Pioniersplek De nieuwe Rank: online 'naober'
Joelle Hilhorst interviewt burgemeester Van Oostrum voor de adventskalender. Foto: Leander Grooten
Joelle Hilhorst interviewt burgemeester Van Oostrum voor de adventskalender. Foto: Leander Grooten

Pioniersplek De nieuwe Rank: online 'naober'


BERKELLAND – De tweede golf corona besmettingen laat wederom veel niet doorgaan. Anders dan in het voorjaar zakt de moed nu meer in de schoenen. Mensen raken gewend aan thuiszitten, het weer nodigt niet uit om naar buiten te gaan. De nieuwe Rank verzet de bakens juist nu om verbinding tot stand te brengen en inwoners te inspireren, en komt met een digitale adventskalender met verrassingen.

Door onze verslaggever

De nieuwe Rank is met name actief in Borculo en de kerkdorpen daar omheen. Aan het Muraltplein is een bescheiden pandje (de voormalige Wereldwinkel), dat dienst doet als uitvalsbasis. Maar wat er vooral gebeurt, vindt plaats in de ontmoeting tussen mensen, niet per se tussen de muren.

Geannuleerd
De pioniersplek is in het leven geroepen om vernieuwende vormen van zingeving aan te bieden die aansluiten bij de behoeften van jeugd en jonge gezinnen. “Maar ook wij zien dat veel van wat we doen, steeds moeilijker doorgang kan krijgen.” Marleen Schuijl, Anne Haselberg en Wilbert Oltvoort, pioniers van het eerste uur, laten echter het hoofd niet hangen. In plaats van steeds teleurstelling ervaren, omdat persconferentie-mogelijkheden beperkt zijn, nemen ze het heft in handen.

Verlichten
Vanaf 1 december komt De nieuwe Rank met een online hart onder de riem. Via www.pionierenborculo.nl/adventskalender kan men zich elke dag laten inspireren door jonge en oudere Berkellanders die op video zijn opgenomen. “Het is een gemeenschapsproject waarin we een symbolisch lichtje uitdelen dat zorgt voor een glimlach, inspiratie of een traan,” vertelt Leander Grooten, die als pionier verbonden is aan De nieuwe Rank. ”Ik geloof erin dat een klein lichtje voldoende kan zijn om een horizon te zien.” De serie bevat onder andere een kookworkshop, gedichten, muziek, creatieve kinderactiviteiten en gesprekjes met prominente Berkellanders. “We willen verbinden richting het Kerstfeest en deze moeilijke tijd een beetje lichter maken.”

Contact als cadeautje
Online tot februari, of zoveel korter als kan, is het motto dat de pioniers op dit moment aanhangen. “Dat betekent dat onze groepen doorgaan, maar dan anders,” duidt Wilbert. Hiermee doelt hij op vieringen, jongerengroepen en ontmoetingsavonden (Love2Meet en Vuurmeesters). “Beter dat, dan geen contact.” Want het ‘echte’ contact van mens tot mens is momenteel niet vanzelfsprekend. “Als dat er wèl is, omarmen we het als een groot cadeau.”

Er zijn
Toch willen de jonge christenen zoeken naar mogelijkheden om dienstbaar te zijn waar het kan. Leander legt uit: “Ken je iemand die het huis niet uit durft voor een boodschap? Of die wil mopperen over wat dan ook? Bel gerust. Een frisse wandeling door de natuur? Wij doen mee.” Leander draagt zorgt voor het netwerk. Daarnaast zit hij elke vrijdagmiddag klaar voor een videobelsessie waar iedereen die wil op in kan schakelen. “App me en ik zorg dat je toegang krijgt tot die ontmoetingen.”

Anne Haselberg start in december de Kadobieb: een plek waar iedereen gelezen boeken kan brengen en andere kan uitzoeken. “We brengen ze bij je thuis omdat we nog niet fysiek open kunnen. Wie interesse heeft, mag een mail sturen aan kadobiebnieuwerank@gmail.com. We laten ons echt niet op de kop zitten door de crisis.”

Kerst is meer dan samen
De nieuwe Rank reikt met haar acties de hand naar wie dat nodig heeft op dit moment. Dat doen de mensen achter De nieuwe Rank niet alleen vanwege de pandemie of de donkere dagen waardoor mensen zwaarmoediger worden. “Kerst staat voor de deur en dat is een feest waar vrede, liefde en medemenselijkheid de boventoon voert. Wij geloven in de hoop die in het Kerstverhaal naar voren komt.” Zij vertalen de christelijke boodschap naar de lokale samenleving en het hier en nu. “Scholder an scholder, zoals de burgemeester dat ook onderstreepte.”


www.nieuwerank.nl

www.pionierenborculo.nl/adventskalender

kadobiebnieuwerank@gmail.com

nieuwerank@gmail.com

tel. 06-14847818

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden