Joost Rötter wandelt voor stichting Hartekind
<p>Joost Rötter. Foto: PR</p>

Joost Rötter. Foto: PR

Joost Rötter wandelt voor stichting Hartekind

BORCULO - Joost Rötter overleefde bijna vijftig jaar geleden een zware hartoperatie. Daarom wandelt hij nu net als deelnemers in heel Nederland solo voor de Stichting Hartekind. Deze Hartekind Walk vindt plaats in de week van 7 t/m 13 december. De uitdaging: loop in je eigen omgeving zoveel mogelijk kilometers in de vorm van een hart en haal daarmee zoveel mogelijk sponsorgeld op voor alle hartekinderen in Nederland.

Elk jaar worden er in Nederland 1.500 kinderen geboren met een hartafwijking. Negentig procent van deze kinderen wordt volwassen, maar helaas sterft nog altijd tien procent voor die tijd aan de gevolgen. Dat maakt een hartafwijking doodsoorzaak nummer 1 bij kinderen tot 15 jaar. Stichting Hartekind wil hier verandering in brengen. Zij financiert wetenschappelijk onderzoek met als doel de overlevingskansen van hartekinderen te vergroten en de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

Tetralogie van Fallot
Joost, die 60 kilometer gaat lopen voor Hartekind vertelt zijn verhaal: “Na mijn geboorte maakten mijn ouders zich zorgen om mij. Het viel op dat ik veel kreunde, vooral ‘s nachts. De huisarts maakte een afspraak in het ziekenhuis. Dezelfde dag werd duidelijk dat ik de aangeboren hartafwijking ‘Tetralogie van Fallot’ had. Er zat een gaatje in het tussenschot van de linker- en rechterkamer, een gaatje in het tussenschot tussen de boezems en ook was bij mij de pulmonalisklep niet goed ontwikkeld, waardoor een vernauwing ontstond in de longslagader.”
“In 1970 stond de behandeling hiervan nog in de kinderschoenen. Er kon geen hartecho of MRI gemaakt worden. Destijds konden ze alleen door middel van röntgenfoto’s en ECG onderzoek doen. Tegenwoordig worden baby’s binnen een jaar al geopereerd. In die tijd moesten kinderen een aantal jaren oud zijn om de operatie aan te kunnen”, aldus Joost

Om de dag
“In december 1975 ben ik geopereerd in het Academisch Ziekenhuis Groningen. Beide gaatjes tussen de kamers en boezems werden dichtgemaakt en de vernauwing in de longslagader werd verholpen. Het was een heel spannende tijd, zo vertelden mijn ouders. In die tijd stierven er meer kinderen tijdens en na een operatie dan nu. Zes weken heb ik toen in het ziekenhuis gelegen. Mijn ouders kwamen mij, vanwege de grote afstand, om de dag bezoeken. Je kon en mocht toen niet 24 uur per dag bij je kind blijven. Nu niet meer voor te stellen”, zegt Joost.
“Na de operatie knapte ik op en kon ik lichamelijk veel meer. Bij lange wandelingen hoefde ik niet meer bij mijn vader op de schouders. Ik bleef jaarlijks onder controle bij de cardioloog, die twintig jaar lang mijn kindercardioloog bleef. Ik ben nog altijd ontzettend dankbaar dat ik, mede door de goede medische zorg, nu in goede gezondheid leef. Graag wil ik hier wat voor terugdoen en daarom kom ik in beweging voor de alle 25.000 hartekinderen in Nederland.”

Donatie
Via onderstaande website is het mogelijk om Joost te steunen met een donatie óf in te schrijven en mee te lopen. Ga de challenge aan voor kinderen met een hartafwijking en loop in de week van 7 t/m 13 december samen met Joost mee met de Hartekind Walk.


www.hartekind.nl/hartekindwalk

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden