De initiatiefgroep op voormalige Hema-locatie, met een tekening van het plan. Foto: Rob Weeber

De initiatiefgroep op voormalige Hema-locatie, met een tekening van het plan. Foto: Rob Weeber

HEMA-terrein Borculo krijgt invulling

Algemeen

BORCULO - Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een bedrag van 2,7 miljoen voor gedeeltelijke invulling van de gebiedsvisie op het centrum van Borculo, gepresenteerd door de Taskforce Borculo. Als in november ook de raad ermee instemt, dan worden de komende drie jaar een aantal projecten gerealiseerd die het centrum aantrekkelijker moeten maken voor inwoners en bezoekers.

Door Rob Weeber

Een van de projecten is een sfeerimpressie van de oude haven aan de Voorstad, de plek waar ooit de Berkelzomp werd bevoorraad en gelost. De locatie Voorstad 15-17, waar eerder de HEMA was gevestigd, is al jaren onderwerp van discussie. Het terrein werd al in oktober 2018 door de gemeente aangekocht, maar had nog geen bestemming. Diverse initiatieven voor een andere invulling van het gebouw sneuvelden en uiteindelijk werd het in juni 2020 gesloopt. Toen het burgerinitiatief Leef! in Borculo in 2018 samen met de bewoners nieuwe plannen ontwikkelde voor een attractief en leefbaar centrum, bracht de Stichting ‘Borculo, beleef de Berkelstad’ voor de locatie Voorstad 15-17 het havenplan in.

Vondelpark Borculo
Het plan behelst een multifunctioneel plein, waar met thema’s Groen, Berkel en Horeca gedurende alle seizoenen diverse activiteiten kunnen plaatsvinden. “Centraal staan een waterspeelplaats met stapstenen en een openluchttheater met zitplaatsen dat ‘s winters overdekt kan worden,” legt Nieuwenhuis uit. Dat water symboliseert de oude Berkelhaven. Je kan er in de winter ook een schaatsbaantje van maken voor de kinderen. We willen er tevens een replica van een oude Berkelkraan plaatsen, zoals ook in Eibergen staat. Eromheen is veel groen met zitplekken in de vorm van kisten, beton met hout bekleed. Deze verwijzen naar de achterliggende Oranjerie, waar eerder de bedrijfshallen van verpakkingsbedrijf Meilink stonden. Verder kan men een terrasje pakken, eigendom van De Hoeksteen. Het wordt een heerlijke, sfeervolle centrale relaxplek met veel groen. De sfeer komt een beetje overeen met het Vondelpark in Amsterdam.”

Het beoogde terras bij café & cafetaria De Hoeksteen veronderstelt de afsluiting van de Dr. Scheijlaan. Het verkeer moet dan achterlangs worden omgeleid naar de Voorstad. Voor de buurt is dat geen probleem, aldus Nieuwenhuis. Bijkomend voordeel bovendien is dat het veiliger wordt voor de kinderen van de Jorisschool die de school aan de kant van de Dr. Scheijlaan verlaten. Het thema water kan verder worden uitgebreid met het zichtbaar maken van de Leerinkbeek in het Perkamentlaantje.

Met de realisering van het havenplan ontstaat er weer een aantrekkelijke belevingsplek in het centrum van Borculo en herleeft tevens een stukje geschiedenis. Het plan is uitgewerkt door Peter Nieuwenhuis, Thomas Lijfering, horecaondernemers Toon en Bart Ebbers van café & cafetaria De Hoeksteen en enkele buurtbewoners. Emotion Concepts uit Borculo tekende voor de ontwerpschets. Alle aanpassingen van het plan zijn terug te vinden op de gemeentelijke website.

Illustratie: Emotion Concepts

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo