Reurlse 'Kolde Markt’ kent lange traditie

Reurlse 'Kolde Markt’ kent lange traditie

Reurlse 'Kolde Markt’ kent lange traditie

RUURLO – Nee, er zijn maandagmorgen 9 november op de ‘Reurlse Kolde Markt’ op de parkeerplaats van Gastronomie De Luifel geen winterjassen, sjaals, handschoenen en oorwarmers te koop. Groentehandel Derks uit Zutphen verkoopt in Ruurlo tijdens de ‘Kolde Markt’ al bijna zeventig jaar rode, witte en groene kool, uien of rode uien, winterpeen en prei.

Door Jan Hendriksen

“Vroeger in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw stonden we wel met vijf of zes groentehandelaren op de ‘Reurlse Kolde Markt’. Nu ben ik al jaren de enigste die deze ‘winterkost’ nog verkoopt”, zo laat de inmiddels zeventigjarige Gerard Derks uit Zutphen weten.

Al 56 jaar komt Gerard Derks op de ‘Reurlse Kolde Markt’. “In de beginjaren met mijn vader. Inmiddels heeft de jongere generatie de groentehandel overgenomen. Maar ik ben nog steeds van de partij. We staan wekelijks op zes markten in de regio, te weten Eerbeek, Lochem (twee keer), Voorst, Steenderen en Zutphen. En we komen jaarlijks op de tweede maandagmorgen van november naar goede traditie nog steeds naar Ruurlo. In het verleden kwamen de mensen uit Ruurlo, maar ook uit Zieuwent en Mariënvelde massaal naar de markt om rode, witte en groene kool in te kopen om die vervolgens ‘in te maken’. Er zijn mensen die elkaar zelfs voor het eerst ontmoet hebben op de ‘Reurlse Kolde Markt’ en later met elkaar getrouwd zijn. Dat kom je tegenwoordig niet meer tegen”, aldus Derks.

Naast rode, witte en groene kool, uien of rode uien, winterpeen en prei verkoopt Groentehandel Derks anno 2020 in Ruurlo ook hand geplukte appels zoals elstar, goudrenet en cox. Ook zijn er volop stoofperen te koop en echt zoete appels voor de ‘hete bliksem’. De ‘Kolde Markt is maandag geopend van 8.00 tot 12.00 uur. (zie ook advertentie)

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden