Lezers schrijven | Bezwaar tegen bouw sporthal bij zwembad De Meene

Lezers schrijven | Bezwaar tegen bouw sporthal bij zwembad De Meene

Bezwaar bouw sporthal bij zwembad de Meene te Ruurlo,

Geachte leden van de raad van de gemeente Berkelland.

Even voorstellen: ik ben Hugo Pos en woon op Vijverweg 1, Ruurlo, net op de hoek met de Wiersseweg. Een prachtig en gezellig hoekje met veel voorbijkomende wandelaars en fietsers, het autoverkeer is aanvaardbaar. En ’s avonds heel stil en een donker landschap. Waar vind je dat nog. Het is niet voor niks mijn ideale woonplek. Tot ik een paar weken geleden werd verrast door het bericht in de krant dat men van plan is een sporthal te bouwen bij zwembad de Meene die volledig moet voldoen aan de moderne eisen. Dit viel mij rauw op mijn dak, zeker ook omdat het zonder enige voorinformatie, al bepaald lijkt. Ik ben gymnastiekleraar geweest en heb decennia lang gewerkt in de Pickersporthal in Eibergen in dienst van het Assink Lyceum. Ik ben ook zeer vóór de bouw van een moderne sporthal, maar zal proberen vanuit eigen ervaring uit te leggen dat de keuze voor de bouw bij zwembad de Meene niet geschikt is.

Het reilen en zeilen in en rond een sporthal
1. Wil een sporthal geschikt zijn voor schoolgebruik dan moet het op aanvaardbare afstand liggen van de scholen en mogen er geen gevaarlijk wegen tussen zitten.
2. Een moderne sporthal binnen heeft een multifunctionele vloer, (uitschuifbare) tribunes, mogelijk een verplaatsbaar podium, een grote kantine en ruime en voldoende kleedkamers.
3. Buiten de sporthal moet voldoende parkeerplek zijn, ook voor autobussen en vrachtwagens.
4. Via toevoerwegen moet een sporthal goed en gemakkelijk bereikbaar zijn.
5. Met openbaar vervoer moet een sporthal goed te bereiken zijn.
6. Het is altijd wenselijk dat een sporthal ligt op een plek waar al meerdere sportaccommodaties liggen zodat daarmee samengewerkt kan worden.
7. Een sporthal moet zo centraal mogelijk liggen binnen de gemeente.
8. De huur van een zaaldeel moet alleszins redelijk zijn.

De multifunctionele sporthal in Ruurlo
Ad1. Waar de nieuwe sporthal in Ruurlo ook wordt gesitueerd, er zullen altijd scholen zijn die voor de gymnastieklessen wat verder weg liggen, maar altijd ruim binnen de aanvaardbare afstand van 1 km.
Ad2. Een multifunctionele sporthal is meer dan alleen een sportgebouw. Hier kunnen behalve toernooien ook andere activiteiten worden georganiseerd. Wat te denken van muziek/popconcerten, veilingen, shows, pluimveetentoonstelling, kunstmarkt etc. De mogelijkheden zijn legio. Op zulke momenten betekent dat veel verkeersdrukte. De ruimte en omgeving rond De Meene is daar ongeschikt voor.
Ad3. De parkeerruimte om de sporthal dient ook vele auto’s, autobussen en vrachtwagens (bij evenementen) aan te kunnen. Maar ook dit bij De Meene bijna niet te realiseren.
Ad4. De infrastructuur biedt bij de huidige plek van de sporthal voldoende mogelijkheden voor optimale ontwikkeling. Als de sporthal bij de Meene komt zullen daar ingrijpende aanpassingen moeten komen voor een goede infrastructuur waar heel veel miljoenen extra voor nodig zijn. Een niet te vergeten nadeel: Het gaat vele jaren duren voordat ook maar iets gerealiseerd zal zijn.
Ad5. Openbaar vervoer vlakbij de sporthal. Ruurlo heeft een treinstation en een bushalte vlakbij de huidige sporthal. Hoe mooi en luxe is dat.
Ad6. Het is een pre als de sporthal ligt op een plek waar al meerdere sportaccommodaties aanwezig zijn. Dat is bij de Meene het geval, maar ook bij de huidige plek, namelijk de voetbalvelden.
Ad7. Wanneer de bereikbaarheid optimaal is zullen meer mensen gebruik maken van de nieuwe sporthal. Ligt de sporthal aan de rand van Ruurlo, zoals op De Meene, dan ligt deze te veraf voor bepaalde wijken. Hoe centraler, hoe beter.
Ad8. 8 miljoen uitgeven is voor de gemeenschap een enorm bedrag. Komen daar nog hoge kosten bij voor aanpassingen en verbeteringen van de infrastructuur dan zal dat zeker verrekend zal worden in de huurprijs.

Conclusie
Uit het voorgaande blijkt dat de nieuwe plek voor de sporthal bij De Meene niet geschikt is. Bovendien zal het een grote impact hebben op woon- en leefsituatie van de bewoners van de wijk het Loo, aan de Boomkamp, de Wiersseweg tot en met de Dekkersweg, aan de Vijverweg en de Wildenborchseweg. Het zal ook een onomkeerbare schade leveren aan het fraaie Achterhoekse landschap aan de rand van Ruurlo.
En nogmaals, de kosten voor de ontsluiting, planschade vergoedingen etc. zullen de 8 miljoen euro ver overschrijden. Tevens zullen bouwplannen uitermate vertraagd worden.

Kortom: Er moet nog eens goed gekeken worden naar betere plekken voor de nieuw te bouwen sporthal. En die zijn voorhanden.

Tip: op het internet zijn diverse bedrijven te vinden die tijdelijke sporthallen verhuren.


Hugo Pos
Ruurlo

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden