Beginnende vogelkweker staat er niet alleen voor
<p>Met vogels zijn de mogelijkheden eindeloos. Men haalt exotische natuur in huis, waarvan de verzorging structuur geeft aan de dag. Foto: PR </p>

Met vogels zijn de mogelijkheden eindeloos. Men haalt exotische natuur in huis, waarvan de verzorging structuur geeft aan de dag. Foto: PR

(unknown)

Beginnende vogelkweker staat er niet alleen voor

Vogelvereniging Ruurlo en ‘de bond’ willen graag helpen

RUURLO - Nu menigeen door de coronacrisis gedwongen wordt om meer tijd thuis door te brengen herontdekken tal van mensen het waardevolle gezelschap van dieren als honden, katten, cavia’s, kippen en konijnen. Maar ook het houden van kooi- en volièrevogels, met een mooi woord avicultuur geheten, staat in de belangstelling. Met name de gezelschapsvolières winnen weer aan populariteit. In de tuin of binnenshuis als kamervolière. Bijvoorbeeld in een niet gebruikte slaapkamer of zelfs op zolder. Zelfs een beginner kan zich eraan wagen, want er is voldoende hulp en begeleiding te krijgen.

“Met vogels zijn de mogelijkheden eindeloos. Men haalt exotische natuur in huis, waarvan de verzorging structuur geeft aan de dag. De Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NbvV) waarvan we als Vogelvereniging Ruurlo lid zijn, ook wel aangeduid als ‘de bond’, kan voor een beginnend maar ook de meer ervaren vogelliefhebber veel betekenen”, zegt bestuurslid Henk Haakmeester van Vogelvereniging Ruurlo. “Voor een bescheiden bedrag kan men namelijk lid worden van een vogelvereniging. Zo’n vereniging heet bij de NBvV een afdeling. Ben je lid van zo’n afdeling dan word je automatisch lid van de bond.”
“Men kan zich ook aanmelden als verspreid lid, zonder tussenkomst van een afdeling. In beide gevallen ontvangt men maandelijks het rijk geïllustreerde magazine Onze Vogels. Met in begrijpelijke taal alles wat men moet weten over het houden van kooi- en volièrevogels en nog veel meer”, aldus Haakmeester.
De NBvV kent ook speciaalclubs. Gaat de belangstelling uit naar één vogelsoort of groep vogels, dan kan men de kennis daarover verdiepen.

Voordelen
Lid worden van een vogelvereniging zoals die van Vogelvereniging Ruurlo heeft zeker voordelen. Daar zitten de mensen die de toekomstig eigenaar van een volière verder kunnen helpen. Want bij succesvol en mét oog voor dierenwelzijn vogels houden komt wel het een en ander kijken. Henk Haakmeester: “Het is meer dan een vogeltje in een kooi met een natje en een droogje. Advies van een ervaren vogelhouder begint al bij het bouwen van een volière. Die moet optimaal op de zon staan, bij voorkeur een water- en winddicht gedeelte hebben (het binnenhok), maar ook een buitenvlucht. Dat is het gedeelte dat men kan beplanten, waar een vijvertje in kan worden aangelegd, kortom: wat men zo mooi kan maken als men maar wil. De Facebookgroep ‘Volière Vogelhouders’ staat vol met mooie voorbeelden.”

Belangrijk
Advies is ook belangrijk bij de keus welke vogels men wil gaan houden. In een gezelschapsvolière kan niet alles zo maar bij elkaar. Dat is een recept voor teleurstellingen. Ervaren vogelhouders kunnen vertellen hoe een ideale volière eruit moet zien. Als lid van een vogelvereniging leert men verder mensen kennen van wie men voor sportieve prijzen vogels kan kopen. Mensen bij wie men daarna altijd terecht kan voor raad en daad als het even niet lukt met de vogels. Zij weten wat vogels eten, of ze het jaar rond buiten kunnen blijven, of in de wintermaanden beter beschut gehuisvest kunnen worden. Welke nestgelegenheid en nestmateriaal men de vogels aan moet bieden voor een optimaal resultaat.
Verder moeten sommige vogelsoorten van de overheid geringd worden: ze krijgen dan op jonge leeftijd een vaste pootring om. Ook daar kunnen de mensen van de vereniging bij helpen. Ze bestellen zelfs de ringen op het bondsbureau van de NBvV in Bergen op Zoom.

Leerzaam
Wie lid wordt van een vogelvereniging (en daarmee dus van de bond), kan de leerzame en gezellige verenigingsavonden bezoeken met terzake kundige sprekers. Daar kunnen ook ervaringen worden uitgewisseld met andere liefhebbers. Ook leuk is het bezoeken van de jaarlijkse tentoonstelling van de vereniging, en wie weet doet de nieuweling al over een paar jaar met de zelfgekweekte vogels mee aan zo’n tentoonstelling.
Henk Haakmeester: “Een volière met vogels kan gewoon leuk zijn, maar wie zich erin verdiept ontdekt dat vogels houden een wereld op zich is. Het mooie daarvan is dat je het zo serieus kunt doen als bij jou past. Maar hoe je het ook doet: bij de bond zit je altijd goed.”
Meer informatie op de website van de bond.


www.nbvv.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden