Beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij. Foto: PR

Beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij. Foto: PR

Mirjan Koldeweij mag verder met ontwerp voor herkenbaarheid N825

Algemeen

BORCULO/LOCHEM/EIBERGEN - De commissie van aanbesteding heeft afgelopen week een keuze gemaakt uit de shortlist van drie kunstenaars die hun ontwerpschets hadden ingediend voor de nieuwe identiteit en herkenbaarheid van de Nettelhorsterweg. De Eibergse kunstenaar Mirjan Koldeweij kreeg de voorkeur van de commissie en mag haar ideeën in een definitief plan gaan uitwerken.

Door Rob Weeber

De criteria voor de nieuwe inrichting van de weg zijn ‘gezond, veilig & slim’, ‘circulair’, en 'sociale relevantie'. Daarnaast is er een landschapsplan door het Gelders Genootschap ontworpen. Sociale relevantie slaat op het feit dat de weg meer is dan een stuk asfalt dat een gebied doorsnijdt. Het is onderdeel van de leefgemeenschap. Niet voor niets hebben, naast drie provincieambtenaren en de ontwerper van het landschapsplan van het Gelders Genootschap, zes omwonenden zitting in de selectiecommissie. De criteria voor de ontwerpen zijn ‘herkenbaarheid voor weggebruikers’, ‘trots voor de omwonenden’, ‘extra attentie gevaarlijke kruisingen’, ‘aansluitend bij het landschapsplan’, ‘uitvoerbaar en te onderhouden/beheren’ en ‘overall: mooi en passend’.

Het was volgende Koldeweij geen gemakkelijke opgave en het duurde even, voordat ze de richting zag die aansloot bij de criteria. “Ik ben de weg wel twintig keer op en neer gereden en heb goed om me heen gekeken. Maar de inval kwam pas toen ik met iemand in gesprek kwam. Ik ben toen op zoek gegaan naar mensen als personifiëring van de criteria. Via Google kwam ik uit op Willy Erinkveld van De Melktap, iemand die veel voor de omgeving betekent. Ik koos een foto van hem die straks model staat voor een lantaarnpaal. Hij symboliseert zowel veiligheid als het landschap. Als automobilisten te hard rijden, wordt Willy rood. Als hij groen is, dan verwijst dat naar het landschap en de dieren.” Toen ze eenmaal de man had, moest er ook een vrouw komen. Ze ging op bezoek bij een van de bewoners die haar de naam Annie Visschers-Markerink tipte. Zij heeft onder meer een lange carrière achter de rug in de gemeenteraden van Hof van Twente, Diepenheim en Lochem. Annie wordt uitgebeeld als een lamp langs de weg. De plek is een afstapplekje waar wandelaars en fietsers even op adem, tot bezinning kunnen komen. Zonder kinderen echter is het gezin niet compleet en daarom koos ze een foto van een meisje van de openbare basisschool Nettelhorst. Zij wordt als een waarschuwingslantaarn uitgebeeld en komt vlak voor het kruispunt Broekstraat te staan.

De renovatie van de weg vindt in twee gedeeltes plaats, de eerste 2 km vanaf Lochem volgend jaar en het jaar erop de laatste 6 km tot en met het industrieterrein Overberkel. Dat betekent dat er over de volledige lengte kunst langs de weg moet komen. De genoemde drie elementen zijn daarvoor onvoldoende in aantal, de kop en staart wordt nog gemist. Koldeweij denkt aan een uitbreiding in de vorm van dieren. Zij horen immers ook in het landschap thuis. Haar beelden hebben zeggingskracht volgens de selectiecommissie, worden begrepen en gewaardeerd door de buurt, maken gebruik van humor als het om veiligheid gaat, sluiten aan bij het landschapsplan en zijn sober en goed uitvoerbaar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant