Carina Claassens met het resultaat van het project 'Celebration of Womanhood'. Foto: Rob Weeber

Carina Claassens met het resultaat van het project 'Celebration of Womanhood'. Foto: Rob Weeber

Haarlose Carina Claassens in RTL4-programma Plezier & Passie

Algemeen

HAARLO - Het RTL 4-weekendprogramma Plezier & Passie geeft al jaren leuke tips voor invulling van de vrije tijd. Onlangs werden er opnames gemaakt bij de Haarlose kunstenaar en keramist Carina Claassens. Zij verzorgt onder de naam Clay Café Nederland (privé)workshops, bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeestjes waar deelnemers kennis kunnen maken met het vervaardigen van keramiek.

Door Rob Weeber

De geboren Zuid-Afrikaanse Carina Claassens (1981) groeide op in het natuurreservaat Blyderiver (Bourkes Luck Potholes), waar haar vader beheerder was. Opgroeien in een natuurreservaat betekent vrijheid en ruimte om je heen, een gevoel dat haar nooit meer los zou laten. Het was ook de reden om de grote stad te verruilen voor de Achterhoek. Ze studeerde Fine & Applied Art aan de Tshwane University of Technology in Pretoria en behaalde in 2003 haar master. Keramiek was een van haar hoofdvakken. In 2003 leerde ze via een duikcursus in Zuid-Afrika haar Nederlandse man Fulco kennen. Een verkering op afstand bleek lastig en in mei 2005 kwam ze naar Amsterdam. Vanaf 2006 begon ze in Nederland en Vlaanderen met de promotie van hedendaagse Afrikaanse beeldende en podiumkunsten en werkte ze als (artistiek) directeur en curator voor verschillende festivals. In 2017 begon ze in Zaandam met haar Clay Café Nederland. Na Amsterdam kwamen ze in Almere terecht, maar het plattelands- en community gevoel uit haar jeugd had haar inmiddels weer gegrepen. Sinds 2019 wonen Carina en haar man in Haarlo, waar ook het nieuwe Clay Café is gevestigd.

‘Celebration of Womanhood’
Ze was enorm vereerd dat ze voor het RTL4-programma werd gevraagd. “Ik weet niet precies hoe RTL mij gevonden heeft, maar vaak gaat dat online of via mond-tot-mondreclame. In ieder geval viel in de internationale magazines mijn ‘Memory’ serie op waarmee ik exposeerde in Istanbul en op de Biënnale in Florence. Toen ze belden, hebben we gesproken over de opnamen. Ik besloot met een groep dames een keramische totempaal te maken, een vruchtbaarheidssymbool van vrouwen. We hebben het ‘Celebration of womanhood‘ genoemd. De paal bestaat uit drie schotels met symbolische verwijzingen met daartussenin verbindingstukken. Die schotels bestaan uit dieren, bloemen en vrouwenlichamen. Het thema vruchtbaarheid hield me al tijdens mijn studie bezig. Het ontluiken van bloemen bijvoorbeeld ervan symboliseert voor mij de vagina, de ontwikkeling van meisje naar vrouw.”

Kun je me horen
De Memory serie, getiteld ‘Kun je me horen’, bestaat uit een aantal keramische kubussen van zes tegels. Elke kubus is uniek en symboliseert een gedachte, zorg of herinnering. Herinneringen vervagen volgens Carina, maar de boodschap op de kubus blijft. Binnenin zit bovendien een geheime boodschap.

De opname van Plezier & Passie wordt drie keer uitgezonden, de eerste keer op zondag 29 november om 16.00 uur, daarna op zaterdag 5 december om 14.00 uur en tenslotte op zaterdag 30 januari om 14.00 uur. Clay Café Nederland is gevestigd aan de Groenloseweg 10A te Haarlo.


www.claycafenederland.nl

Carina Claassens bij haar 'memory-kubussen' uit het project 'Kun je me horen'. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo