hadden ze voor extra verspreiding kunnen zorgen.
“Deze uitkomsten zijn reden tot voorzichtig optimisme”, zegt Van der Laan. “Uit het doorlopend onderzoek blijkt dat gebruikers van CoronaMelder zich door de app niet minder voorzichtig gaan gedragen. Bovendien geeft meer dan 90 procent van de huidige gebruikers aan dat ze na een melding in de app een test laten uitvoeren, thuisblijven en geen bezoek ontvangen.”

Bijna 4,5 miljoen downloads
Inmiddels hebben al bijna 4,5 miljoen mensen CoronaMelder gedownload. Ebbers: “Dat is al een mooi aantal. Maar nu er een nóg besmettelijker variant van het virus is zou het goed zijn als mensen die CoronaMelder nog niet op hun mobiel hebben gezet, dat alsnog doen. Want het onderzoek toont aan dat de app helpt de verspreiding van het virus te beperken.” De app is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Het gebruik is altijd vrijwillig.
De CoronaMelder stuurt je een melding als je langere tijd dicht bij iemand in de buurt bent geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie je in de buurt was en die je niet kent. Als je een melding hebt ontvangen, lees je in de app welke maatregelen je kunt nemen en wanneer je je kan laten testen. Dankzij de melding weet je dat je meer kans hebt om besmet te zijn en kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Want je kunt het coronavirus al doorgeven voor je je ziek voelt.
Meer informatie over CoronaMelder, bijvoorbeeld over privacy, techniek of veiligheid, is te vinden op onderstaande website. Voor vragen over de app zelf kan ook gratis worden gebeld met de medewerkers van de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280. Deze helpdesk is elke dag geopend van 8.00 tot 20.00 uur. Hulp bij het installeren van de app is te krijgen via de DigiHulplijn op 0800-1508 (elke werkdag van 9.00 tot 17.00 uur).


www.coronamelder.nl


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden