Dilsoz Amin. Foto: eigen foto

Dilsoz Amin. Foto: eigen foto

Cultuurverbinder van nature

Algemeen

Dilsoz Amin werkte hard voor een nieuw leven in Nederland

Door Rob Stevens

BERKELLAND - Dilsoz Amin kwam twintig jaar gelden vanuit de Iraakse stad Suleimaniya naar Nederland, samen met haar man en twee dochters. Niet uit luxe-overwegingen, want de Koerdische bevolking werd er zwaar vervolgd. Maar ze werkte hard aan het opbouwen van een nieuw leven en is nu cultuurverbinder voor de gemeente Berkelland.

Suleimaniya in het noorden van Irak is een prachtige stad in een vallei met bergen eromheen. Maar het gezin van Dilsoz behoorde tot de acht miljoen Koerden die veelal in het noorden van Irak wonen. De Koerdische minderheid, die ook in de buurlanden Syrië en Turkije leeft, heeft het daar allesbehalve gemakkelijk. Maar inmiddels woont Dilsoz (51) al bijna haar halve leven in Nederland. En het gaat haar wel goed.
We spreken elkaar via de videoverbinding van WhatsApp. Dilsoz zit namelijk in quarantaine, in verband met corona. Na een paar jaar Den Haag kreeg het gezin de vluchtelingenstatus en kwam ze met haar man, dochters en in Den Haag geboren zoon naar Eibergen. Dilsoz: “Voordat we de vluchtelingenstatus verkregen werden we verteerd door de onzekerheid dat we wellicht terug moesten. Vanaf de allereerste dag heb ik mezelf gedwongen tien Nederlandse woorden per dag te leren. Communicatie is belangrijk. Dat deed ik ook om een voorbeeld te zijn voor mijn kinderen. Ik ben zo snel mogelijk begonnen met vrijwilligerswerk op de school van de kinderen én met een opleiding voor ziekenverzorgende. Zo ben ik via een stage beland in de zorg. Ik heb tien jaar bij het Andriessenhuis in Borculo in de verpleging gewerkt. Mijn kinderen zijn nu allemaal werkzaam in Nederland en zien hun toekomst hier in Nederland.”

Vluchtelingenteam
Na zo’n introductie zal het niemand verbazen dat Dilsoz Amin nu als cultuurverbinder voor de gemeente Berkeland werkt. Momenteel zet ze zich in voor het project ‘Nieuwkomers in beeld’. Haar taak is om voor het vluchtelingenteam van de gemeente de situatie van de Syriërs, de grootste groep statushouders in Berkelland, in kaart te brengen. Hoe zit het met hun woon- en werksituatie; wat zijn de meest voorkomende problemen; welke specifieke hulp heeft deze groep nodig?
Ook de Voor Mekaar Teams in Berkelland weten haar te vinden. Dilsoz is namelijk sleutelpersoon, intermediair en tolk in de communicatie tussen nieuwkomers en statushouders en allerlei instanties als artsen, de woningbouwcoöperatie, overheidsinstanties, scholen, etc.. Een soort manusje van alles.

Laat naar bed
Ze komt als cultuurverbinder in Berkelland van alles tegen. Zo bracht ze als buurtbemiddelaar een Nederlands en Syrisch gezin in contact met elkaar. De kleine jongen van het Syrische gezin bleef iedere avond tot laat op en verstoorde de nachtrust van de buurvrouw. In Syrië gaan kinderen laat naar bed. De onderlinge ergernis was een mix van geluidsoverlast in gehorige huizen, communicatie- en cultuurproblemen. Dilsoz: “Ik bracht de buren met elkaar in contact en besprak de problemen. Het jongetje gaat nu op tijd naar bed en eet goed. En de buren passen vaak op hem. De moeder van het jongetje komt daardoor nu ook tot rust.”
Verder zet ze zich in samenwerking met professionals van de GGD in als vrijwilliger voor vrouwen met een genitale verminking door besnijdenis. Ze helpt vrouwen de nodige medische en mentale hulp te vinden. Door voorlichting hoopt ze jonge vrouwen voor besnijdenis te behoeden. Onder met name oudere vrouwen is dat een hardnekkige traditie, met het gevaar dat dochters op vakantie in het thuisland hetzelfde overkomt.

Te lang wachten
Haar belangrijkste ervaring is dat nieuwkomers vaak te lang blijven hangen in het verleden en vasthouden aan het beroep dat ze hebben uitgeoefend in het land waar ze vandaan komen. En dat te lang gewacht wordt met de inburgeringscursus die een voorwaarde is voor naturalisatie. Dilsoz: “Ik was in Irak muzieklerares, maar in Nederland heb ik in de gezondheidszorg gewerkt en nu in de hulpverlening. Eerst in Aalten als cultuurverbinder. De subsidie waarvan wij als cultuurverbinders betaald werden stopte helaas. Met een handtekeningenactie probeerden cliënten mijn aanstelling daar te verlengd te krijgen. Maar dat lukte jammer genoeg niet."
"Wat ik in Aalten deed doe ik nu in Berkelland. Ik vind dat je niet te lang aan het oude moet blijven vasthouden. Dan blijf je in een cirkel ronddraaien. Je kunt ook heel iets anders gaan doen. Dat is belangrijk voor de eigen zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Ik heb gezien hoe belangrijk dit werk is en dat je er ook echt de toekomst van mensen mee kan bepalen. Er zijn nog te veel statushouders die aan hun eigen lot worden overgelaten. Daarom ben ik sinds kort ook voor mezelf begonnen als cultuurverbinder.”
Dilsoz Amin is bereikbaar via tel. 0616385067 en e-mail dn-wali@hotmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant