Planten kopen, bewust kleding kiezen en minder water gebruiken
Foto: PR

Planten kopen, bewust kleding kiezen en minder water gebruiken

Duurzaam en milieubewust leven. Ooit was je een pionier wanneer je lette op verpakkingsmateriaal en de kleding die je koos. Tegenwoordig is het eerder de standaard dan de uitzondering. Bewust en milieuvriendelijk, dat is de kant die we op willen. En in 2021 zijn er veel mensen die hier grotere stappen voor willen zetten. Stappen naar minder uitstoot, minder druk op het milieu en tegelijkertijd aandacht voor de portemonnee. Want ook wanneer je geen elektrische auto hebt, is er meer dan genoeg dat je kunt doen.

Bewuster omgaan met voedsel

Veel van de algemenere tips rond milieubewuster leven hebben betrekking op voedsel. Dat gaat twee kanten op. Enerzijds gaat het om het voedsel dat we kiezen, anderzijds gaat het om wat we weggooien.

Eten en drinken we wat minder vlees en zuivel, dan neemt de druk op de natuur en het milieu al flink af. Voor de productie van vlees en zuivel is namelijk veel voedsel nodig, vers water en ruimte, plus de uitstoot die hierbij vrijkomt (denk aan de ontlasting van de dieren die gefokt en onderhouden moeten worden en het vervoer).

Voedselverspilling daarnaast ook een grote boosdoener. Enerzijds omdat afval nou eenmaal een vervuiler is op het gebied van transporten en verwerking van het afval. Anderzijds omdat we voedsel laten produceren dat vervolgens niet eens gebruikt wordt, omdat het in de prullenbak belandt.

Ander afval; laten we écht gaan scheiden

Elk huishouden, elk bedrijf en elke consument; allemaal produceren we per dag een flinke hoeveelheid afval. In veel gevallen kunnen we daar weinig aan doen. We hebben nou eenmaal verpakkingsmaterialen nodig en afval is helaas nog altijd een noodzakelijk kwaad. Wat we wél kunnen doen, zonder dat het veel moeite kiest, is het afval scheiden.

Wanneer we al ons afval gescheiden inleveren, is het verwerken van ons afval een stuk makkelijker en kunnen materialen hergebruikt worden. Dat is goed voor het milieu omdat hiervoor minder energie en minder materiaal nodig is dan bij de productie van nieuw plastic, karton en meer.

Planten kopen en bomen planten

Een van de belangrijkste dingen die we doen en waar we steeds actiever mee worden, is het terugbrengen van het groen in de wereld. Dat kan heel klein. Bijvoorbeeld door vaste planten van plantengrow.nl in de tuin te plaatsen of zelfs een boom te planten in de achtertuin wanneer hier genoeg ruimte voor is. Op die manier is er meer groen om de lucht te filteren, kleur in de betonnen samenleving te brengen en verbetert de luchtkwaliteit.

Samen werken we naar een groenere toekomst

Vele handen maken licht werk. Dat geldt ook wanneer het gaat om het veranderen van gewoontes, om zo te werken aan een groenere toekomst. Ook wanneer iedereen kleine aanpassingen doet en net iets beter oplet op de keuzes die we maken, kunnen we samen een groot verschil maken in 2021.

Dit artikel wordt u aangeboden door Planten&Grow. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden