Meindert Bussink. Foto: eigen foto
Meindert Bussink. Foto: eigen foto
VIDEO & AUDIO

Meinderts ‘Bird of Night’ roept op tot creëeren

ACHTERHOEK - Als het einde van het jaar nadert, is het voor veel mensen tijd voor hun Top 2000-lijstje. In aanloop naar de editie 2020 komen Achterhoekers aan het woord over een nummer dat in het coronajaar een speciale betekenis voor ze heeft gekregen. Deze week: Meindert Bussink (39) uit Zutphen, een man die zich op allerlei manieren bezighoudt met muziek. Als docent, gitarist, journalist, componist en meer. Zo was hij tot twee jaar geleden de kracht achter ‘Behind the Corner’, het inmiddels opgeheven platform voor Achterhoekse popmuziek, waarover hij met regelmaat publiceerde in de uitgaven van Achterhoek Nieuws.

Door Mark Ebbers

Welk nummer heeft in coronatijd voor Meindert een speciale betekenis gekregen? Die vraag leidde hem naar een nummer dat mede herinnerd wordt door de geanimeerde clip met the Frog Chorus. “In eerste instantie dacht ik aan ‘We All Stand Together’ van Paul McCartney. Naast de voor corona toepasselijke tekst ‘Win or lose, sink or swim. One thing is certain, we’ll never give in. Side by side, hand in hand. We all stand together’, heb ik er zelf ook warme herinneringen aan. Vorig jaar bij onze bruiloft kwamen namelijk onze kinderen van zes en twee bij dat nummer aanrennen met de kettinkjes. Een van de mooiste momenten van een al sprookjesachtige dag met veel lieve woorden en ondersteuning van familie en vrienden. Helaas bestaan sprookjes niet en wisten wij en alle gasten toen al dat de uitzaaiingen van mijn kersverse bruid wel eens op korte termijn roet in het eten konden gooien. Dat ons sprookje drie maanden en drie weken later al voorbij was, wist niemand. Het verdriet en de leegte is gigantisch, maar anderzijds de dankbaarheid ook enorm. Voor de steun en liefde die ik al benoemde, maar eveneens voor het onmenselijke coronaleed dat ons bespaard is gebleven. De schrijnende voorbeelden over ziekenhuisbezoeken die geen doorgang vonden en de surrealistische begrafenissen, ik moet er niet aan denken dat ons dat ook nog was overkomen. Het was, is en blijft een taaie tijd om het verlies van je grote liefde en mama van je veel te jonge kinderen mee te maken, maar er zijn ook mensen die dit in coronatijd meemaken.”

Zijn ingrijpende persoonlijke ervaring en de coronatijd leidden Meindert in tweede instantie tot een nummer dat hij zelf schreef (tekst en muziek) en produceerde. “De steun van iedereen om je heen heeft een enorme betekenis en ik weet niet hoe ons jaar er zonder uit had gezien, maar anderzijds wil ik iedereen ook vragen naar zichzelf te kijken. Durf liefde, zorg of coronasteun te ontvangen, maar waak voor gemakzucht en cynisme. Zie in deze tijden van verschroeide aarde ook de kansen en mogelijkheden om zaken beter aan te pakken, dingen te ondernemen en te creëren. Leef gezonder, stuur vaker een kaartje of sms’je, oordeel niet direct, probeer iemand echt te begrijpen. Deze energie associeer ik met de lente, waarin de duisternis is overwonnen en alles weer tot bloei komt. Gebruik dit jaar om te reflecteren wat waardevol is en waar je energie in wilt steken. De tijd vliegt, dus grijp nu je kans om in deze lockdowns je te ontwikkelen en te investeren, zodat je hierna je vleugels weer kunt uitslaan. Deze oproep tot creëren en durf beschreef ik in het nummer ‘Bird of Night’ dat eind 2018 op de lp ‘Around the Corner’ van mijn roulatieformatie H8ked on Record verscheen. Kijk minder op Facebook of Netflix, maar ga zelf iets leren om te maken met hout, of textiel of verf of muziek. Ga leren creëren door gewoon te proberen: ‘Time’s timeless, but the clock’s ticking. Get hooked on the rite of spring. First flight, hold tight bird of night. Grow big wings to ride the sky. .../… Twilight, go write bird of night. Serve Apollo, ride the sky. At least try’.”


Beluister hierboven het nummer Bird of Night. Meer weten en luisteren? Kijk op: www.behindthecorner.nl/hooked


‘We All Stand Together’ van Paul McCartney bereikte in 1985 de 12de plaats in de Top 40. Het stond bijna alle jaren in de Top 2000, maar de editie van 2020 heeft het niet gehaald.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden