Het project werd gezamenlijk afgesloten. Foto: PR
Het project werd gezamenlijk afgesloten. Foto: PR

Leerlingen Keikamp: slimme onderzoekers over duurzaamheid

GEESTEREN - Openbare basisschool de Keikamp is de vijfde basisschool van Stichting Openbaar Primair Onderwijs Noord Oost Achterhoek (OPONOA) die samen met verduurzamingspartner Slim Opgewekt scholen verduurzaamt met zonnepanelen, energiezuinige ledverlichting én educatie over duurzaamheid voor de leerlingen.

Op het dak van de school liggen inmiddels 58 zonnepanelen, die samen met het plaatsen van ledverlichting in de school, zorgen voor een besparing van ruim 12.646 kg CO2 per jaar. Om deze CO2-uitstoot op een andere wijze te compenseren zonder te verduurzamen, moeten er bijvoorbeeld ruim 545 volwassen eiken worden geplant. Dat zijn genoeg bomen om elk jaar twee voetbalvelden mee te vullen. De school wekt nu evenveel energie op als dat er verbruikt wordt.

Bewustmaking
Via een educatief bewustmakingsprogramma, het Wattsons lab, werden leerlingen meegenomen in de wereld van duurzaamheid en klimaatverandering. In het lab konden leerlingen de afgelopen weken zelf alles ontdekken over afval, eten, water en energie. Door twee weken lang opdrachten en proefjes te doen in het lab werden de leerlingen zelf ook slimme onderzoekers over duurzaamheid. Eén van de onderdelen in het programma was het maken van een duurzame wens. De kinderen dachten na over hoe de wereld er over vijftien jaar uitziet.
Julia Roessink uit groep 4: “We moeten meer met de fiets of auto’s met zonnepanelen of auto’s op stroom. Minder gas is beter voor de natuur.”
Vandaag sloten de Wattsons samen met de hele school het programma feestelijk af en werden alle duurzame wensen voor de komende vijftien jaar begraven in een tijdcapsule op het schoolplein. Die tijdcapsule wordt over vijftien jaar opgegraven en dan zien de leerlingen, die dan 15 jaar ouder zijn, of hun duurzame toekomstwens is uitgekomen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden