Ellie Mobbs. Foto: eigen foto

Ellie Mobbs. Foto: eigen foto

Ellie Mobbs maakt indruk met coronalied

Algemeen

BORCULO - Een bizar jaar sluiten we af. Isolatie, quarantaine, niet echt begrippen waar we blij van worden. Niemand ontsprong de dans. Sociale contacten werden tot een minimum beperkt, anderhalve meter afstand, terwijl we zo graag knuffelen of even aanraken of aangeraakt willen worden, als is het maar een vriendschappelijk tikje. We hadden er allemaal onder te lijden. Vele persoonlijke situaties en verhalen zijn belicht. Veelal ouderen, maar ook jongeren beleefden een moeilijk jaar, kenden depressieve tekenen. Met Ellie Mobbs (19) kijken we terug op 2020, het jaar waarin zij indruk maakte met haar zelf geschreven en uitgevoerd coronalied ‘Ook al is het maar voor even.’

Door Henri Walterbos

Alles stopte
“Het is een heel gek jaar geweest. Ik denk niet dat er snel nog zo’n jaar komt. Voor mij stopte eigenlijk alles. Mijn school stopte, al ging dat wel online verder, maar het voelde wel alsof het echt gestopt was omdat ik niemand meer zag. Daarbij stopte ook mijn sport. Ik voetbal. Daarnaast heb ik enkele oppasadresjes wat ook niet meer doorging want niemand had meer oppas nodig. Ik had ook nog een baan in een kledingwinkel. Door corona moesten daar ook mensen weg en werd mijn contract niet verlengd. Dat was allemaal al helemaal in het begin van de eerste golf. Een lekker begin, dacht ik, want voor mij was het op dat moment nog maar het begin van het jaar. Richting zomervakantie dacht ik ‘oké, alles wordt weer wat beter’, ik ben zelfs met familie nog op vakantie geweest in Frankrijk. Dat voelt nog als iets leuks uit 2020. Ik moest ook verder met een nieuwe opleiding want ik begon net aan mijn halfjaarlijkse minor met als onderwerp ‘gedragsproblemen coachen’ als onderdeel van de opleiding ‘Toegepaste psychologie’ op het Saxion in Deventer. Daarvoor loop ik stage bij speciaal onderwijs. Ik ben heel erg blij dat dat wel door kan gaan.” Ze gaat nog wel naar school maar van lessen volgen is geen sprake. “Ik ga alleen maar naar school om voor mezelf aan de slag te gaan. De lessen zijn online. Ik heb geen contactmomenten op school. Ik heb echt voor mezelf gekozen dat ik nog wel naar school toe ga omdat ik dan toch nog wel routine hou, want dat valt me wel heel erg tegen. Thuis kom ik een keer ’s middags mijn bed uit en had ik mijn dag eigenlijk al wel een beetje verpest. Met name nu het al zo vroeg donker wordt. Als het na vijf uur al donker is kan ik me niet meer zo goed concentreren. Dan wordt de dag wel heel kort.”

Coronalied
Ellie uit zich graag in muziek. Al vele malen maakte ze indruk met haar optredens in Marianum LIVE en The Passion Lichtenvoorde. “Dat was toen ook de reden dat ik überhaupt naar het Marianum ben gegaan, omdat ze daar heel veel met muziek doen. Dat trok mij heel erg. Nu tijdens mijn derde jaar op het HBO mis ik al die concertjes best wel en muziek in het algemeen. Ik ben heel blij dat ik ieder jaar nog voor The Passion gevraagd word, maar dat zal aankomend jaar ook wel niet doorgaan. Ik hoop dat er nog wel zoiets als een livestream bedacht kan worden om toch wel iets te kunnen doen.” Ellie kreeg de kans haar gevoelens en die van jongeren voor wat betreft corona in een lied weer te geven. “Ik werd benaderd door iemand van Jimmy’s Berkelland. Zij gingen iedere zondag live met een bepaald onderwerp. Op deze manier wilden ze contact houden met de doelgroep. Voor het onderwerp ‘Jongeren in moeilijke thuissituaties’ werd ik gevraagd een lied te schrijven over dit thema. Als je een lastige thuissituatie hebt dan wil je liever niet thuis zijn, maar in geval van corona moest dat natuurlijk wel. Die gevallen zijn er. Omdat te erkennen en te laten weten ‘je bent niet alleen’, want er zijn er meer die een soortgelijke situatie hebben. Dat lied werd in de livestream getoond.” Ze kreeg een week de tijd. “Het was snel schakelen, maar ik wilde het wel meteen doen, want ik was best wel enthousiast over het idee. Ik had het gevoel dat ik daar wel iets over zou kunnen schrijven. Het was wel een uitdaging omdat ik een Nederlandstalig lied heb geschreven en ik normaal Engelstalige nummers schrijf. Het was wel een stuk lastiger maar ik ben best wel tevreden over het resultaat. Ik zing ook meer Engelstalig dan Nederlandstalig, omdat me dat beter ligt, denk ik. Bij The Passion in Lichtenvoorde vind ik het wel leuk dat ik een Nederlandstalig nummer krijg om te zingen, zoals in 2018 ‘Als alle lichten zijn gedoofd’ van Marco Borsato. Dat wordt altijd goed uitgekozen.”

Verplaatsen in jongeren
Bij het schrijven van de tekst probeerde Ellie zich te verplaatsen in jongeren in die moeilijke situatie. “Ik probeerde me echt in te denken en in te leven in ‘Hoe voelt een jongere zich die thuis zit in deze situatie?’ Ook wel deels van uit mezelf geschreven, omdat ik ook een jongere ben die thuis zit. Ik zit dan wel niet in een lastige thuissituatie maar ik heb ook wel ‘ik wil nu wel weer een keer leuke dingen doen als sporten’. Ik mis ook mijn sociale contacten dus datzelfde gevoel sloot wel aan en heb ik mijn eigen gevoel ook gewoon opgeschreven. Later heb ik de akkoorden erbij gedacht.”

Sprak ze in haar lied van vertrouwen dat het allemaal goed komt en snel voorbijgaat, niet wetende dat er nog een tweede golf aan kwam. “We hebben de regels wel weer laten vieren een tijdje maar met een mondkapjesplicht gaat het weer een heel andere kant uit. En de rest is ook nog hetzelfde. Geen sport, weinig sociale contacten. Het gevoel bij het lied is nog steeds hetzelfde. Ik denk dat de mensen alleen maar meer het gevoel hebben gekregen van ‘ik ben er wel klaar mee’ en ‘ik wil graag dat het weer normaal wordt’ want zelf vind ik het ook niet meer fijn.” Het vertrouwen in betere tijden is er echter nog steeds. “Ik heb er wel vertrouwen in dat het allemaal weer goed komt. En er zijn altijd mensen om je heen die op een bepaalde manier, al is dat niet op een fysieke manier, contact met je hebben, dat je wel wat aan elkaar hebt. In de eerste golf zag ik bijvoorbeeld dat mensen heel creatief werden in oplossingen bedenken om er met elkaar een beetje doorheen te komen.”

2021
“In eerste instantie kijk ik niet alleen maar negatief terug op 2020. Ik weet dat ik als persoon wel heel erg gegroeid ben. Ik heb zeker veel meer tijd gehad nu om over bepaalde dingen na te denken en zelf reflectief bezig te zijn, dat ik wel weet wat ik nu wel of niet belangrijk vindt, want als alles wegvalt dan weet je wel wat je mist en waar je waarde aan hecht. Met vertrouwen ga ik 2021 in, ook met die vaccinaties komt het allemaal wel weer dichterbij, althans dat hoop ik. Ik verwacht dat 2021 een beter jaar wordt, zie uit naar een nieuwe start, alles wat ik in 2020 heb geleerd toe te passen. Ook als ik straks weer naar echt naar school mag denk ik wel dat ik daar dan meer van ga genieten. En de kleine dingen meer waarderen.”

Muzikaal heeft ze ook nog het nodige in petto. “Ik ben van plan om wat meer video’s op te nemen van eigen nummers. Goeie opnames die ik dan op You Tube of Spotify zou kunnen plaatsen. Ik krijg daar best wel veel vraag naar. Ik ga wel door met eigen werk maken.”


https://www.facebook.com/openluchttheatereibergen/videos/278273923316386 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant