<p>Nynke Dolphijn in haar Kookloods. Foto: Leander Grooten</p>

Nynke Dolphijn in haar Kookloods. Foto: Leander Grooten

De Kookloods: geen horecavoorziening, toch dicht

BERKELLAND – In oktober liepen twee Ruurlose horeca-ondernemers naar het Binnenhof om met Mark Rutte te praten. ‘Het grootste leger met een glimlach op hun gezicht’, omschreven zij hun sector. Ondanks die glimlach in de hospitality sloten op 16 maart 2020 de deuren als gevolg van de persconferentie, zo ook De Kookloods van Nynke Dolphijn in Ruurlo. Inmiddels kampen we meer dan een half jaar met de gevolgen van de pandemie. Nu kijken we met Dolphijn richting 2021.

Door Leander Grooten

De Kookloods is sinds 2016 het adres om nieuwe smaken, recepten en combinaties te leren. De workshops die Nynke regelmatig geeft zijn voor senioren, junioren en gezelschappen op afspraak, bijvoorbeeld een vriendengroep of vrijgezellenfeest. Het is geen eetgelegenheid waar je binnenstapt, het is in feite een leslokaal. “Maar de Rijksoverheid sprak over sluiting van eet- en drinkgelegenheden, en bij ons wordt er wel gegeten.” Daarom besloot Nynke de deuren te sluiten in het voorjaar. “Ik wil de grenzen niet opzoeken.”

Eten als middel
Tijdens haar loopbaan heeft de gastvrouw gewerkt in vooraanstaande hotels en restaurants in binnen- en buitenland, onder andere in Duitsland en de Verenigde Staten, maar ook ‘gewoon’ in Ruurlo. “Ik heb alle functies wel gehad, van afwasser tot directieassistentie. Maar ik voel me vooral thuis in de rol van gastvrouw.” Nynke heeft een passie om mensen te verbinden, ze te vermaken en een fijne tijd te bezorgen. “Eten is daarin het middel.”

Van lockdown naar anderhalve meter
Twee dagen voor de eerste lockdown had ze nog een workshop in haar Kookloods, toen moest het dicht. Ze verlegde de focus naar haar kinderen, die met online school hun eigen uitdagingen hadden en investeerde in de anderhalve meter. Gevolg was een halvering van het aantal gasten dat zij mag ontvangen. “Ik heb alles in goed overleg met de BOA gedaan.” In september was Nynke er klaar voor weer open te gaan, maar er heerste terughoudendheid. “Ik heb nog wel een paar workshops gedaan, maar veel was het niet. In oktober kwam de gevreesde tweede golf en wederom een horeca-lockdown."

Toen was het goed
Het was goed om te zien dat haar kinderen hun draai konden vinden op school, in combinatie met online les en de nodige ontspanning. Haar man was des te drukker met zijn werk. “Maar ik zat niet meer in mijn creatieve flow, had gewoon te veel vrije tijd en te weinig om handen.” De bezige bij, gewend aan de hectiek van het horeca-leven, zoekt naar een nieuwe stip op de horizon. “In het voorjaar was de lockdown concreet en duidelijk. Nu weet niemand hoe lang het gaat duren en of we plannen kunnen maken voor de feestdagen. Dat is fnuikend voor de energie.”

Borrelen
Restaurants schakelen in de lockdown over naar bezorgservices. “Ik heb wel even gedacht om catering te doen, maar als eenmanszaak is dat amper te doen en kan het niet uit.” Maar ook deze onderneemster verzet de bakens en er borrelen nieuwe ideeën op. “Ik heb een heerlijk familierecept waar ik iets mee wil, daarnaast denk ik erover iets te doen met kookvideo’s.” Ondanks de nieuwe plannen, blijven de workshops in de Kookloods haar prioriteit. “Het is zo leuk om mensen inspiratie te geven over smaken en maaltijden. Dat sociale aspect van de horeca, daar klopt mijn hart sneller van. Eten is broodnodig, dan kun je het maar beter leuk en gezellig maken!”


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden