Gerrie van der Horst (links) en Joke Cornelissen van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem: “We doen ons best en er lukt gelukkig heel veel.” Foto: peter van der Heij

Gerrie van der Horst (links) en Joke Cornelissen van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem: “We doen ons best en er lukt gelukkig heel veel.” Foto: peter van der Heij

Protestantse Gemeente probeert ook in coronatijd kerk te zijn

Algemeen

RUURLO - “Een kerk is meer dan een kerkdienst op zondag. Het is een gemeenschap waar we vanuit de boodschap van Gods liefde naar elkaar omzien en elkaar troosten en bemoedigen, juist ook in deze tijd”, schrijft dominee Bouwman in het ‘Woord van de Pastor’ in Achterhoek Nieuws van vorige week. Maar hoe geef je daar handen en voeten aan?

Dat vroegen we aan Joke Cornelissen, voorzitter van de kerkenraad, en Gerrie van der Horst, pastoraal ouderling in de Protestantse Gemeente Ruurlo- Barchem. “Omzien naar elkaar staat centraal in veel van wat wij doen in onze gemeente, maar corona maakt het ons niet makkelijk”, zegt Gerrie van der Horst. “Wij bezoeken leden van onze gemeente die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Maar wanneer is een bezoek verantwoord, zowel voor de bezochte als voor de bezoeker? Voordat we op bezoek gaan stemmen we dat altijd af. Toch lijkt de zorg om ieders gezondheid een drempel op te werpen. We worden nog maar weinig gebeld met de vraag om een bezoek. Zet maar in de krant dat men mij mag bellen: 0573-452394.”
Gerrie introduceert ook het begrip ‘straatpastoraat’. “Je weet niet half hoeveel gesprekken ik voer op straat en in de winkel. Soms zie je mensen die altijd zo vrijuit contact zochten en die je nu bijna nergens meer ziet. Ik spreek hen aan, vraag hoe het gaat en maak soms ter plekke een afspraak. Na een paar zinnen voel je al dat er behoefte is aan meer dan een vlug praatje op straat. Ik weet dat er meer mensen zijn die dit doen. Je hoeft gelukkig niet alles te regelen, heel veel goede dingen gebeuren vanzelf, vaak ongezien. Er is veel onderlinge betrokkenheid.”

Kaarten
Joke Cornelissen vult aan. “Er zijn veel manieren om aandacht te geven, ook in coronatijd. Wekelijks worden kaarten verstuurd met een opbeurende groet. Wie een kaart wil schrijven, kan een naam en adres opvragen per e-mail: jevdheij@concepts.nl. Als je goed om je heen kijkt zie je natuurlijk ook zelf wel mensen die je met een kaartje blij kunt maken. Onze Felicitatiedienst brengt een bloemetje bij ieder gemeentelid dat tachtig jaar of ouder wordt. We zijn blij dat we steeds weer vrijwilligers vinden die dit werk willen doen.“

Kerkdienst
Gaan er op zondagmorgen nog mensen naar de kerk? Joke Cornelissen: “De kerkdienst en ook het koffiedrinken na afloop zijn heel belangrijk voor de ontmoeting met God en met elkaar. Maar helaas kan lang niet iedereen die dat zou willen in deze tijd ook naar de kerk. En samen koffiedrinken is voorlopig niet meer aan de orde. Wij houden ons strikt aan de regels en RIVM-richtlijnen. Maximaal dertig mensen mogen op zondagmorgen de kerkdienst bezoeken, keurig op 1,5 meter afstand van elkaar. Voordat corona uitbrak werden de kerkdiensten op een ‘gewone’ zondagmorgen door zo’n zeventig tot tachtig mensen bezocht en bij speciale diensten waren het er al gauw meer dan honderd. Die aantallen halen we nu ook nog wel, maar dan moet je de kerkgangers op afstand meerekenen. Al onze diensten zijn gelukkig thuis online te volgen, via de website van kerkdienstgemist. Meezingen met de liederen mag in de kerk helaas niet, maar thuis wel! Wat niet is veranderd, zijn de bossen bloemen die na afloop worden gebracht naar gemeenteleden als groet en teken van medeleven.”

Vooruitblik
Joke Cornelissen en Gerrie van der Horst blikken vooruit naar de komende maanden. “Op zondag 22 november is de Gedachtenisdienst waarin alle overledenen van het afgelopen jaar worden herdacht. De kerk is dan meestal vol. Ook in de kerstnachtdienst is er altijd een volle kerk. Op oudjaarsdag organiseerden we de afgelopen jaren een inloopmiddag met muziek en oliebollen. Dit jaar moet het allemaal anders. Daarom kijken wij ook in de kerk uit naar de dag dat ons leven niet meer wordt beheerst door corona. Maar zolang dat nog wel het geval is, blijven we creatief zoeken naar mogelijkheden om met elkaar kerk in coronatijd te zijn!”


www.kerkdienstgemist.nl

-

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant