Floris Brasser. Foto: PR
Floris Brasser. Foto: PR

Proeftuin Nettelhorst laat 'identiteit N825' ontwerpen

Algemeen

BORCULO/LOCHEM - De provinciale weg N825, Nettelhorsterweg, staat vanwege een geplande renovatie al een paar jaar in de schijnwerpers, niet in de laatste plaats door het burgerinitiatief De Slimste Weg. Het burgerinitiatief werkt inmiddels samen met ondernemers, onderzoekers en overheden in de Proeftuin Nettelhorst. In de visie van de proeftuin is de weg niet louter de verbinding van a naar b. Hij maakt deel uit van het leefgebied en dat vraag om herkenbaarheid, om een eigen identiteit van de weg.

Door Rob Weeber

De renovatie van de weg start naar verwachting in 2021, maar is in twee delen geknipt. De eerste fase behelst de eerste 2 km vanaf de kant van Lochem richting Borculo. Hiervoor zijn inmiddels alle procedures doorlopen waardoor de aanbestedingsprocedure begin 2021 van start kan gaan. De overige 6 km echter, tot aan industrieterrein Borculo, loopt vertraging op. De verwachting is dat de aanbesteding hier niet voor 2022 begint.

In de aanbestedingscommissie zitten ook twee leden van het burgerinitiatief. Naast de inrichting van de weg, zoeken zij ook naar een manier om de herkenbaarheid van de weg in het gebied te vergroten, om de weg gevoelsmatig te verbinden met de mensen in het gebied. Kunstenaars en ontwerpers gaan identiteit bepalen. Een van de bewoner-deelnemers aan het aanbestedingstraject is Hans Leeflang, mede-initiatiefnemer van het burgerinitiatief. “Iedereen heeft wel een ander gevoel bij de weg. De een ziet het als de ‘melkweg’, gezien de vele wagens van FrieslandCampina, en de ander verbindt hem met dat ‘traliewerk’ bij de rotonde. Als inwoners zien we de weg als onderdeel van onze leefomgeving en niet alleen als verbinding van a naar b. We willen de weggebruikers welkom heten in het mooie gebied, maar tevens vragen rekening te houden met ons als het gaat om gevaarlijke verkeerssituaties en lawaai. Dat vraagt om een nieuwe identiteit van de weg, een nieuwe herkenbaarheid. De vraag hoe die eruit moet zien, moet je naar onze mening niet neerleggen bij de uitvoerders van de aanbesteding, maar bij kunstenaars en ruimtelijk ontwerpers.”

Iedereen kan stemmen
De commissie van aanbesteding heeft een long list opgesteld met kunstenaars en ontwerpers. Zij hebben als input de ideeën van studenten meegekregen die de afgelopen jaren zijn verzameld. Daarna is specifieker gekeken naar zaken als ervaring en (ver)binding met het gebied. Vervolgens is een short list van drie kunstenaars gemaakt, waarvan een de opdracht zal krijgen. De drie ‘teams’ zijn ruimtelijk ontwerper Dyon Temming met kunstenaar Maria Neumann uit Lichtenvoorde, kunstenaar Floris Brasser uit Vorden en kunstenaar Mirjan Koldeweij uit Eibergen. “Alle drie beschikken zij over zowel het verkeersplan van de provincie als het landschapsplan van het Gelders Genootschap. Op basis daarvan komen zij met voorstellen voor een nieuwe identiteit van de weg,” aldus Leeflang. Alle drie de teams doen verschillende voorstellen voor een mogelijk thema dat voor bewoners en weggebruikers herkenbaar is. Er valt dus iets te kiezen. De keuze voor het beste ontwerp wordt mede bepaald door een stemming, waaraan iedereen kan meedoen. Tot 10 november kan iedereen zijn of haar voorkeur aangeven via de site van de Proeftuin Nettelhorst. Daarna zal op 12 november de kunstenaar/ontwerper worden gekozen die het idee verder mag uitwerken in een definitief ontwerp. De selectiecommissie bestaat uit zes buurtbewoners, drie provincieambtenaren en de ontwerper van het landschapsplan van het Gelders Genootschap.


www.proeftuinnettelhorst.nl

Maria Neumann en Dyon Temming. Foto: PR
Mirjan Koldeweij. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo