Jonge bosuilen. Foto: PR

Jonge bosuilen. Foto: PR

Uilenwerkgroep Ruurlo op zoek naar versterking

Algemeen

RUURLO - De Uilenwerkgroep Ruurlo zoekt versterking. Deze groep liefhebbers, die deel uitmaakt van de Vogelwerkgroep, beschermt en helpt deze prachtige vogels door onder meer nestkasten op te hangen en te onderhouden. Geschikt voor alle leeftijden.

Vaak is er weinig te merken van uilen omdat het voornamelijk nachtdieren zijn. Maar wie in deze dagen rond 21 uur in de buurt van de Blikmansweide of het station fietst of wandelt hoort het oehoe-geluid van een bosuil-mannetje dat op zoek is naar een vrouwtje. Zij gaat soms al in januari eieren leggen. Het oe-oe-hoe geluid is nog wel eens te horen in spannende films.
Ook zo’n nachtbraker is de ransuil. Deze uil zit zelfs ’s winters overdag in een grote boom in een rustig deel van het dorp te slapen. Vaak met een groepje bij elkaar. Vanuit deze 'roestboom' gaat hij ‘s nachts op voedseljacht, waarbij hij vooral muizen vangt.
Een andere grote uilensoort is de kerkuil. Wie in het donker door het landschap rijdt, ziet soms in het licht van de autolampen een grote witte vogel laag voorbij vliegen. Dat is de kerkuil. Hij nestelt vaak in die grote kasten die veelal bij de boeren in de schuren hangen. Bij een goed muizenjaar kan een paartje kerkuilen wel twaalf jongen krijgen!
Nu de laatste soort: het steenuiltje, net iets groter dan een merel. Hij hoort thuis in het kleinschalige landschap van de Achterhoek. 's Ochtends zit hij graag in de zon in een knotwilg, op een paaltje of op een oude schuur. De steenuil broedt vaak in kasten die speciaal voor hem opgehangen zijn.

Nestkasten
De Uilenwerkgroep Ruurlo beschermt en helpt deze prachtige vogels door nestkasten op te hangen, deze te controleren, schoon te maken en te zorgen dat er geen roofdieren als steenmarters en haviken bij de jonge uiltjes kunnen komen.In het voorjaar wordt gecontroleerd of er eieren en jongen zijn. De eventuele jongen worden dan geringd, gewogen en de vleugels gemeten. Later gaat de groep nog een keer kijken of alle jonge uilen ook uitgevlogen zijn.
In de herfst zijn de leden nog enkele zaterdagen bezig om de door uilen gebruikte kasten schoon te maken, eventueel te repareren of te vervangen zodat ze weer geschikt zijn om het volgende seizoen als uilenbroedplaats te dienen. Daar zijn mensen voor nodig die graag in de natuur zijn, een ladder op durven klimmen en vieze handen durven te krijgen. Mensen die van vogels houden en niet bang zijn om ze vast te pakken. De uilenliefhebbers gaan er met minstens twee personen op uit, vooral op de zaterdagen, maar ook indien mogelijk doordeweeks overdag.
Informatie of/en opgave bij Joost Bus, e-mail jpmbus@gmail.com of tel. 06-22685876.

Een steenuiltje bij een nestkast. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant