Strobouwer Pim Hondeveld uit Gelselaar. Foto: Rebke Klokke

Strobouwer Pim Hondeveld uit Gelselaar. Foto: Rebke Klokke

Proeftuin Nettelhorst brengt magazine Toekomst uit

Algemeen

BORCULO/LOCHEM - Het begon in 2017 met de aangekondigde, ‘standaard’-renovatie van de Nettelhorsterweg die het buitengebied tussen Borculo en Lochem doorsnijdt. Inwoners echter hadden een andere visie op de renovatie en richtten het burgerinitiatief ‘De Slimste Weg’ op, gevolgd door de Proeftuin Nettelhorst. In de proeftuin werkt het burgerinitiatief samen met ondernemers, onderzoekers en overheden. Slimme ideeën en technieken met betrekking tot veiligheid, gezondheid en duurzaamheid werden ingebracht als tegenwicht aan de verkeerstoename. Het moest een gemeenschappelijke weg van de toekomst worden, maar wel nú aangepakt. Dat inspireerde de Proeftuin Nettelhorst tot het uitbrengen van een magazine, genaamd ‘Toekomst’.

Door Rob Weeber

Initiatiefnemer en hoofdredacteur van het magazine is Proeftuin Nettelhorst-voorzitter Hans Leeflang. “Met ons burgerinitiatief ‘De Slimste Weg’ schetsten wij feitelijk onze tegenvisie op de geplande renovatieaanpak van de provinciale weg en het omliggende gebied. Het lijkt simpel, zo’n burgerinitiatief, maar om resultaat te behalen, veronderstelt het dat je een lange adem hebt en een sterke visie. Je hebt vooral te maken met overheden en procedures en die verander je niet zomaar. Het vraagt er bovendien om, om verbinding te houden met je achterban. Met een handvol vrijwilligers betekent dat heel veel werk voor enkelen. Daarnaast is er het risico dat die enkelen te ver voor de troepen uit gaan lopen. Je kunt dus niet genoeg investeren in communicatie en kennisdeling. Die kennisdeling bracht een onvoorzien aspect naar voren. Gaandeweg de bijeenkomsten in de Melktap en in gesprekken rond de keukentafel kwamen we er achter dat er enorm veel talent en expertise binnen ons gebied zit. We ontdekten zogenaamde plattelandspioniers, mensen die nu al bezig zijn met het Nederland van de toekomst. Die ontdekking inspireerde ons tot het uitbrengen van een magazine. De naam was snel gevonden, het gaat namelijk om de toekomst die nu al om de hoek staat.”

Het coronavirus dreigde roet in het eten te gooien; menig adverteerder haakte af. Maar mede dankzij subsidie van de gemeenten Lochem en Berkelland (Naoberfonds) en een bijdrage van de Stichting Pak An komt eind november het eerste nummer uit. Een proefnummer welteverstaan, want het is nog onzeker of het initiatief (in gedrukte vorm) voortgezet kan worden. Evaluatie van het eerste nummer moet daar mede uitsluitsel over geven.

De inhoud van het magazine heeft betrekking op het alledaagse leven in het buitengebied tussen Borculo en Lochem, verbonden met de thema’s van de toekomst als Nieuwe economie, Nieuw wonen en werken, Voeding en landbouw, Nieuwe mobiliteit, Klimaat en energie. Zo komen er in het proefnummer drie lokale plattelandspioniers aan het woord, mensen die de toekomst nu al vormgeven in hun eigen gebied. Dit zijn bioboer Els Hegger uit Zwiep, strobouwer Pim Hondeveld uit Gelselaar en agrariërs Rik en Robin Walvoort uit de buurtschap Kulsdom. Het waterschap Rijn & IJssel vertelt over haar plannen met de Berkel, de Stichting Twickel over haar visie op haar landgoed Nettelhorst en de Proeftuin Nettelhorst over de voortgang met de N825. Verder ondersteunen alle buurtschappen het magazine met hun eigen verhaal en is er aandacht voor de scholen. Ook is er een fotoprijsvraag voor ‘Jouw mooiste plekje in de buurt’. Alle foto’s die worden ingestuurd, zullen op de website van de Proeftuin Nettelhorst worden getoond. Er zijn bovendien leuke prijzen te winnen. Het magazine Toekomst wordt gratis verspreid in het doelgebied (Barchem, Zwiep, Geesteren, Gelselaar en Nettelhorst). Daarnaast zullen losse nummers te koop zijn voor 3,50 euro per stuk, exclusief verzendkosten. Deze zijn aan te vragen bij proeftuinnettelhorst@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant