Jordi tijdens het presenteren van het weerbericht. Foto: Henri Walterbos

Jordi tijdens het presenteren van het weerbericht. Foto: Henri Walterbos

Achterhoekse Jordi Huirne weerman SBS6

Algemeen

'Als ze me op de basisschool vroegen wat ik later wilde worden zei ik al dat ik weerman wilde worden'

Door Henri Walterbos

BELTRUM/RUURLO/WAGENINGEN - “Het is een onstuimige dag wat het weer betreft vandaag, maar ook voor mij, want vandaag maakte ik mijn debuut als weerman bij SBS6 en zat ik zelfs in Shownieuws.” Een breedlachende en glunderende Jordi Huirne (27) zondagavond op zijn Instagram-account terugkijkend op een veelbewogen dag. Zondagmorgen kijkt hij er vooral naar uit. “Het is een kinderdroom die uitkomt. Ik ga me in alle rust voorbereiden en eerst de weerkaarten bespreken met mijn collega’s van de redactie van Weer.nl, dan de presentaties zelf maken, zo meteen naar de studio toe, weerbericht voorbereiden, de visagie in en opnemen.”

Beltrum
Hoewel de boerderij van het gezin Huirne ‘Tops’ net over de Slinge op Ruurlo's grondgebied staat, ligt zijn jeugd in Beltrum. “We gingen in Beltrum naar school, hadden alles in Beltrum, de dokter, vrienden. Mijn opa is vanaf de Heelweg begin jaren 80 naar ‘het Reurlse Brook’ verhuisd. Daar heeft hij een nieuwe boerderij neergezet.” Het was tevens de plek waar zijn interesse in het weer ontstond. “Toen ik een jaar of 3, 4 was trok er in de zomer een keer een enorm noodweer over de boerderij, ‘s avonds. Bomen waaiden om, en ik stond met mijn neus tegen het raam. Ik vond het zo indrukwekkend. Je zag het water langs het raam naar binnen gutsen door de druk van de wind van buiten. Je zag de bomen helemaal heen en weer gaan. Ik vond dat zo fantastisch dat ik eigenlijk op dat moment helemaal gek ben geworden van het weer. Dat is altijd gebleven. Vanaf dat moment was ik altijd buiten, met water aan het knoeien, met takken aan het zwaaien om het noodweer na te doen. Als het regende, sneeuwde, onweerde, hoe extremer het was, hoe gekker ik ook was op de boerderij. Bang was ik geenszins. Op een boerderij krijg je alles goed mee want je zit letterlijk in weer en wind. Als je als kind in de stad zit, is dat veel minder."

Op de trekker
De boerderij was zijn lust en zijn leven. “Als kind zat ik altijd al bij mijn vader op de trekker. Stond Radio 10 op en luisterde ik altijd naar Jan Visser de weerman. Als kind leek het me al leuk om dat later ook op de radio te mogen doen. En ik keek altijd naar het weer op televisie natuurlijk, naar weermannen en –vrouwen als Reinier van den Berg en Helga van Leur, mijn voorbeelden. Dat leek me zo leuk om te doen. Als ze me op de basisschool vroegen wat ik later wilde worden, zei ik al dat ik weerman wilde worden. Op de middelbare school helemaal. Ik zat op het Marianum in Groenlo waar ik de HAVO heb gedaan. Ik wist toen al helemaal zeker dat ik weerman wilde worden.” In deze periode beleefde Jordi zijn eerste radio-ervaring als weerman. “Vanaf mijn vijftiende ben ik weerman geweest voor Radio Ideaal in Zelhem en RTV Slingeland in Winterswijk. Ik had mijn eigen weerstation in de wei bij mijn ouders staan. Dat staat er nog steeds en is aangesloten op internet. Dat is een professioneel weerstation dat ik daar in 2010 heb neergezet. Waar ik ook ben, ik kan overal waar ik ben zien wat voor weer het is bij mijn ouders in de wei in Ruurlo, dat is te volgen op de weersite meteo24.eu. Ik kreeg voor mijn activiteiten voor die zenders ook informatie door van andere weeramateurs met eigen weerstations in de regio. Ik keek ook naar allerlei verschillende weerkaarten op internet om zo mijn eigen weerbericht te kunnen maken voor de Achterhoek.”

Het weer valt niet altijd helemaal te voorspellen, weet ook Jordi. “Soms is het weer heel onzeker, geeft het ene model dit aan, de andere dat. Dan moet je daar een stukje ervaring op loslaten en je eigen draai eraan geven. In de Achterhoek is het ook altijd iets anders dan in de rest van het land. Vaak is het bij ons in de nachten wat kouder en overdag juist weer wat heter. Daar hou je ook altijd rekening mee. Het is in de Achterhoek net iets extremer dan in de rest van Nederland.”

Studie
Na het Marianum kon hij zich volledig storten op zijn toekomst in het weer. “Ik ben Land- en Watermanagement gaan studeren in Velp en aansluitend Meteorologie in Wageningen. In 2015 ben ik afgestudeerd bij Weeronline. Daar heb ik drie jaar gewerkt achter de schermen, schreef ik weerberichten, ook voor media. Dook mijn naam steeds meer op, maar mijn droom bleef om het ook voor radio en tv te presenteren.” Eind 2018 maakte hij om die reden de overstap naar Meteogroep in Wageningen. “Mocht ik daar het weer gaan presenteren voor regionale omroepen, zoals Omroep Gelderland, Omroep Brabant, Omroep Zeeland. Zowel radio als televisie. Ik ben toen gestopt met die lokale zenders in de Achterhoek en me gaan richten op regionaal niveau.”

Talpa
De jonge Achterhoeker bleef niet onopgemerkt en maakte eind 2019 de overstap naar het imperium van John de Mol, het grote Talpa. “Bij Talpa waren ze een geheel nieuwe weerafdeling aan het opzetten, genaamd Weer.nl. Daar ben ik toen gaan werken, op de redactie. In totaal zijn we met acht meteorologen. Kwam ik voor het eerst ook op landelijke zenders als Sky Radio, Radio 10. Ik ben toen ook gaan oefenen voor het weer op SBS6. In augustus kreeg ik groen licht en vandaag is dan de grote dag en komt mijn kinderdroom uit.”

Welke dagen hij op de buis verschijnt weet Jordi nog niet precies. “In principe ben ik nog invaller, maar deze week op zondag, dinsdag, zaterdag en zondag. Dan even niet maar met de kerstdagen wel weer en tussendoor invallen. Het is de bedoeling dat ik het in 2021 steeds meer ga doen en uiteindelijk een van de gezichten van SBS6 wordt, met mijn collega’s.” Het weerbericht dat hij presenteert is geheel van zijn hand. “Ik maak alles zelf, ik kijk samen met mijn collega’s van de redactie van Weer.nl naar de weermodellen, om zo op één lijn te zitten, teken alles in, zoek de foto’s uit. Daar ben ik de hele dag druk mee. Tussen zes en zeven gaan we opnemen. Zonder autocue, het hele verhaal zit in mijn hoofd. Het is wel de bedoeling het in de toekomst live te gaan doen. Voor mij is het nu wel lekker dat het nog niet live is.”

Eigen stijl
Jordi hoopt zijn eigen stijl te ontwikkelen. “Er waren nog wel een paar dingen waar ik aan moest werken, waaronder mijn Achterhoekse accent. Dat moest ik een beetje afleren. Daar heb ik een stemcoach voor gehad zelfs. Ik mag gelukkig wel iets een accent houden. Het lijkt me wel leuk me te ontwikkelen als de weerman uit het oosten, uit de Achterhoek, maar ik moet me eerst bewijzen. Mensen moeten je eerst leuk gaan vinden. Dan kan het misschien uitgroeien tot iets waar je jezelf fijn bij voelt. Ik blijf tenslotte een Achterhoeker. Ik zou het wel fijn vinden als ze me daar mee associëren.”

Jordi is trots op zijn Achterhoekse roots, ook al is hij al vanaf zijn achttiende woonachtig in Wageningen. Weerstation Beltrum staat dan ook prominent op de weerkaart als hij zondagavond als een echt zondagskind het weer van ‘zijn’ zondag bespreekt en vooruitkijkt. Of hij, net als zijn prominente voorganger Piet Paulusma, die zijn weerbericht steevast afsloot met ‘Oartn moarn’, ook op een eigen manier gaat afsluiten, weet Jordi nog niet. “In de Achterhoek zeggen we ‘goodgaon, ajow, ajuu,’ misschien dat ik dat er wel een keer uitknal.”

Weerstation Beltrum prominent op de weerkaart van Nederland. Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant